Harga Ikan Oscar Malaysia

Terdapat banyak jenis ikan oscar, yang tersebar di hampir seluruh pelusuk dunia. Walaupun habitat semula jadi ikan ini adalah dari perairan Amazon, Amerika Selatan, ikan oscar kini ditemui di Malaysia.

Kerana hari ini sudah ramai yang menanam ikan ini, yang suka ikan pemangsa. Ya, kerana ikan ini adalah salah satu jenis ikan pemangsa yang sangat diminati di kalangan pencinta ikan hiasan.

Ikan ini sangat suka makan ikan yang lebih kecil daripada itu, tetapi walaupun ia adalah ikan pemangsa, ia mempunyai warna yang indah, gabungan warna hitam dan oren dengan pukulan seperti batik, menjadikan ikan ini sangat diminati oleh ramai orang.

Saiz ikan ini boleh mencapai panjang 40 cm dan dengan berat badan kira-kira 3 kg. Sudah tentu, ia boleh menjadi lebih besar jika penjagaan itu baik dan menyediakan makanan berkhasiat dan makanan kegemaran untuk ikan oscar.

Mengetahui bahawa ikan ini adalah ikan yang agresif, kita tidak boleh meletakkannya di akuarium saiz kecil, kerana ia akan mengganggu aktiviti ikan lain.

Sebelum menaikkan ikan ini, anda harus tahu apakah jenis ikan oscar terlebih dahulu dan tahu berapa banyak kosnya di pasaran.

Dan kali ini kita akan mengkaji semula Jenis Ikan Oscar bersama-sama dengan senarai harga ikan oscar malaysia, mari kita semak Sekarang.

Senarai Harga Ikan Oscar Malaysia Terkini

Jenis Ikan OscarHarga AnakanHarga Dewasa
Ikan Oscar TigerRM 11,81RM 29,51
Ikan Oscar GoldRM 11,81RM 23,61
Ikan Oscar HitamRM 11,81RM 26,56
Ikan Oscar RedRM 11,81RM 35,21
Ikan Oscar LemonRM 16,23RM 41,32
Ikan Oscar AlbinoRM 18,81RM 41,32
Ikan Oscar SlayerRM 17,71RM 44,27
Ikan Oscar BatikRM 8,85RM 26,56

 

Jenis Ikan Oscar di Malaysia

1. Ikan Oscar Tiger

gambar ikan oscar tiger

Jenis pertama ikan oscar boleh dikatakan jenis yang paling dahsyat, sifat agresif ikan ini masih semata-mata melekat padanya.

Kerana ikan ini tidak mengalami pembiakan dengan ikan lain dan inilah yang menjadikan ikan ini sangat dicari berbanding dengan jenis lain.

Harga juga masih agak berpatutan berbanding dengan jenis oscar lain, biasanya jenis ini di pasaran berharga RM 11,81 untuk ikan kecil / anak dan RM 29,51 untuk ikan dewasa.

2. Ikan Oscar Gold

gambar ikan oscar gold

Ikan jenis ini mempunyai warna yang sangat menarik, warna ikan ini berwarna kuning keemasan, agak menarik, bukan?

Sudah tentu, terdapat ramai yang mencari jenis ikan oscar ini. Untuk mendapatkan ikan ini tidak cukup sukar, anda boleh dengan mudah menemuinya di pelbagai kedai atau pasar ikan hiasan.

Harga pasaran ikan jenis ini adalah antara RM 11,81 per kepala untuk ikan yang masih anak dan RM 23,61 untuk ikan dewasa.

3. Ikan Oscar Hitam

gambar ikan oscar hitam

Seperti namanya, ikan ini mempunyai warna hitam di seluruh badannya. Dan jenis ini memang sangat sukar untuk dihadapi.

Kerana untuk mendapatkan ikan oscar hitam semata-mata agak sukar. Kerana kebanyakan mereka masih mempunyai corak oren atau perak.

