Harga Lovebird di Malaysia

Berminat untuk memelihara lovebird di rumah? Pastikan anda tahu harga lovebird yang dijual di pasaran dahulu, jom!

Seperti namanya, burung ini dikenali sebagai burung yang sentiasa berdampingan dan saling menyayangi. Haiwan yang satu ini diketahui hanya mempunyai seorang kekasih sepanjang hayatnya. Kebanyakan spesies mempunyai warna bulu yang terang, seperti hijau terang, biru muda, kelabu dan kuning.

Lovebird juga merupakan paruh bengkok yang kecil dan comel. Saiz badannya hanya 13-17 cm dengan berat 40-60 gram. Pelbagai ciri ini menjadikannya menarik kepada pencinta burung.

Jika anda berminat untuk memelihara burung jenis ini, jom semak harga lovebird terbaru yang dijual di pasaran berikut:

Jenis dan Harga Lovebird Terbaru

1. Lovebird Opaline Parblue

gambar lovebird parblue
gambar lovebird parblue

Biola blue merupakan salah satu jenis lovebird yang cukup mahal. Dibandingkan varian lovebird biola lain-lain, harga lovebird biola blue lebih fantastis. Di mana jenis dan harga lovebird biola blue mencapai RM1100

Lovebird biola blue mempunyai bulu yang cantik. Lovebird biola blue juga termasuk ke jajaran jenis yang termahal. Harganya biasanya berada di atas harga biola lain. Perpaduan warna biru sangat menyatu dengan burung ini.

2. Lovebird Halfsider

gambar lovebird halfsider
gambar lovebird halfsider

Jenis lovebird dan harganya yang berikutnya adalah jenis halfsider. Jenis lovebird ini tergolong langka. Hal ini dikarenakan jenis lovebird ini sukar untuk dibudidayakan. Perpaduan warna yang unik menjadi ciri khas dari jenis lovebird yang satu ini.

Ciri fizikal dari lovebird halfsider ialah didominasi warna putih dengan warna kuning. Malah, apabila dilihat dari samping, kelihatan seperti dua ekor burung dalam satu sangkar. Keunikan perpaduan lovebird halfsider juga cukup aneh kerana berada tepat di tengah-tengah garis tubuhnya.

Jenis dan harga lovebird halfsider ini boleh mencapai RM4250.

3. Lovebird Batman

gambar lovebird batman
gambar lovebird batman

Lovebird ini juga unik dan sukar untuk dibiakkan. Sebabnya, dia tidak akan tercipta jika induknya tidak berbulu hitam.

Warna lovebird jenis ini diklasifikasikan sebagai mutasi warna baru, jadi harganya agak mahal iaitu RM335.

4. Lovebird Violet/Purple

gambar lovebird violet
gambar lovebird violet

Lovebird jenis ini mempunyai warna bulu biru keunguan yang sangat cantik. Warna bulu kelihatan pada sayap dengan hujung hitam dan perut putih.

Manakala, kepala didominasi oleh warna hitam dan paruh berwarna putih pucat. Lovebird ini juga mengalami penurunan sifat dalam bentuk single dan double.

Untuk mencetak mutasi warna burung ini, salah seorang penternak mestilah lovebird berwarna ungu, baik jantan mahupun betina.

Jenis dan harga lovebird violet ini boleh mencecah RM250.

5. Lovebird Albino

gambar lovebird albino
gambar lovebird albino

Lovebird ini sering digemari kerana mempunyai warna putih bersih. Lovebird albino ini terbahagi kepada dua iaitu lovebird albino bermata hitam dan lovebird albino bermata merah.

Harga lovebird albino mata hitam sekitar RM197.

Manakala lovebird albino bermata merah pula berharga sekitar RM205.

6.  Lovebird Cobalt

gambar lovebird cobalt
gambar lovebird cobalt

Lovebird Kobalt adalah salah satu jenis lovebird yang paling popular yang dikenali oleh banyak orang. Sebabnya, burung ini mempunyai banyak varian warna.

Keunikan burung ini terletak pada badannya yang hampir keseluruhannya berwarna biru, kecuali bahagian kepala dan leher yang berwarna kelabu.

Lovebird jenis ini mempunyai harga RM300.

7. Lovebird Lutino

gambar lovebird lutino
gambar lovebird lutino

Lovebird lutino mempunyai warna yang sangat terang dan menyerlah. Kepala dihiasi dengan bulu oren kemerahan yang sangat cantik. Manakala dari leher hingga ke seluruh badan berwarna kuning cerah dengan sedikit sentuhan putih di bahagian atas.

Untuk jenis dan harga lovebird Lutino ini biasanya berkisar antara RM230.

8. Lovebird Dakori

gambar lovebird dakori
gambar lovebird dakori

Terdapat 2 jenis iaitu lovebird dakori gred A dan dakori gred B. Warna badan dakori gred A hijau standard, bulu di kepalanya berwarna hitam legam, di bahagian leher hingga ke dada atas terdapat warna kuning yang membentuk garis lurus. bersempadan dengan warna kepala, manakala sayap dan dada bawah berwarna hijau, dan paruh berwarna merah.

Beza dakori gred B dan dakori gred A ialah warna leher kuning bercampur oren, manakala warna bulu pada seluruh badan adalah sama. Harganya sekitar RM245.

9. Lovebird Euwing

gambar lovebird euwing
gambar lovebird euwing

Ia agak sukar didapati di Indonesia dan merupakan antara yang paling mahal. Ia datang daripada mutasi atau kacukan pelbagai jenis. Ciri khasnya ialah warna sayap yang lebih gelap dan membentuk imej seperti huruf V.

Ciri detailnya ialah bulu bagian kepala berwarna hitam, ada juga yang merah orange, paruhnya berwarna merah, warna punggungnya kontras yakni punggung atas dekat kepala lebih cerah dan kedua sayapnya gelap sehingga seperti huruf V, dadanya berwarna kuning cerah atau putih, dan ekornya berwarna hitam dengan gradasi kuning.

Lovebird euwing punya pigmen bulu tidak sempurna sehingga ada perbedaan kecerahan warna di punggung dan sayapnya, namun disinilah sisi uniknya. Harganya RM606

10. Lovebird Olive

gambar lovebird olive
gambar lovebird olive

Lovebird ini berasal dari persilangan 2 jenis baka berbeza untuk menghasilkan varian warna baharu. Warnanya adalah gabungan hijau tua dan drak berganda atau hijau kecoklatan sehingga dipanggil olive.

Ciri-cirinya ialah kombinasi warna yang unik, sayap dan ekor berwarna hijau keperangan dengan beberapa bulu hitam rawak, leher berwarna kuning kehijauan, kepala berwarna hijau tua atau hitam, dan paruh berwarna merah terang.

Harga berkisar antara RM245.

Demikian maklumat tentang jenis dan harga lovebird terkini di pasaran. Maklumat yang kami berikan mungkin berbeza daripada keadaan pasaran sebenar.

 

Originally posted 2022-09-22 14:06:06.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment