Ikan Guppy Longkang: Habitat, Faedah, Pembiakan

Ikan Guppy Longkang – Di Malaysia terdapat juga ikan guppy yang tinggal di takungan paya air tawar, tanah lembap, dan juga di saluran air, gupi ini dipanggil dengan nama ikan guppy longkang.

Boleh dikatakan bahawa hampir setiap negeri di Malaysia mempunyai jenis ikan guppy atau nama saintifiknya ialah mosqitofish dan Gambusia Affinis adalah spesies gupi yang merupakan gupi mewah.

Habitat Ikan Guppy Longkang

Habitat ikan guppy longkang

Guppies ini tinggal di kawasan Asia Tenggara dan terdapat di kawasan dengan takungan air. Ikan ini sangat mudah diternak dan tumbuh sendiri.

Ikan ini bukan seperti guppies yang dijual pada harga yang tinggi di pasaran, tetapi ikan guppy longkang ini adalah guppy liar dan boleh hidup di mana-mana sahaja.

Ikan guppy longkang ini tidak mempunyai corak dan warna yang cantik, oleh itu mereka tidak mempunyai nilai untuk dikomerselkan.

Faedah Ikan Guppy Longkang Untuk Lingkungan

faedah ikan longkang

Anda mungkin melihat gupi ini di pembetung rumah anda atau di takungan air tawar terdekat. Di mata mata mungkin gupi pembetung ini tidak mempunyai nilai, tetapi sebenarnya ikan ini mempunyai manfaat yang besar untuk manusia.

Ini kerana Ikan guppy longkang adalah agen biologi semulajadi dalam rantaian kehidupan nyamuk. Ikan ini akan memakan nyamuk yang ada di dalam air rumah anda, dengan kehadiran larva nyamuk menjadikan rumah lebih bersih dan kurang anak nyamuk.

Oleh itu, jika terdapat guppies longkang di pembetung rumah anda, jangan risau kerana ia baik untuk anda.

Pembiakan Ikan Guppy Longkang

pembiakan ikan guppy longkang

Guppies pembetung ini adalah guppies kampung yang mudah diternak, anda hanya perlu menyimpan ikan ini di kawasan besar dan tidak lama lagi anda akan mendapati mereka mula melahirkan banyak.

Walau bagaimanapun, ikan guppy longkang pelepasan ini mempunyai sifat karnivor yang sangat kuat, sifat ini akan menyebabkan gupi pembetung ini memakan anak mereka sendiri.

Jadi untuk membiakkan kampung jenis ini, anda perlu sedar bila hendak merasa tidak dikenali oleh induknya.

Guppies di kampung ini juga membiak banyak di lombong ikan. Ini baik untuk keperluan biologi ikan ternakan di dalam lombong kerana mempunyai banyak makanan semulajadi di lombong.

Originally posted 2023-01-20 16:26:08.

Leave a Comment