Harga Burung Murai Batu di Malaysia

Murai batu (hutan kucica) atau nama latinnya Copsychus malabaricus merupakan salah satu spesies yang sangat diminati oleh masyarakat. Macam mana boleh jadi?

Selain memiliki suara yang indah dan merdu, sebenarnya murai batu mempunyai ciri-ciri fizikal yang cantik dan menawan. Sebelum anda membeli magpie batu, pastikan anda juga telah menyediakan makanan murai batu dan semua rawatan.

Murai batu mempunyai banyak jenis, oleh itu harga burung murai batu di Malaysia juga berbeza-beza, lihat dahulu ulasan berikut.

13 Jenis dan Harga Burung Murai Batu di Malaysia

1. Murai Batu Lampung

gambar burung murai batu lampung

Murai batu ini mempunyai bunyi yang lebih pelbagai dan luar biasa. Selain itu, mental dan staminanya juga baik sehingga tidak mudah letih. Namun murai batu ini tidak pandai melawan sehingga dapat diminimumkan.

Panjang ekor murai Batu Lampung ialah 12 hingga 18 cm. Walaupun begitu, ekornya masih agak pendek berbanding murai batu aceh dan muka bumi murai batu.

Namun, Murai Lampung juga mempunyai kekurangan dari segi pertarungan. Jika ada burung yang melawannya dengan suara yang tidak sebanding, Murai Lampung akan takut menghadapinya dengan lebih cepat.

Untuk anak Murai Lampung harganya RM 136- RM 243. Manakala untuk dewasa harganya bermula dari RM 518-RM 760.

2. Murai Batu Jawa

gambar murai batu jawa

Murai Jawa atau biasa dikenali sebagai Murai Larwo merupakan salah satu burung yang hampir pupus. Sebelum ini, murai Jawa banyak ditemui di Jawa Timur.

Burung ini semakin jarang berlaku kerana penebangan hutan dan pada masa yang sama terdapat juga pemburuan yang tidak terkawal.

Apabila murai Jawa mengeluarkan bunyi, bulu-bulu di kepalanya akan berdiri dan membentuk jambul.

Untuk harga lama ialah RM 455-RM 516.

3. Murai Batu Air

gambar murai batu air

Bahagian atas badan biasanya didominasi oleh warna kelabu coklat dan bahagian bawahnya penuh dengan kelabu keputihan. Ciri fizikal lain ialah mata merah kehitaman dan kaki hitam.

Murai batu air mempunyai nama Latin heterophasia picaoides, mempunyai pelbagai nama panggilan atau istilah lain, seperti murai batu besi, murai batu laut, air pancut, hingga sibia ekor panjang.

Selain mudah ditemui di Malaysia, ternyata burung murai batu air boleh ditemui di Nepal, China, Vietnam, Thailand, Laos, dan lain-lain.

Harga Murai Batu Air sekitar RM 516.

4. Murai Batu Nias

gambar murai baru nias

Murai batu Nias ternyata mempunyai kualiti bunyi dan kicauan yang lebih baik berbanding jenis lain. Dikelaskan sebagai haiwan peliharaan yang mudah dijaga kerana ia juga lebih mudah dijinakkan. Di samping itu, ekornya cukup panjang hingga mencapai 25 cm.

Burung ini mampu meniru pelbagai bunyi yang tersendiri. Ciri unik lain yang dapat diperhatikan oleh peminat ialah warna ekor hitam legam , terdapat juga jenis nias dot atau mempunyai sedikit warna putih pada bahagian ekor.

Harga murai baru nias sekitar RM 425- RM 500.

5. Murai Batu Malaysia

gambar harga burung murai batu di malaysia

Burung jenis ini endemik di semenanjung Malaysia. Namun, kerana telah merebak, burung yang mempunyai ekor mirip murai batu ini juga boleh ditemui di Filipina dan Thailand.

Jika dibandingkan dengan murai batu jenis lain, burung ini kurang popular. Ini disebabkan oleh stamina jenis ini yang tidak begitu prima. Burung ini hanya mampu menyanyi dalam tempoh yang singkat.

Namun, harga burung murai batu di malaysia RM 911 untuk spesies dewasa.