Untuk menghasilkan baka ini mestilah daripada baka harimau oscar dan mempunyai keabnormalan genetik.

Walau bagaimanapun, walaupun agak sukar untuk mencari jenis ikan oscar ini, harganya tidak terlalu mahal, di pasaran biasanya ikan ini berharga sekitar RM 11,81 setiap ikan kecil dan RM 26,56 untuk ikan dewasa.

4. Ikan Oscar Red

gambar ikan oscar red

Jenis ini adalah salah satu ikan oscar yang paling baik jika dibandingkan dengan jenis lain. Ini kerana warna merah ikan ini mempunyai ciri yang mampu menarik mata penonton.

Ciri-cirinya ialah ia mempunyai warna asas sedikit merah hingga oren dan warna hitam di kepala dan ekor ikan.

Harga ikan ini lebih tinggi daripada ikan jenis harimau, sudah tentu ia tidak menjadi masalah kerana ia setanding dengan keindahan ikan yang diperolehi.

Harga ikan yang masih menjadi anak pokok biasanya dijual pada harga sekitar RM 11,81seekor. Manakala ikan oscar dewasa berharga sekitar RM 35,51 setiap kepala.

5. Ikan Oscar Lemon

gambar ikan oscar lemon

Jenis ini sangat mirip dengan ikan lemon, dari segi warna ke bentuk badan tidak jauh berbeza. Cuma warna ikan lemon lebih kuning dan cerah.

Walaupun ikan oscar ini agak gelap dan kusam atau tidak cerah seperti ikan lemon. Dan untuk isu harga, jenis ikan oscar ini agak mahal, untuk ikan dewasa, ia berharga sekitar RM 41,53 setiap kepala.

6. Ikan Oscar Albino

gambar ikan oscar albino

Jenis ini juga mempunyai gabungan warna yang indah dan membuat ramai orang berminat untuk memiliki jenis ikan ini.

Tetapi sekali lagi, jenis ini juga sangat sukar dicari dan ditanam seperti halnya dengan ikan oscar hitam yang disebutkan sebelumnya.

Berapa banyak? Harga ikan Oscar jenis ini agak mahal, bersamaan dengan jenis lemon, iaitu sekitar RM 41,53 setiap orang dewasa.

7. Ikan Oscar Slayer

gambar ikan oscar albino

Bukan sahaja ikan betta hiasan mempunyai sejenis ikan slayer. Ternyata ikan oscar pun memilikinya. Mengapa ikan ini dinamakan sempena ikan slayer? Ini disebabkan keunikan ekor yang dimiliki oleh ikan jenis ini.

Ikan ini mempunyai bentuk ekor yang panjang dan lebar. Tetapi sebenarnya ikan ini mempunyai keabnormalan genetik, walaupun begitu ramai yang berminat untuk menyimpannya di rumah, kerana bentuk dan kecantikan badannya sangat mempesonakan membuat ramai orang tertarik kepadanya.

Untuk harga, ikan ini juga termasuk dalam jenis ikan oscar yang mempunyai harga yang paling mahal, iaitu sekitar RM 44,27 untuk ikan yang umurnya matang.

8. Ikan Oscar Batik

gambar ikan oscar albino

Pada pandangan pertama, ikan ini masih sama dengan jenis harimau, mamun sebenarnya berbeza. Anda akan melihat perbezaan antara keduanya jika anda melihatnya secara terperinci.

Perbezaan antara keduanya ialah ikan oscar batik mempunyai warna hitam dan corak bintik oren yang lebih dominan daripada ikan harimau oscar.

Oleh sebab itu, penamaan ikan batik oscar bermula, iaitu kerana corak pada sisik sangat mirip dengan batik.

Demikianlah artikel mengenai Jenis Ikan dan harga ikan oscar malaysia, semoga dengan artikel ini dapat menambah pengetahuan pembaca.

Originally posted 2022-11-14 13:17:41.

Leave a Comment