Harga Ikan Nemo Malaysia

Ikan Nemo mempunyai nama ikan badut atau ikan giru. Ikan kecil ini sangat digemari oleh orang ramai, terutamanya kanak-kanak.

Kerana watak ikan nemo dalam filem “Finding Nemo” sangat lucu, menjadikan ikan ini salah satu ikan hiasan laut yang paling popular.

Untuk mengetahui julat harga ikan nemo, Suka Ikan telah meringkaskannya dalam ulasan di bawah.

Ikan hiasan air laut ini sering dijumpai di Laut Merah, Great Barrier Reef di timur laut Benua Australia, Laut Jepun, dan rantau Indo-Malaysia.

Di Malaysia, ikan hiasan jenis ini mendapat permintaan tinggi daripada orang ramai. Oleh kerana bentuk badan yang kecil dan lemak menyerupai Badut, ikan ini juga mempunyai warna warna yang indah.

Harga ikan nemo di Malaysia agak stabil, antara seratus ribu hingga ratusan ribu, malah ada yang menelan belanja sehingga berjuta-juta rupiah.

Untuk harga ikan nemo air tawar, tentu saja, ia lebih berpatutan. Biasanya, ikan nemo air tawar dijual pada harga RM 11,81 hingga RM 20,31 setiap kepala.

Harga ikan nemo air tawar yang rendah sememangnya disesuaikan dengan ekosistem yang mudah diakses oleh pencari ikan.

Di pasaran, ikan nemo dijual pada harga rendah kerana kebanyakan penjual masih menjual ikan nemo dengan usia terdedah 2 hingga 4 bulan sahaja.

Usia ikan kecil juga merupakan salah satu penentu harga ikan nemo di pasaran.

Senari Harga Ikan Nemo Malaysia

Jenis Ikan NemoHarga
Orange Clownfish Size SmallRM 4,39
Orange Clownfish Size DewasaRM 13,16
Nemo BlackhalfRM 39,49
Nemo PlatinumRM 95,06
Nemo Lightning MaroonRM 160,88
Nemo Percula BlackRM 117,00
Nemo PicassoRM 190,13
Nemo Premnas BiaculeatusRM 241,32

 

Jenis Ikan Nemo

1. Amphiprion Chagosensis

gambar ikan Amphiprion Chagosensis

Ikan nemo jenis ini adalah ikan nemo yang paling biasa ditemui di perairan Lautan Hindi dan sebahagian kecil perairan Indonesia.

Saiz badan ikan ini adalah antara 10 hingga 18 sentimeter dengan warna asas oren, merah, kuning, merah kehitaman dan dua warna putih pada badannya.

Di setiap naungan putih terdapat tepi coklat muda hingga hitam. Untuk sirip itu sendiri mempunyai warna coklat kehitaman.

2. Amphiprion Sebae

gambar ikan Amphiprion Sebae

Ikan nemo ini biasanya hidup di anemone. Dari segi saiz badan, ikan ini mempunyai panjang sehingga 14 cm dan mempunyai duri dorsal kira-kira 10 hingga 11 tulang belakang.

Untuk warna, ikan nemo sebae ini mempunyai warna hitam atau coklat gelap dengan warna kuning pada kedua-dua sirip dada dan caudal. Kemudian ia juga dilengkapi dengan warna putih pada badan.

3. Ocellaris Clownfish

gambar ikan Ocellaris Clownfish

Ocenallaris clownfish atau Amphiprion ocellaris adalah ikan nemo yang mempunyai hubungan rapat dengan ikan pfamnas. Ikan nemo jenis ini boleh didapati di Australia Utara, Asia Tenggara dan Jepun.

Ikan nemo jenis ini mempunyai bentuk badan bujur dan gempal. Saiz badan boleh mencapai 11 cm apabila matang.

Apabila dilihat dari segi warna, kita akan merasa sukar untuk membezakannya daripada ikan badut oren nemo. Ini kerana kedua-dua ikan itu mempunyai warna yang sama.

Perbezaan antara keduanya terletak pada garis hitam yang lebih tebal ikan nemo ocellaris dan mempunyai sirip dorsal yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan ikan badut oren.

4. Orange Clownfish

gambar ikan Orange Clownfish

Secara umum, jenis ikan nemo ini dikenali secara meluas di kalangan pencinta ikan kerana ia boleh ditanam di akuarium.

Dalam penyelenggaraannya, ikan oren nemo adalah jenis ikan yang rumit, kerana ia memerlukan ketepatan yang tinggi apabila diternak.

Walaupun ia agak rumit dalam penyelenggaraannya, ikan nemo ini sangat disukai oleh pengumpul.

Selain pergerakan tangkas, warna badannya yang cerah adalah sebab utama dan tarikan bagi pencinta.

5. Amphiprion Polymnus

gambar ikan Amphiprion Polymnus

Polymnus amphiprion juga dikenali dengan nama pelana badut atau ikan nemo kuning.

Ikan ini adalah ikan nemo yang mempunyai gabungan warna hitam dan putih dan mempunyai ciri lain, iaitu muncung ikan ini berwarna kuning ke oren.

Saiz badan ikan nemo kuning boleh mencapai panjang kira-kira 13 cm, di mana saiz betina biasanya lebih panjang dan lebih besar berbanding lelaki.

6. Premnas Biaculeatus

Gambar ikan Premnas Biaculeatus

Ikan nemo jenis ini mempunyai nama lain dengan penamaan ikan anemone maroon. Seperti namanya, ikan ini mempunyai corak maroon unik yang digabungkan dengan putih.

Dengan saiz badan yang boleh mencapai 17 cm, kita boleh menemui ikan nemo maroon ini di perairan Indo-Pasifik bermula dari lautan barat Indonesia ke Taiwan dan kawasan laut karang.

Itulah perbincangan mengenai Senarai Harga Ikan Nemo yang boleh kami sampaikan pada kesempatan ini. Mudah-mudahan, maklumat ini dapat menambah pandangan kepada anda. Itu sahaja daripada kami, Terima kasih.

Originally posted 2022-11-15 22:23:41.

Leave a Comment