6. Murai Batu Filipina

gambar murai batu filipina

Walaupun tidak mempunyai suara yang merdu berbanding murai batu jenis lain, murai batu jenis ini tetap mempunyai harga yang hebat. Ini kerana burung yang dikategorikan sebagai burung hiasan berbanding lagu itu diimport dari Filipina. Harga murai batu Filipinabiasanya dalam lingkungan RM 303.

7. Murai Batu Medan

gambar murai batu medan

Keistimewaan murai batu Medan terletak pada keindahan bulunya. Inilah yang menjadikan burung ini terkenal dan salah satu jenis yang paling popular. Ciri lain yang dimiliki murai batu ini ialah ekornya yang panjang yang boleh mencapai sehingga 30 cm.

Kawasan sebaran burung ini bukan sahaja di Medan, tetapi juga di Kalimantan, Sumatera dan beberapa bahagian Pulau Jawa. Harga murai batu medan trorol ini berharga RM 325.

8. Murai Batu Borneo

gambar murai batu borneo

Ia adalah hasil kacukan antara burung murai batu Borneo betina dan murai batu Medan jantan. Oleh itu, fizikal dan ekornya hampir sama dengan padang murai batu.

Ciri tersendirinya ialah bunyi yang lebih pelbagai dengan tangkapan yang lebih kuat. Satu lagi keunikan yang boleh didapati ialah murai bordan suka bermain ekor ketika berlawan.

Harga burung mutai batu Borneo ialah RM 183.

9. Murai Batu Papua

gambar murai batu papua

Menjadi salah satu fauna yang mendukung kepelbagaian dan keindahan Papua. Burung murai batu Papua menjadi idola bagi pencinta murai batu kerana ia mampu menghasilkan lagu nyaring dan memikat.

Dengan stamina dan tenaga yang cukup, murai batu Papua boleh bercakap dalam tempoh yang agak lama. Harganya sekitar RM 125.

10. Murai Batu Sabang

gambar murai batu sabang

Sama seperti namanya, murai batu ini berasal dari Sabang, Indonesia dan mempunyai perawakan yang kelihatan tinggi. Badannya diklasifikasikan sebagai proporsional diiringi suara yang merdu dan lantang. Ekor termasuk panjang dan lebar sehingga 30 cm.

Malangnya murai batu ini tergolong dalam jenis yang agak jarang, harga murai batu sabang sekitar RM 455 hingga RM 759 bergantung pada panjang ekor dan prospek.

11. Murai Batu Aceh

gambar murai batu aceh

Walaupun badannya kecil, sebenarnya murai batu Aceh itu mempunyai kelincahan dan kekuatan untuk melawan. Suaranya lantang dan tinggi, jadi jangan terkejut jika mungkin ada bunyi kicauan serupa bunyi tembakan.

Murai batu aceh mempunyai panjang ekor dalam lingkungan 20 hingga 30 cm sahaja. Harga murai batu Aceh boleh ditetapkan berbeza mengikut keadaan semasa. Tetapi biasanya harga murai batu Aceh RM 460.

12. Murai Batu Bahorok

gambar murai batu aceh

Murai Bahorok berasal dari Kecamatan Bahorok, Kabupaten Langkat, Provinsi Sumatera Utara. Murai Bahorok terdapat di kaki Gunung Leuser atau ramai yang mengenalinya dengan nama Taman Negara Gunung Leuser.

Harga burung murai batu di malaysia (Bahorok) sekitar RM 1064.

13. Murai Batu Bordan

gambar murai batu bordan

Murai Batu Bordan adalah hasil perkahwinan antara seorang lelaki murai baru medan dan seorang perempuan murai batu borneo.

Kelebihan Batu Bordan Murai:

  • Mempunyai bentuk badan yang hampir sama dengan Murai Medan.
  • Mempunyai bunyi yang lebih pelbagai.
  • Ia mempunyai motif ekor yang sama dengan Medan Murai.
  • Dapatkan pukulan yang lebih keras.
  • Ketika melawan Murai Jordan sering bermain dengan ekornya.

Harga murai batu mordan ialah RM 455.

Senarai harga burung murai batu di Malaysia di atas boleh menjadi rujukan terbaik dalam menentukan jenis yang hendak dipilih.

Walaupun memerlukan usaha tambahan untuk menjaganya, sebenarnya murai batu boleh menjadi haiwan kesayangan kegemaran sesiapa sahaja.

Originally posted 2022-10-05 15:02:17.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment