Harga Burung Perenjak

Burung perenjak mempunyai jenis yang cukup banyak mulai dari prenjak kepala merah, prenjak lumut, prenjak gunung, prenjak sawah dan juga prenjak putih. Setiap jenis prenjak umumnya mempunyai ciri-ciri fizikal yang hampir sama iaitu badan yang kecil dan paruh yang agak panjang.

Selain itu, prenjak pada umumnya juga mempunyai bunyi kicauan yang cukup nyaring walaupun mempunyai saiz badan yang kecil.

Burung dari keluarga Cisticolidae sememangnya tidak sejajar sepenuhnya dengan burung kicauan lain yang sudah mempunyai lunges seperti Murai Batu, Cucak Hijau dan Anis Merah.

Dari segi harga juga sangat berbeza, purata harga burung Prenjak dalam nominal puluhan hingga ratusan ribu.

Jenis Burung Perenjak

1. Perenjak Kepala Merah

gambar perenjak kepala merah

Prenjak kepala merah (Cinenen shrub) atau nama saintifiknya Orthotomus atrogularis. Seperti namanya, prenjak jenis ini mempunyai warna merah yang khas pada kepalanya. Hanya jenis prenjak kepala merah yang mempunyai ciri ini. Warna merah berbeza dengan warna paruh yang sepadan.

Bagi bahagian badan, burung prenjak jenis ini mempunyai warna yang lebih religius. Bulu di badan boleh berwarna hijau, kelabu, coklat, malah sesetengah burung kelihatan hitam. Harga burung gacor prenjak berkepala merah mungkin tertakluk kepada nilai yang tinggi.

2. Perenjak Hijau atau Perenjak Lumut

gambar burung perenjak lumut

 

Sama seperti prenjak merah yang namanya ditujukan untuk warna bulu burung, begitu juga dengan prenjak hijau. Bezanya warna hijau prenjak hijau adalah warna dominan dari kepala hingga ekor.

Prenjak hijau atau lumut prenjak mempunyai ciri kepala dan paruh dengan aksen jingga dengan bintik hitam di sekelilingnya. Badan berwarna kelabu muda hingga putih, manakala ekor selalunya memanjang dan berwarna hijau hingga hitam.

3. Perenjak Sawah

gambar burung perenjak sawah

Prenjak ini mempunyai nama lain perenjak padi, orang Jawi lebih mengenali jenis perenjak ini dan memanggilnya ciblek. Dengan warna bulu coklat muda yang dominan, burung ini sukar dibezakan daripada spesies burung lain.

Namun yang pasti, burung preenjak sawah mempunyai warna putih atau lebih terang di sekitar leher, lilitan mata, bahagian badan sayap, dan ekor.

Tidak jarang jenis ini ditemui dengan warna kuning pucat di sekeliling bahagian bawah badan dengan harga yang lebih murah untuk burung perenjak.

4. Perenjak Emas

gambar burung perenjak emas

Prenjak emas dianggap sebagai jenis prenjak yang unggul. Gabungan oren di kepala, aksen biru di leher hijau lumut, hingga coklat di belakang dan ekor, kuning di badan membuatkan burung ini nampak lebih anggun.

5. Perenjak Taman

gambar perenjak emas

Perenjak taman telah menjadi salah satu jenis pemangsa yang paling biasa hidup sehingga kini. Badannya juga diklasifikasikan sebagai yang terbesar berbanding jenis lain. Burung dengan warna dominan kelabu hingga coklat sering dijumpai di halaman dan taman.

Warna gelap boleh merebak dari kepala ke ekor. Manakala warna yang lebih cerah seperti putih merebak dari bahagian dalam leher ke belakang badan berhampiran ekor. Warna oren boleh dilihat pada bebola mata dan kaki.

Senarai Harga Burung Perenjak Terbaru di Malaysia

Jenis PrenjakHarga Pasar
Burung perenjak anakanRM 15,42
Burung prenjak dewasaRM 30,39
Burung perenjak gacorRM 33,66
Burung perenjak gunungRM 52,67
Burung prenjak gunung gacorRM 121,57
Burung perenjak putihRM 51,43
Burung perenjak putih gacorRM 151,97
Burung perenjak lumutRM 35,66
Burung perenjak kepala merahRM 33,66
Burung perenjak jaliRM 54,71
Burung perenjak atasRM 60,79
Burung perenjak tamuRM 45,59
Burung perenjak sawahRM 13,35
Burung perenjak sawah gacorRM 51,43

 

Demikian kisaran harga Prenjak terbaru semua jenis yang umum digunakan dijual-beli di pasaran burung yang dapat saya bagikan kepada kamu semuanya. Namun perlu diingat bahwa setiap daerah/ kota lainnya pasti memiliki perbedaan nilai harga.

 

 

Originally posted 2022-10-27 13:19:29.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment