Harga Ikan Kurau, Ikan Sedap yang Kini Semakin Jarang Ditemui

Pernah mendengar nama Ikan Kurau? Ikan yang dahulunya banyak dijumpai di sekitar perairan Tarakan dan Bulungan telah dimasukkan ke dalam kategori jenis ikan yang jarang ditemui hari ini.

Ikan ini, yang dalam bahasa Latin dikenali dengan nama Polydactyus Octonemus, tinggal di kawasan muara sungai dengan cara yang mesra.

Pada air pasang tinggi dan tidak mendung, ia menjadi masa apabila ikan ini yang dagingnya bertekstur lembut berarak ke dalam sungai.

Jadi tidak menghairankan, jika ikan ini pernah menjadi pemburuan nelayan suku kaum Tidung yang melakukan banyak aktiviti di sekitar muara Bulungan ke daerah Salimbatu, Bulungan.

Keadaan sungai di sekitar muara Bulungan, yang berpasir dengan campuran tanah, adalah habitat yang sangat menyukai jenis ikan ini.

Makanan itu adalah ikan kecil termasuk udang kecil atau sering dipanggil udang bintik.

Ciri Fizikal Ikan Kurau

gambar harga ikan kurau

Ciri-ciri fizikal ikan seperti ini menunjukkan bahawa ikan adalah perenang yang sangat cepat dan tangkas. Begitu juga dengan ikan Senangin (Eleutheronema Tetradactylum), yang pergerakannya sangat tangkas.

Mampu menakluk ikan Senangin untuk pemancing bawah dianggap sebagai tanda mempunyai tahap dan kepakaran yang sangat tepat dalam memancing.

Kerana apabila merebut umpan yang dipasang di hujung cangkuk, ikan ini segera memberikan tindak balas yang sangat reaktif.

Bergerak ke kiri dan kanan sehingga ia mengatasi pemancing, dengan mengikuti pergerakan menarik, sehingga terasa seolah-olah ia longgar.

Tertangkap sedikit pengawal, ikan ini sangat cerdik untuk melepaskan dirinya walaupun ia telah tersangkut pada pancing.

Harga Ikan Kurau di Pasaran

 

Di pasaran, harga ikan yang badannya torpedo bulat dijual sehingga melebihi angka RM 286,57. Sebagai tambahan kepada daging yang sangat lembut, jadi perut ikan ini juga dijual dan biasanya digunakan sebagai menu untuk sup perut ikan.

Tetapi untuk mendapatkan perutnya dalam keadaan utuh, ia memerlukan kemahiran untuk mengeluarkannya.

Ikan Kurau tergolong dalam kumpulan ikan yang pergerakannya sangat tangkas. Ini dapat dilihat dari posturnya dengan memalsukan dan sirip yang sangat mendalam.

Originally posted 2022-11-29 23:21:59.

Leave a Comment