Harga Ikan Peacock Bass Malaysia

Ikan pemangsa ini nampaknya semakin menarik minat penggemar ikan hiasan, penulis telah melawat sebuah kedai ikan hiasan di Kuala Lumpur, salah satunya bertanya tentang harga ikan berasaskan merak terkini.

Bagi anda yang tidak tahu, ikan peacock bass ini adalah salah satu ikan pemangsa air tawar yang mempunyai banyak peminat. Apakah tarikan warna yang indah, apabila makan ikan peacock bass ini sangat agresif untuk makan mangsanya.

Untuk mendapatkan ikan berasaskan merak ini kini juga mudah, anda tidak perlu pergi jauh untuk mencarinya di tempat asalnya di sungai Amerika.

Sudah ramai yang menjual ikan berasaskan merak ini di Indonesia, untuk harga ikan berasaskan merak, pada pendapat saya, ia tidak mahal. Nah, di sini penulis akan berkongsi Harga Ikan Peacock Bass Terkini.

Jenis dan Harga Ikan Peacock Bass Malaysia Terkini

1. Peacock Bass Monoculus

gambar ikan gambar ikan peacock Bass Monoculus

 

Untuk jenis pertama ikan peacock bass penulis membincangkan adalah ikan Peacock Bass Monoculus, atau nama mudah merak bass mono. Jenis ini adalah jenis yang popular di Malaysia kerana warnanya yang cantik dan mudah dicari.

Harga ikan peacock bass di bawah adalah harga setiap kepala, selain saiz harga boleh dipengaruhi oleh motif warna.

Oleh itu, harga di bawah boleh berbeza daripada harga di kawasan masing-masing.

UkuranHarga
Peacock Bass Mono 5 cmRM 4,49 – RM 5,98
Peacock Bass Mono 12 cmRM 16,45 – RM 18,49
Peacock Bass Mono 20 cmRM59,81 – RM 74,76

 

2. Peacocok Bass Orinoco

gambar Ikan Peacocok Bass Orinoco

Jenis peacock bass Orinoco mempunyai ciri-ciri mempunyai warna kekuningan-hijau selain terdapat juga bintik-bintik hitam di tempat-tempat tertentu. Harga peacocok bass orinocomerak ini lebih mahal kerana agak sukar untuk menanamnya.

Itulah sebabnya harga peacock bass orinoco lebih mahal daripada peacock bass mono, dan tidak semua penjual ikan hiasan menjual baka ini.

UkuranHarga
Peacock Bass Orinoco 7 cmRM 19,45
Peacock Bass Orinoco 20 cmRM 104,67
Peacock Bass Orinoco 25 cmRM 164,48

 

3. Peacock Bass Xingu

gambar ikan Peacocok Bass Xingu

Ikan peacock bass Xingu adalah sejenis pbass yang berasal dari sungai Rio Xingu. Jenis pbass ini juga telah dijual secara meluas di Malaysia kerana motif warnanya juga cantik, untuk harga ikan peacock bass xingu terkini anda boleh menyemak jadual di bawah, tetapi sekali lagi saya mengingatkan anda bahawa harga ikan peacock bass xingu ini boleh berbeza kerana faktor motif yang ada.

UkuranHarga
Peacock Bass Xingu 10 cmRM 20,93
Peacock Bass Xingu 17 cmRM 55,32
Peacock Bass Xingu 20 cmRM 85,23

 

4. Peacock Bass Azul

gambar Ikan Peacocok Bass Azul

Ikan Peacock Bass Azul juga tidak kurang cantik daripada jenis peacock bass liannya, jenis ini mempunyai sirip biru yang unik dan juga di hujung ekor terdapat warna oren. Untuk harga, ia agak mahal kerana sukar untuk membiaknya.

UkuranHarga
Peacock Bass Blue Azul 5 cmRM 16,45
Peacock Bass Blue Azul 10 cmRM 29,91
Peacock Bass Blue Azul 28 cmRM 179,43

 

5. Peacock Bass Kelberi

gambar ikan peacock bass Kelberi

Jenis peacock bass seterusnya ialah jenis peacock bass kelberi, jenis ini juga mudah didapati di Malaysia.

Untuk mengekalkannya juga mudah, ia tidak memerlukan perhatian khusus, oleh itu jenis ini juga popular dan dipilih secara meluas oleh pencinta ikan hiasan di Malaysia.

Ia mempunyai badan kuning dan terdapat jalur dan bintik-bintik yang boleh mencantikkan penampilan merak bass kelberi ini. Untuk harga peacock bass, anda boleh menyemak sendiri di bawah.

UkuranHarga
Peacock Bass Kelberi 7 cmRM 19,45
Peacock Bass Kelberi 11 cmRM 44,86
Peacock Bass Kelberi 20 cmRM 164,48

 

6. Peacock Bass Temensis

gambar ikan peacock bass temenesis

 

Untuk jenis terakhir yang akan saya semak ialah peacock bass temensis. Sesungguhnya, jenis ini tidak begitu popular di Malaysia, tetapi jenis ikan pbass ini adalah jenis peacock bass terbesar dengan berat sehingga 12kg lebih.

UkuranHarga
Peacock Bass Temensis 10 cmRM 74,76
Peacock Bass Temensis 15 cmRM 119,62
Peacock Bass Temensis 20 cmRM 200,36

 

Jadi itulah Harga Ikan Peacock Bass Malaysia Terkini, jika saya mendapat harga terkini saya akan mengemas kini jadual di atas. Adakah anda berminat untuk cuba menaikkan ikan pemangsa air tawar berasaskan merak ini?

Originally posted 2022-11-12 14:15:19.

Leave a Comment