Harga Ikan Siakap Merah Malaysia Terkini 2023

Salah satu ikan laut yang disukai ramai orang adalah ikan siakap. Terdapat banyak sebab yang menjadikan ikan siakap kegemaran, salah satunya ialah rasa dan faedah yang diperoleh apabila memakan ikan siakap merah.

Di samping itu, harga ikan suakap merah masih agak berpatutan, jika dibandingkan dengan harga ikan marin lain yang digunakan.

Ikan siakap merah sangat mudah dicari di pasaran tradisional, serta pasar raya, harganya agak pelbagai mengikut saiznya.

Dan bersama-sama dengan perkembangan zaman, snapper pada masa kini juga telah menjualnya secara dalam talian, jadi anda boleh membelinya tanpa perlu pergi ke pasaran.

Sudah tentu, jika anda membeli dalam talian, kadar perkhidmatan penghantaran akan dikenakan, tetapi jika jaraknya tidak terlalu jauh, nampaknya tidak menjadi masalah.

Pada masa ini, jenis ikan siakap merah adalah yang paling dicari oleh orang ramai, sesungguhnya kerana jumlah ikan siakap merah lebih banyak dan harganya juga lebih murah, iaitu sekitar RM 13,98 sekilogram.

gambar harga ikan siakap merah utuh

Jenis ikan siakap putih juga tidak kalah dan terdapat juga ramai peminat, kerana harganya berbeza, buat masa ini harganya sekitar RM 8,49 sekilogram.

Kesan perbezaan harga antara kedua-dua jenis snapper adalah kerana ketersediaan ikan di alam semula jadi adalah lebih banyak jenis ikan siakap merah daripada ikan siakap putih.

Selain dijual secara keseluruhan atau segar, snapper juga dijual secara meluas dalam pelbagai bentuk lain, seperti ikan siakap fillet.

Kadang-kadang kita tidak mahu mengganggu ketika membersihkan ikan dari kotoran dan lain-lain, jika anda merasakan bahawa jenis fillet ini boleh menjadi pilihan terbaik.

Dan tentu saja, jenis harga ikan siakap merah fillet yang diproses setiap kilogram lebih mahal daripada ikan yang masih segar / keseluruhan.

Kerana ia telah melalui pelbagai proses dan dapat mendapatkan 1 kg ikan siakap fillet memerlukan sekurang-kurangnya 1.5 kg ikan siakap keseluruhan. Harga ikan siakap Fillet kini dijual pada sekitar RM 26,36  sekilogram.

gambar ikan siakap merah fillet

Sekarang jika fillet ikan siakap hanya dalam bentuk daging, tentu saja, banyak kepala ikan siakap juga mencarinya.

Untuk harganya jauh lebih murah daripada daging ikan, pada masa ini setiap kilogram kepala snapper berharga sekitar RM 7,32.

Senarai Harga Ikan Siakap Merah Terkini

Olahan Ikan KakapHarga Per Kg
Kakap Fillet SupermarketRM 26,36
Kakap Fillet Pasar TradisionalRM 22,36
Kepala Ikan SiakapRM 7,32

Originally posted 2022-11-23 23:05:32.

Leave a Comment