Harga Kura Kura Sulcata

Kura-kura sulcata adalah sejenis penyu yang berasal dari Afrika. Penyu ini dikenali sebagai penyu terbesar di dunia, dengan saiz badan yang boleh mencapai sehingga 150 cm dan berat kira-kira 100 kg.

Kura-kura sulcata mempunyai bentuk badan yang kukuh dan besar, dan dilengkapi dengan sayap tebal dan berkuasa.

Kura-kura ini hidup di kawasan kering dan panas, dan bergantung kepada air yang disimpan di dalam badannya untuk terus hidup.

Kura-kura Sulcata ditemui secara meluas di kawasan timur Afrika, seperti Ethiopia, Somalia, dan Kenya.

Bagaimana untuk menjaga Kura-kura Sulcata

Perhatikan Keadaan Sangkar Kura-kura Sulcata

Penyu sulcata adalah penyu yang mempunyai ramai peminat, berikut adalah harga penyu sulcata dan bagaimana untuk mengekalkannya.

Sekiranya musim hujan datang, tidak disyorkan bahawa anda mengambil kura-kura Sulcata di luar rumah. Pindahkan sangkar ke dalam rumah dan perhatikan keadaan tanah supaya ia sentiasa kering dan tidak lembap.

Di samping itu, menjaga kawalan kebersihan sangkar, ini boleh menjadikan penyu Sulcata masih dapat hidup dengan selesa.

Sangkar kura-kura mesti luas supaya Sulcata boleh bergerak dengan bebas, sekurang-kurangnya 100x60cm untuk penyu kecil di bawah 10 cm.

Tambah Peralatan Sokongan Dalam Sangkar Kura-Kura Sulcata

Sebagai tambahan kepada sangkar yang selesa, anda perlu membeli peralatan sokongan seperti lampu UVB dan UVA, kedua-duanya mesti dihidupkan pada masa yang sama selama 6 jam sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Lampu ini berfungsi sebagai cahaya matahari untuk penyu Sulcata.

Disyorkan bahawa anda mengeringkan penyu 2 kali sehari atau sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Sebelum pengeringan, Sulcata boleh direndam selama 5-10 minit menggunakan air suam dengan ketinggian air tidak boleh melebihi mulut Sulcata.

Perhatikan Makanan Kura-kura Sulcata

Penyu sulcata adalah penyu yang mempunyai ramai peminat, berikut adalah harga penyu sulcata dan bagaimana untuk mengekalkannya.

Penyu dikenali sebagai reptilia yang suka makan dalam kuantiti yang banyak. Untuk itu, anda perlu menyediakan makanan dengan pemakanan lengkap tetapi masih seimbang.

Perkara yang perlu diperhatikan untuk makanan Sulcy adalah mencukupi dan tidak berlebihan kandungan air, kaya serat, dan rendah protein.

Anda juga boleh mengubah diet Sulcy seperti kombinasi kaktus centong, bunga raya, lobak merah, sayur-sayuran mustard, daun salad, kale, semanggi, siomak, fumak, kacang kuda, serta sayur-sayuran yang sesuai untuknya.

Sebagai contoh, memberi makan mustard 3 hari, kaktus centong 2 hari, kemudian bunga raya 2 hari, dan lain-lain. Memberi kalsium tambahan kepada Sulcata, kalsium perlu dalam bentuk tulang sotong sekali atau dua kali seminggu.

Beberapa perkara penting yang tidak boleh anda lupakan ialah ia menjadikan penyu kurang tertekan. Biarkan Sulcata melakukan penyesuaian sendiri terhadap persekitarannya tanpa anda campur tangan banyak.

Cara yang berkesan yang boleh dilakukan ialah sering meletakkan penyu di luar sangkar mereka, contohnya di rumput atau halaman dengan banyak tumbuhan.

Jom Baca: Harga Kura-Kura Brazil di Malaysia Terkini

Senarai Harga Kura Kura Sulcata Malaysia

Saiz Kura-kura SulcataHarga (RM) per Ekor
Kura Sulcata Ukuran 5 – 6 cm339,41 – 551,55
Kura Sulcata Ukuran 6 – 7 cm424,27- 565,69
Kura Sulcata Ukuran 7 – 8 cm636,40
Kura Sulcata Ukuran 10 – 12 cm707,11
Kura Sulcata Ukuran 14 – 15 cm1131,38
Kura Sulcata Ukuran 16 – 32 cm1343,52
Kura Sulcata Albino 8 & 9,5 cm1838,50
Kura Sulcata Ukuran 24 cm (Super)3931,55
Kura Sulcata Ukuran 25 cm (Super)4101,26
Kura Sulcata Ukuran 30cm4398,25

 

Harga di atas kami merumuskan dari pelbagai sumber laman web pembelian dan penjualan dalam talian dan bersifat tidak mengikat.

Anda boleh membeli kura-kura Sulcata di petshop terdekat atau jika anda ingin menjadi lebih praktikal, anda juga boleh memesan dalam talian.

Perhatikan petua dan cara menjaga Sulcata anda dengan betul untuk membesar dan bertahan lebih lama.

Originally posted 2022-12-10 06:52:53.

Leave a Comment