Harga Ikan Guppy Malaysia

Ikan Guppy atau Poecilia reticulata adalah salah satu ikan hiasan yang mendapat permintaan tinggi oleh orang ramai dan bersaiz kecil.

Ikan ini popular kerana mudah dijaga dan mempunyai pelbagai corak warna yang indah, terutamanya dalam ikan jantan, manakala dalam ikan betina ia lebih membosankan pada satu warna.

Pelbagai warna dan warna badan ikan guppy sangat kaya. Sesetengahnya adalah tompok totol, licin atau kasar, dan sesetengahnya mempunyai kombinasi warna yang menawan.

Selain daripada warna dan warna badannya, keindahan guppy sejati terletak pada warna dan bentuk ekornya seperti kipas lebar.

Senarai Harga Ikan Guppy Malaysia Terkini

Jenis Ikan GuppyJulat Harga
Guppy Red LaceRM 8,96 per ekor
Guppy Snake Blue GrassRM 9,32 per ekor
Guppy Super Red SingaporeRM11,50 per ekor
Guppy Purple LaceRM 14,93 per ekor.
Guppy Red DragonRM 14,93 per pasang
Guppy Blue DragonRM 16,23per pasang
Guppy Blue Dragon grade ARM 22,40 per ekor
Guppy Silver LaceRM 23,89 per ekor
Guppy Blonde Half Black YellowRM 29,86 per ekor
Guppy Blue Moscow ElectricRM 29,86 per pasang
Guppy Metal Snakeskin Yellow Lace Roundtail MSSYLRM 35,85 per pasang
Guppy Blonde Vienna Double SwordRM 36,32 per pasang
Guppy Purple Lace grade ARM 41,85 per pasang
Guppy Albino metal Red Lace grade ARM 41,85 per pasang
Guppy Albino Koi Red Ear Gen King KoiRM 49,72 per ekor

 

Jenis Ikan Guppy Termahal di Malaysia

1. Guppy Young Pair Champion Purple

gambar ikan Guppy Young Pair Champion Purple

Jenis guppy ini dipanggil salah satu jenis gupi yang paling mahal. Penampilannya sememangnya sangat menarik kerana ia mempunyai corak warna penggredan biru dengan kepala yang lebih ringan dan lebih gelap pada ekor.

Ikan Guppy Young Pair Champion Purple juga dilaporkan boleh dijual sehingga harga RM303 setiap kepala.

2. Guppy Blue Moscow Albino

Gambar Ikan Guppy Blue Moscow Albino

Seperti namanya, Blue Moscow Albino Guppy mempunyai warna badan putih tulen bahkan cenderung telus. Kemudian badan ke bahagian ekor mempunyai pukulan pecah warna biru metalik yang sangat cantik. Tidak hairanlah harga Guppy Blue Moscow Albino boleh mencapai ratusan ribu ringgit.

3. Guppy Silver Lace

gambar Guppy Silver Lace

Ikan guppy paling mahal seterusnya ialah Silver Lace Guppies. Ikan unik ini mempunyai banyak corak yang dikesan dengan dominasi perak, jadi ia kelihatan sangat mewah.

Selain itu, Silver Lace Guppy tergolong dalam spesies yang jarang berlaku. Malah sesetengah pencinta guppy menyebut jika sesiapa sahaja boleh mendapatkan ikan Silver Lace Guppy, termasuk yang bertuah.

4. Guppy Metal Yellow Lace

gambar Guppy Metal Yellow Lace

Guppy Metal Yellow Lace mempunyai watak yang serupa dengan Guppy Metal Lace. Perbezaannya ialah, dalam Guppy Metal Yellow Lace terdapat corak kekuningan, terutamanya pada ekor dan sirip ikan yang menjadikannya kelihatan begitu menawan.

Tidak hairanlah harga Guppy Metal Yellow Lace boleh mencecah ratusan ribu ringgit.

5. Guppy Blue Grass

gambar Guppy Blue Grass

Tidak kurang cantik daripada jenis gupi yang paling mahal yang disebutkan sebelumnya, Guppy Blue Grass kelihatan memukau dengan warna biru terang dan corak titik hitam pada ekor dan sirip.

Blue Grass Guppies juga merupakan sejenis guppy yang harga jualannya lebih mahal dari pada jenis gupi lain.

6. Guppy Super Red Singapore

Gambar Guppy Super Red Singapore

Ciri-ciri utama Super Red Singapore Guppy sememangnya agak mudah dikenali. Ikan hiasan ini mempunyai warna merah yang menarik di seluruh badan dan ekor yang menggelegak.

Warna merah yang sangat berbeza inilah yang menarik minat pengumpul untuk memilikinya dan mengekalkannya dalam aquascape.

7. Guppy Blonde Half Black Yellow

Gambar Guppy Blonde Half Black Yellow

Ikan Guppy Blonde Half Black Yellow mempunyai sirip caudal berbentuk delta. Dari pangkal ekor hingga 3/4 bahagian badan berwarna hitam.

Sirip kepala dan caudal berwarna kuning. Gabungan warna ini menjadikannya dapat membangkitkan rasa keceriaan di rumah anda.

9. Guppy Blonde Vienna Double Sword

Gambar Guppy Blonde Vienna Double Sword

Ikan Guppy Blonde Vienna Double Sword mempunyai ekor berbentuk seperti pedang di bahagian atas dan bawah.

Gabungan warna berambut perang di kepala dan motif merah pada badan, memberikan kesan ceria apabila kita melihatnya berenang.

10. Guppy Albino Koi Red Ear Albino Koi Red Ear

Gambar Guppy Albino Koi Red Ear Albino Koi Red Ear

Guppy Albino Koi Red Ear Albino Koi Red Ear adalah salah satu koleksi guppies bermata merah. Guppy koi jenis ini masih agak jarang berlaku, mempunyai sirip sampingan yang agak luas menjadikan penampilan guppy ini lebih menarik.

Warna merah di kepala, dorsal, sirip sisi (sirip petrocal), dan separuh daripada badan ke ekor yang berwarna merah menjadikannya kelihatan sangat mudah dilihat.

11. Guppy Red Dragon

gambar Guppy Red Dragon

Guppy Red Dragon adalah ikan yang mempunyai fantail. Ekor Naga Merah mempunyai corak jenis setengah bulan, terutamanya digabungkan dengan warna asas hitam pada ekor seolah-olah ia membayangkan cahaya bulan di langit malam.

Warna hitam dengan sisik pada badan Naga Merah membuatkan dia kelihatan dashing seperti naga.

Maklumat di atas mengenai harga  akan di setiap tempat mungkin berbeza-beza, bergantung pada promosi atau tawaran penjual.

Jika anda sedang mencari guppies untuk menghiasi akuarium di rumah, anda boleh membelinya di kedai ikan hiasan terdekat atau membelinya melalui petani ikan guppy di bandar anda.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran, anda juga boleh membeli guppies dalam talian melalui beberapa laman web e-dagang kegemaran anda.

Originally posted 2022-11-12 08:22:52.

Leave a Comment