Harga Ikan Puyu

Anda boleh menemui ikan ini dengan pelbagai varian harga ikan betok di pasaran. Tetapi anda perlu tahu bahawa nama-nama ikan ini agak pelbagai.

Jadi, anda perlu mengetahuinya supaya anda tidak keliru apabila anda ingin membeli. Nama lain yang sering digunakan untuk puyu ialah Anabas testudineus. Jika anda ingin mengetahui maklumat lengkap tentang ikan ini, lihat penjelasan berikut.

Senarai Harga Ikan Puyu Terkini

Pada masa ini, penggunaan ikan betok sangat pelbagai. Terutama selepas kajian yang menerangkan faedah. Sudah tentu dengan keadaan baharu ini, ia akan menjejaskan harga ikan puyu sekilogram. Untuk butiran lanjut, lihat senarai harga ikan betok berikut.

HargaSatuan
RM14,06500 gram
RM22,431 kg
RM1Per ekor (ukuran kecil)

 

Melihat jadual di atas, anda dapat melihat bahawa terdapat perbezaan harga yang disesuaikan dengan berat ikan.

Oleh itu, anda perlu menentukan berat ikan yang akan anda beli terlebih dahulu supaya anda boleh mendapatkan harga yang lebih murah.

Jenis Ikan Puyu Malaysia

gambar haga ikan puyu

Berdasarkan habitat mereka, ikan betok terbahagi kepada dua iaitu puyu air tawar dan juga puyu air laut. Kerana perbezaan ini, jenis ikan betok lebih pelbagai.

Bagi jenis ikan puyu yang sering dimakan oleh masyarakat ialah ikan puyu air tawar.

Manakala betok yang hidup di dalam air laut, biasanya digunakan sebagai ikan hiasan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya pasti mempunyai ciri-ciri yang sama kerana mereka berada dalam genus yang sama.

Untuk maklumat lanjut, berikut adalah ciri-ciri ikan betik atau betok yang biasa dijual di pasaran.

  • Ia mempunyai kepala yang lebih besar daripada badan.
  • Di dalam badan terdapat sisik ikan dengan tekstur yang agak keras.
  • Termasuk dalam kumpulan ikan yang bersaiz kecil kerana mereka hanya mempunyai saiz ikan maksimum kira-kira 25cm. Walau bagaimanapun, purata ikan puyu yang terdapat di alam semula jadi hanya sekitar 20cm dalam saiz.
  • Bahagian atas badannya mempunyai warna yang lebih gelap. Ada yang berwarna coklat, kehijauan dan juga kehitaman.
  • Bahagian badan mempunyai warna kekuningan.
  • Terdapat garis yang sedikit gelap di bahagian bawah badannya. Garisan itu sedikit samar dan sedikit tidak teratur.
  • Pada insang, terdapat juga tudung dengan serration dan sedikit tajam seperti duri.
  • Topi insang juga mempunyai bintik hitam yang jelas kelihatan kepada penyamaran.
  • Mampu bertahan di kawasan kering untuk jangka masa yang panjang. Keupayaannya di tanah ini, menjadikan ikan puyu mendapat nama samaran memanjat gouramy.
  • Ikan betok betina dan jantan akan hibernate apabila musim kemarau telah tiba.

Itulah penjelasan tentang jenis dan ciri-ciri ikan puyu emas jantan dan betina. Anda boleh membeli pelbagai jenis ikan puyu mengikut kehendak dan penetapan mereka.

Petua Membeli Ikan Puyu Segar

gambar harga ikan puyu

Jika anda mempunyai keinginan untuk membeli ikan betok air tawar dan merancang untuk mengambilnya. Sudah tentu anda ingin mendapatkan ikan dengan kualiti yang baik dan masih segar apabila dimasak.

Oleh itu, anda mesti tahu cara memilih ikan yang baik untuk mendapatkan ikan berkualiti tinggi. Terdapat beberapa petua atau cara yang boleh anda lakukan seperti berikut.

1. Memastikan Bahagian Mata

Cara pertama yang biasa digunakan oleh kebanyakan orang apabila membeli ikan adalah melihat mata. Sekiranya ikan betok yang hendak dibeli masih segar, maka mata akan menjadi ringan dan jelas.

Selain warna, bentuk atau tekstur mata juga boleh menunjukkan tahap kesegaran ikan. Lebih segar ikan yang akan dipilih, semakin kenyal permukaan mata akan.

2. Lihat Bahagian Sisik Ikan

Selepas melihat mata, bahagian luar ikan yang boleh anda gunakan sebagai penunjuk adalah skala. Di mana setiap ikan yang masih segar akan mempunyai skala yang cukup kuat dan tidak mudah jatuh apabila dipegang.

Warna skala juga kelihatan lebih berkilat apabila dilihat. Walaupun dalam jenis ikan yang kualitinya tidak baik, bentuk sisik telah mula membosankan dan mudah dikeluarkan apabila dipegang.

3. Pastikan Insang Ikan

Bahagian seterusnya badan ikan adalah insang ikan. Seperti yang anda tahu bahawa insang sangat berpengaruh dalam kelangsungan hidup ikan. Untuk menjadikan insang sebagai penunjuk, anda boleh memastikan bahawa warna merah segar.

Jangan biarkan anda memilih ikan yang mempunyai insang yang tidak berwarna merah atau bahkan berwarna kecoklatan. Oleh itu, dapat dipastikan bahawa ikan telah mula mereput.

4. Akhbar Perut

Perut yang merupakan sebahagian daripada ikan dengan kandungan daging yang agak besar. Anda boleh menggunakannya sebagai alat pengukur untuk mengukur tahap kelembutan. Kunyah ikan yang anda beli, lebih baik kualitinya.

Bagaimana untuk memeriksa kelembutan ini juga agak mudah. Anda hanya perlu menekan perut dan melihat tindak balas kembali kepada tekanan. Jika perut kembali ke bentuk asalnya, maka ikan masih segar. Tetapi jika sebaliknya, maka kualiti ikan telah mula menurun.

5. Gunakan Deria Bau Untuk Bau Ikan

Langkah seterusnya yang boleh anda lakukan ialah mengesahkan bau ikan. Sekiranya baunya tersendiri dan masih segar, maka ikan itu berkualiti. Sebaliknya, jika ikan telah mula berbau hanyir, malah baunya kuat.

Jadi, jauhi ikan dan pilih penjual lain. Kerana dapat dipastikan bahawa bau itu berasal dari proses pereputan ikan yang lama.

 

Originally posted 2022-11-12 12:36:12.

Leave a Comment