Harga Ikan Arapaima

Ikan Arapaima adalah sejenis ikan air tawar yang bersaiz besar. Ikan ini juga mendapat nama samaran sebagai raksasa laut. Arapaima juga hidup bebas di perairan Malaysia dan membuat orang ramai gementar dan mengejutkan orang ramai. Kerana raksasa laut ini agak berbahaya kerana arapaima adalah haiwan pemangsa.

Ikan Arapaima juga dipanggil pirarucu atau paiche atau arapaima gigas. Ikan pirarucu ini mempunyai habitat semulajadi yang berada di perairan laut rantau Amerika Selatan. Ikan ini sering dijumpai di sungai Amazon, Brazil.

Bagi anda yang berminat untuk menaikkan ikan arapaima, tentu saja, anda memerlukan julat harga haiwan ini (ikan). Pada kesempatan ini, mari kita ketahui julat harga ikan arapaima supaya anda dapat mengetahui anggaran kos yang diperlukan jika anda ingin mengekalkannya. Sekurang-kurangnya untuk pengetahuan tambahan sebelum anda membelinya.

Namun, kerana semalam seseorang teruja untuk membuang ikan ini ke dalam sungai brantas. Ikan ini pemangsa, jika populasinya besar di sungai ia akan mengancam populasi ikan lain. Itulah sebabnya ikan ini dilarang. Tetapi untuk gambaran keseluruhan harga di bawah:

Senarai Harga Ikan Arapaima Terkini

gambar harga ikan arapaima

Harga Ikan Arapaima Pada tahun 2021 untuk saiz dewasa yang menyentuh angka ialah $ 3,500 Dolar.

Untuk harga ikan arapaima terkini 2022

  • Arapaima Jenis Baik: $ 4,500 Dolar (1-1.5 meter)
  • Jenis Biasa Arapaima: $ 2,500 Dolar (1-1.5 meter)

Bagi harga ikan arapaima pula, sepasang jantan dan betina bernilai sehingga $25,000.
Arapaima sudah bersedia untuk pembiakan biasanya mencapai saiz 1.5 meter, dan dijual dengan harga $ 150,000 dolar, jika ditukar kepada ringgit RM. 659025,00.

Fakta Ikan Arapaima

1. Ikan Arapaima ialah haiwan karnivor

gambar harga ikan arapaima di malaysia

Sebagai raksasa laut, ikan pirarucu dikelaskan sebagai haiwan karnivor. Ikan ini menduduki bahagian atas rantaian makanan. Itulah sebabnya ia dipanggil pemangsa laut. Sifat raksasa laut ini juga sangat agresif dan liar. Pemakanan ikan arapaima adalah semua jenis daging.

Saiz ikan pirarucu yang mencapai 3 meter mudah menjadi mangsa apa sahaja. Ikan ini akan serta-merta menelan mangsanya seperti itu. Hampir semua jenis ikan dan haiwan akuatik lain boleh menjadi mangsa raksasa laut ini. Malah haiwan darat kepada manusia boleh masuk ke dalam perut ikan.

2. Ikan terbesar di dunia

Ikan arapima telah dinamakan sebagai ikan air tawar terbesar di Dunia. Ikan Pirarucu boleh membesar sehingga 3 meter dengan berat ± 200 kg.

Ikan arapaima ini memasuki garisan raksasa laut seperti ikan buaya gar dan sturgeon putih. Ikan ini juga merupakan raksasa laut kerana ia pernah menyerang manusia.

Malah raksasa laut lebih berbahaya daripada jerung yang dikenali sebagai raja pemangsa marin.

Ciri-ciri fizikal ikan pirarucu pada pandangan pertama sama dengan ikan arowana dan masih dalam keluarga Osteoglossodae. Warna raksasa laut ini berwarna kelabu seperti ikan air tawar yang lain. Pada ekor terdapat bintik-bintik merah.

3. Ikan Pirarucu Digelar Sebagai Fosil Hidup

Selain pemangsa air tawar dan raksasa laut, ikan pirarucu juga telah mendapat nama samaran sebagai fosil hidup.

Kerana struktur ikan pemangsa ini hampir sama dengan struktur ikan purba atau haiwan laut yang telah lama pupus. Kewujudan ikan arapaima ini juga telah sejak zaman prasejarah, iaitu pada zaman perundangan.

Oleh itu, penemuan dan penangkapan raksasa laut ini sentiasa menarik perhatian orang ramai. Kebanyakan mahu menyaksikan fosil hidup secara langsung.

Walaupun anda perlu berhati-hati kerana sifat ikan arapaima sangat agresif, liar dan ganas.

4. Ikan pirarucu juga mempunyai nilai jualan

Sebagai pemangsa atau raksasa laut, ikan pirarucu juga fugitives daripada pelancong, pemburu atau nelayan. Raksasa laut ini juga boleh dijual dan digunakan sebagai makanan. Harga ikan arapaima kecil berharga RM 225,05. Manakala ikan pirarucu besar yang mencapai 3 meter boleh mencapai puluhan juta.

Dengan harga jualan yang hebat, tentu saja, raksasa laut ini mempunyai tarikan untuk digunakan sebagai pelarian. Harga 100 ekor ikan ini bersamaan dengan jutaan ikan kecil lain seperti ikan putih dan ikan air tawar yang lain.

5. Boleh bertahan di darat sepanjang hari

Pernafasan utama ikan arapaima ialah insang. Tetapi raksasa laut ini mempunyai keupayaan untuk menghirup oksigen. Itulah sebabnya setiap beberapa saat ikan arapaima datang ke permukaan untuk menghirup oksigen.

Dengan keupayaannya untuk menghirup oksigen, ikan arapaima dapat bertahan di darat. Walaupun sepanjang hari, ikan masih boleh bertahan dan bernafas dan bahkan boleh bergerak atau memberontak.

Originally posted 2022-12-06 08:49:48.

Leave a Comment