Harga Ikan Kerapu di Malaysia

Ikan kerapu adalah sejenis ikan laut yang biasanya tinggal di kawasan karang. Jika anda meneroka lebih jauh, terdapat banyak jenis ikan grouper yang boleh didapati di dunia, iaitu sekitar 46 jenis spesies. Walau bagaimanapun, bagi ikan grouper di Indonesia sendiri, jumlahnya terhad kepada beberapa orang sahaja.

Bagi anda yang suka dunia ikan, tentu saja, anda sudah biasa dengan jenis ikan ini. Pada pandangan pertama, bentuknya kelihatan pelik berbanding jenis ikan lain, tetapi kewujudannya di Indonesia sendiri kini sangat popular.

Di beberapa negara tropika termasuk Malaysia, ikan Groupers atau boleh dikenali sebagai ikan kerapu telah mula ditanam secara meluas. Ini bukan tanpa sebab memandangkan selain mempunyai rasa daging yang baik dan juga lazat. Ikan kerapu ternyata menjadi satu jenis ikan yang kaya dengan kandungan pemakanan yang tinggi.

Tidak hairanlah ikan ini mempunyai harga jualan yang agak tinggi di pasaran dunia. Selain Malaysia, penternakan ikan turut dilakukan oleh banyak negara seperti  Indonesia, Jepun, Vietnam, Thailand dan banyak lagi. Bagi mereka yang merancang untuk memupuk kumpulan ini, lihat beberapa ulasan di bawah.

Senarai Harga Ikan Kerapu di Malaysia

Jenis Ikan KerapuHarga /kg
Ikan Kerapu BatuRM 68,74
Ikan Kerapu CantangRM 89,21
Ikan Kerapu KertangRM 52,65
Ikan Kerapu KustangRM 119,93
Ikan Kerapu LumpurRM 45,34
Ikan Kerapu MacanRM 38,03
Ikan Kerapu MerahRM 109,69
Ikan Kerapu TikusRM 124,32

 

Jenis Ikan Kerapu di Malaysia

1. Ikan Kerapu Harimau

gambar ikan kerapu harimau

Untuk jenis ikan kerapu ini, ia sememangnya agak popular dengan telinga rakyat Indonesia, memandangkan jenis ini ditanam secara meluas. Ikan itu, yang mempunyai nama spesies Epinephelus Fuscoguttatusikan, memang terdapat di perairan Indonesia.

Secara amnya, pemancing sering menemui kumpulan jenis ini di perairan Kepulauan Seribu dan persekitarannya. Seperti namanya, kumpulan jenis ini cenderung memilih kulit yang pada pandangan pertama hampir sama dengan harimau. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ramai orang menyebutnya sebagai ikan kerapu harimau.

2. Ikan Kerapu Tikus

gambar ikan kerapu tikus

Jenis kumpulan seterusnya yang tidak kurang popular ialah ikan kerapu tikus. Sesetengah daripada anda mungkin jarang mendengar atau mengetahui jenis kumpulan ini. Ini bukan tanpa sebab memandangkan habitat spesies ikan kerapu tikus mula punah.

Seperti yang diketahui hari ini, kerosakan alam sekitar telah ditemui bukan sahaja di darat tetapi juga di laut. Akibat kerosakan alam sekitar ini, tidak menghairankan bahawa populasi kumpulan tikus jenis ini semakin jarang berlaku.

Kumpulan itu sendiri mempunyai nama spesies Chromilpstes altivelis. Jam nama, kumpulan jenis ini juga sering dirujuk sebagai Panther Grouper Barramundi Cod atau Humpback Groupher. Bagi anda yang ingin menanam ikan grouper, jenis ini boleh menjadi pilihan yang tepat. Sila ambil perhatian bahawa kumpulan tikus ini juga sering dirujuk sebagai kumpulan itik.

3. Ikan Kerapu Merah

gambar ikan kerapu merah

Seterusnya ialah Ikan kerapu merah atau biasanya dirujuk sebagai Sunuk Grouper. Untuk jenis kumpulan ini sendiri, ia mempunyai nama spesies Plectropomus leodrapus.

Di samping itu, ikan kerapu merah juga mempunyai nama lain Leopard coral grouper dan trout karang atau trout karang harimau.

Habitat kumpulan merah jenis ini biasanya terletak di terumbu karang dan juga lautan terbuka.

Sila ambil perhatian, jika dibandingkan dengan ikan grouper sebelum ini, jenis grouper ini memang dijual pada harga yang sangat mahal. Tidak jarang jika ramai nelayan berminat untuk menanam jenis kumpulan merah ini.

4. Ikan Kerapu Lumpur

gambar ikan kerapu lumpur

Seperti namanya, pasti kebanyakan anda sudah dapat meneka jenis grouper pada yang satu ini. Ya, kumpulan lumpur adalah sejenis kumpulan di mana habitatnya berada di perairan berlumpur.

Walaupun begitu, tidak jarang kumpulan lumpur ini juga berada di kawasan karang cetek. Harus diingat bahawa ikan ini, yang mempunyai nama spesies Epinephelus Bleeteri, adalah sejenis kumpulan yang dicari. Ini bukan tanpa sebab memandangkan jenis ikan kerapu ini semakin jarang berlaku.

5. Ikan Kerapu Cantang

gambar ikan kerapu cantang

Satu lagi jenis kumpulan yang juga biasa ditemui di perairan Indonesia ialah kumpulan cantang. Sila ambil perhatian bahawa kumpulan cantang atau epinephleus sp adalah sejenis grouper dari kejuruteraan.

Ikan ini adalah hasil daripada pembiakan silang antara grouper dan kertang grouper. Bagi anda yang ingin memiliki sejenis ikan kerapu cantang tidak perlu risau kerana ia boleh didapati secara meluas di Indonesia.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis yang disebutkan di atas, masih terdapat kumpulan batu dan ikan kumpulan air tawar yang boleh didapati secara meluas di Indonesia.

Demikian perbincangan mengenai harga ikan kerapu di Malaysia, semoga maklumat ini berguna kepada pembaca. Untuk harga di atas, kadang-kadang juga mungkin untuk berubah.

Originally posted 2022-11-15 20:59:03.

Leave a Comment