Kenali Spesies Ikan Guppy Koi Yang Cantik

Ikan Guppy Koi – Bagi anda yang mencari ikan air tawar hiasan dengan daya maju yang tinggi dan kaedah penyelenggaraan yang mudah, ia tidak menyakitkan untuk menjaga gupi.

Nah, satu jenis guppy yang kini popular ialah ikan guppy koi yang mempunyai harga jualan yang agak mahal berbanding dengan jenis guppies lain.

Ciri-ciri Ikan Guppy Koi

ciri fizikal ikan guppy koi

Ikan guppy koi adalah ikan hiasan dari Amerika Selatan dan Amerika Tengah yang mempunyai kebolehsuaian yang tinggi, jadi mereka mudah ditanam di pelbagai negara, termasuk Malaysia.

Tidak seperti ikan guppy secara umum, ikan guppy koi serupa dengan ikan laga pada pandangan pertama, kecuali bahawa mereka mempunyai sifat yang kurang agresif dan boleh disimpan dalam kumpulan.

Jelas sekali, ini berbeza dengan sifat ikan betta yang suka bersendirian, agresif, dan tidak boleh disimpan dalam kumpulan.

Ciri tersendiri ika gupi koi tuxedo terletak pada bahagian sirip dan ekor mereka yang cenderung lebar, gebu dan seperti kipas. Ini berbeza dengan baka lain yang biasanya ekor pendek.

Bukan itu sahaja, sirip dorsal guppy tuxedo koi juga tumbuh lebar seperti kipas.

Dari segi penampilan, ikan guppy koi lelaki agak lebih menarik daripada guppy betina. Walaupun pada pandangan pertama serupa, dalam guppies betina, warnanya lebih pucat.

Sementara itu, dalam gupi lelaki, warnanya lebih cerah, dan lebih tajam. Bukan itu sahaja, pada pandangan pertama, guppies tuxedo koi, kedua-dua lelaki dan perempuan seperti memakai sut.

Ia jelas kelihatan dari warna hitam yang memanjang di bahagian bawah insang ke perut. Ia juga yang menjadikannya dipanggil tuxedo guppy.

Di samping itu, bahagian atas kepala, ekor dan sirip berwarna merah terang. Terdapat juga warna perak di bahagian bawah perut dan di bawah mata.

Keindahan warna guppy tuxedo koi akan menjadi lebih cantik pada waktu malam, terutamanya jika akuarium anda dilengkapi dengan lampu pendarfluor.

Dari air, sisik perak ikan akan mencerminkan sinar dan ini menjadikan ikan kelihatan seperti kelip-kelip berkepala merah di dalam air.

Walaupun begitu, anda tidak boleh mencampurkannya dengan ikan air tawar yang lain, apalagi mereka yang mempunyai ciri-ciri pemangsa seperti tilapia dan arowana.

Untuk menjadi lebih selamat, campurkan gupi tuxedo koi dalam akuarium dengan jenis ikan guppy lain, seperti guppy red tail, guppy black moscow, guppy red lace, guppy red platinum, guppy red blood, dan guppy half moon.

Bagi anda yang berminat untuk menjaga guppies guppies tuxedo koi, pastikan anda tahu bagaimana untuk mengekalkannya.

Walaupun haiwan air tawar ini mempunyai kesesuaian yang tinggi, ikan ini juga boleh mati dengan cepat jika rawatan tidak dilakukan dengan sewajarnya.

Sebagai rujukan, inilah cara untuk mengekalkan guppi tuxedo koi.

Bagaimana untuk Mengekalkan Ikan Guppy Koi

penjagaan ikan guppy koi

  • Sebelum ini, anda perlu memilih tapak untuk menyimpan gupi tuxedo koi. Pastikan lokasi tidak diterangi oleh matahari penuh, tidak lembap, dan dekat dengan sumber air.
  • Selepas itu, sediakan bekas haiwan peliharaan dalam bentuk akuarium lengkap dengan penapis, aerator, hos pengisian air dan tudung. Perlindungan akuarium berfungsi untuk mengelakkan habuk atau kotoran daripada memasuki air.
  • Isi akuarium yang dibilas dengan air bersih dan gunakan air bawah tanah atau telaga dengan  pH 6.8 hingga 7.
  • Perlahan-lahan letakkan guppies di dalam air dan biarkan mereka menyesuaikan diri selama 3 hingga 5 minit.
  • Selepas itu, makan dalam bentuk pelet khas ikan, cacing darah dan kutu air.
    Pastikan anda menukar air akuarium dan bersihkannya dengan kerap, sekurang-kurangnya sekali setiap dua minggu.
  • Jika anda ingin menanam gupi tuxedo koi, sediakan akuarium kecil untuk bertelur dan letakkan brood guppy di dalamnya.
  • Selepas anak ikan guppy muncul, pisahkan lelaki dan perempuan supaya tidak mengganggu pertumbuhan anak guppy.

Senarai Harga Ikan Guppy Koi

Jenis Guppy Tuxedo KoiHarga (Rp)
Guppy Tuxedo Koi Betina Rm 4,27 per ekor
Guppy Tuxedo Koi Blonde JantanRm 7,11per ekor
Guppy Tuxedo Koi Aquascape JantanRm 8,25 per ekor
Guppy Tuxedo Koi Short Body SepasangRm 12,80 per pasang

 

Harga guppy tuxedo koi di atas kami telah diringkaskan dari pelbagai sumber, termasuk laman web pembelian dan penjualan dalam talian. Jelas sekali, harga ikan gupi koi tidak terikat dan boleh berubah pada bila-bila masa.

Originally posted 2023-01-21 09:54:54.

Leave a Comment