Harga Burung Tiong Kuning

Burung tiong kuning sangat mahir meniru bunyi burung lain, tidak hairanlah ramai yang membelinya kemudian melatihnya menyanyi dengan manis.

Bunyi gacornya nyaring dan indah, jika anda mengamalkan amalan biasa maka burung ini juga boleh dimasukkan dalam pelbagai pertandingan.

Terdapat banyak jenis keluarga burung tiong kuning, pengedarannya meliputi beberapa bahagian di Indonesia.

Gambar Burung Tiong Kuning
Gambar Burung Tiong Kuning

Untuk menjimatkan kos, beli burung dari kecil supaya tidak terlalu mahal. Selepas itu, anda hanya perlu menaikkan dan menjaganya dengan baik supaya apabila dewasa ia boleh mempunyai harga jualan yang tinggi.

Berikut ini ialah senarai harga burung tiong kuning terbaru di Malaysia

Senarai Harga Burung Tiong Kuning

Jenis BurungHarga
Burung Tiong Kuning JawaRM 153
Burung Tiong EmasRM 456
Burung Limau KepodangRM 65
Burung Tiong Kuning GacorRM 243

 

Jom Baca: Makanan Burung Tiong Kuning Supaya Cepat Bertelur

Cara Membezakan Burung Tiong Kuning Jantan dan Betina

Gambar Perbedaan Harga Burung Tiong Kuning Jantan dan Betina

Baiklah, bagi anda yang ingin mencuba membeli atau memilih burung pemangsa di ombyokan, sekurang-kurangnya anda mesti tahu jantina burung tersebut, supaya nanti anda tidak tersalah pilih.

perkara pertama yang kita nampak ialah perkara pertama yang kita nampak tentang kepodang jantan atau betina, boleh nampak dari tengok, semua kawan sebelah kanan saya ada garis hitam di kepala, ini tiong kuning jantan dan sebelahnya tiong kuning betina, nampak kepala, kalau contohnya kepala burung tiong kuning jantan biasanya lebih besar, sudah tentu berbeza dengan betina yang bentuk kepala lebih kecil.

Dan selain dari kepala, kita boleh lihat dari paruhnya, ya sudah tentu jantan mempunyai paruh yang lebih besar dan hitam, berbeza dengan betina yang kelihatan agak merah jambu kan?

Selain itu, selain dari bentuk kepala dan paruh, kita juga boleh melihat dari matanya jika misalnya jantan lebih menjeling dan tidak sayu, jika misalnya betina kelihatan agak lenguh seperti itu, sekarang jika mata jantan nampak lebih tajam kan kawan.

Daripada ciri-ciri fizikal yang telah kami huraikan di atas, sudah tentu memudahkan anda untuk memilih jenis burung tiong kuning yang ingin anda beli nanti, lelaki atau perempuan?

Demikianlah harga burung tiong kuning yang dapat kami kongsikan kepada sahabat semua, semoga bermanfaat

Originally posted 2022-10-05 13:35:29.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment