Senarai Jenis dan Harga Burung Serindit Malaysia

Harga Burung Serindit – Mencari burung chirping sebagai haiwan peliharaan agak mudah kerana terdapat banyak jenis songbird untuk dipilih. Antara yang paling popular ialah burung Serindit, yang mempunyai ciri paruh cangkuk hitam.

Bunyi chirping melodi dan kuat adalah kelebihan yang membuat ramai yang mencarinya. Setakat ini, burung Serindit boleh didapati di hampir setiap pasar burung.

Burung Serindit mempunyai kedudukan dengan panjang badan yang tidak terlalu besar. Paruh bengkok, menunjukkan bahawa burung ini adalah spesies yang bijak.

Warna bulu yang menutupi tubuhnya agak menerangi dengan warna hijau terang yang hampir merangkumi semua bahagian badannya. Di kepala terdapat sentuhan warna lain seperti merah, biru atau hijau.

Warna bulu di kepala adalah watak yang membezakan satu spesies dari yang lain. Harga pasaran burung serindit untuk setiap spesies tidak begitu berbeza, secara amnya dalam puluhan hingga ratusan ringgit.

Pencinta burung yang memelihara Serindit sering menjadikannya burung pertempuran dalam pelbagai pertandingan. Bunyi burung yang melodi dengan kelainan yang berbeza menjadikan buurng Serindit sering menjadi juara.

Untuk membelinya, anda tidak perlu terlalu risau untuk berbelanja terlalu banyak kerana harga burung Serindit di pasaran agak berpatutan.

Anda boleh menikmati bunyi melodi sambil merenung warna-warna indah yang membalut badan burung kecil ini.

Jenis dan Harga Burung Serindit Terkini

gambar burung serindit melayu
gambar burung serindit melayu

Burung Serindit Melayu

Jenis serindit yang agak banyak terdapat di pasaran ialah jenis serindit Melayu.

Pemilik nama saintifik Loriculus galgulus mempunyai panjang yang hampir sama dengan abangnya di Sangihe. Serindit Melayu jenis ini hanya mempunyai panjang 12 cm.

Bulu yang dimiliki oleh serindit jenis Melayu ini secara amnya berwarna hijau. Sebagai tambahan kepada warna hijau terang bulu, dalam baka lelaki terdapat juga warna merah di dada dan biru di kepala.

Burung serindit Melayu diedarkan di Singapura, Malaysia, Brunei Darussalam dan Thailand dan tidak ketinggalan tinggal di Malaysia.

Spesies serindit Melayu merupakan spesies berisiko paling rendah dalam kalangan serindit yang direkodkan.

Betina Serindite mampu menghasilkan sehingga 4 biji telur apabila mengawan tiba. Burung ini mengambil masa 18-20 hari untuk telur menetas.

Harga kisaran burung serindit Melayu ialah RM 27.91

Burung Serindit Sangihe

Seperti namanya, burung ini adalah spesies burung endemik dari Pulau Sangihe. Pulau ini terletak di bahagian utara pulau Sulawesi, Indonesia.

Serindit Sangihe adalah burung kecil yang panjang badannya hanya 12.5 hingga 13 cm. Burung baka ini sangat mudah dikenali. Ia cukup untuk melihat leher burung ini.

Sekiranya terdapat warna merah sehingga ekor, sudah pasti bahawa burung itu adalah sejenis Sangihe.

Walau bagaimanapun, sangat malang bahawa disebabkan pencerobohan hutan yang semakin meningkat, populasi spesies ini semakin berkurangan.

Malah pada tahun 2009 ia telah memasuki tahap ancaman kritikal. Dianggarkan bahawa hanya 10 ribu hingga 46 ribu burung serindit Sangihe wujud di alam liar.

Harga kisaran burung ini ialah RM 77,49

Burung Serindit Sulawesi

Burung serindit sulawesi merupakan salah satu burung serindit endemik dari Indonesia. Seperti namanya, burung ini adalah endemik kepada pulau Sulawesi dan pulau-pulau satelit sekitarnya.

Sulawesi serindit juga dikenali sebagai burung nuri gantung. Statusnya yang tidak membimbangkan menjadikan burung ini agak popular dalam pertandingan penulisan lagu di Sulawesi dan Kalimantan.

Sebagai tambahan kepada tiga jenis serindit di atas, 6 jenis lain juga terdapat di Indonesia. Serindite Taip adalah endemik kepada pulau asal burung Serindite.

Panggil ia serindit Jawa, Flores serindit, Sulawesi serindit (burung nuri gantung merah / pygmy) dan serindit Papua. Keempat-empatnya merupakan spesies serindite yang diancam kepupusan.

Harga kisaran burung ini ialah RM 80,58

Burung Serindit Jawa

Seperti namanya, adalah burung serindit yang tinggal di pulau Jawa dan persekitarannya. Burung ini mempunyai nama Latin Loriculus pusillus.

Ciri tersendiri spesies ini ialah ia mempunyai badan yang ditutup sepenuhnya dengan hijau, dengan leher kuning dan paruh merah.

Harga kisaran burung serindit jawa di Malaysia ialah RM 61,99

gambar harga burung serindit
gambar burung serindit

Dikesempatan ini kami akan membentangkan senarai harga burung Serindit sebagai bahan rujukan sekiranya anda ingin membelinya. Ini ulasan untuk anda.

Tidak.Jenis Burung SerinditHarga purata
1.Burung SangiheRM 77,49
2.Burung Serindit betinaRM 24 – RM 26
3.Burung SulawsiRM 80,58
4.Burung Serindit JantanRM 30,21
5.Burung Serindit JawaRM 61,99
6.Burung Serindit MalaysiaRM 27,91
7.Burung Serindit SepasangRM 90, 29
8.Burung Serindit Jawa GrecehRM 30, 51
9.Burung Serindit Melayu + SangkarRM 100

 

Jom Baca: Makanan Burung Serindit Terbaik

Senarai harga di atas boleh menjadi penanda aras apabila anda ingin membeli burung Serindit. Anda juga perlu menjangka kerana harga boleh berubah, ia boleh naik atau turun. Biasanya harga juga berbeza mengikut kawasan jualan.

Apabila anda mendapat burung yang anda mahu, jaga Serindit dengan baik. Selain kebersihan sangkar, makanan yang berkhasiat juga diwajibkan.

Burung serindit memang suka makan sayur dan buah. Lakukan juga senaman secara berkala untuk mengasah kemahiran gacor supaya burung dapat menyanyi dengan baik.

Originally posted 2022-09-28 11:40:41.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment