Harga Ikan Sebarau

Ikan sebarau atau juga dikenali sebagai ikan kelah merupakan salah satu jenis ikan yang agak popular di kalangan pemancing.

Ikan ini biasanya ditemui di perairan sungai dan tasik, serta di kawasan pergunungan yang mempunyai aliran air yang agak cepat.

Ikan Sebarau adalah sejenis ikan yang berasal dari sungai di rantau Asia Tenggara, seperti di Thailand, Vietnam, dan Indonesia. Ikan penyebaran adalah serupa dengan tilapia, dengan warna perak berkilat.

gambar harga ikan sebarau

Ikan Sebarau mempunyai rasa yang lazat dan berkesan untuk kesihatan. Ikan ini kaya dengan protein dan omega-3 yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Di samping itu, ikan sebarau juga mengandungi besi yang boleh mengekalkan kesihatan darah dan sistem imun.

Harga Ikan Sebarau Terkini

Harga ikan keseluruhan berbeza-beza bergantung kepada saiz dan keadaan ikan.

SaizHarga/Kepala
6-7 CMRM 4,23
12-14 CMRM 11,27
17-19 CMRM 25,36
22-24 CMRM 45,08
27-29 CMRM 70,44
32-34 CMRM 98,62

 

Di samping itu, harga ikan sebarau juga dipengaruhi oleh kehadiran ikan ini di pasaran. Ikan yang jarang ditemui atau sukar diperoleh pastinya lebih mahal daripada ikan yang boleh didapati secara meluas di pasaran.

Harga ikan sebarau di pasaran agak mahal jika dibandingkan dengan jenis ikan lain. Walau bagaimanapun, permintaan untuk ikan masih tinggi kerana ramai orang menyedari manfaat kesihatan ikan ini.

Untuk mendapatkan harga yang lebih berpatutan untuk ikan sebarau, anda perlu membeli ikan sebarau di pasar tradisional atau kedai ikan yang menjual ikan segar.

Originally posted 2022-12-08 02:34:03.

Leave a Comment