Ikan Kaci: Cantik dan Menarik, Kenali Lebih Dekat!

Ikan kaci (Plectorhinchus flavomaculatus) adalah satu jenis ikan di Malaysia dan Pasifik barat laut merah selatan ke Afrika Selatan dan Timur sepanjang jalan ke Papua New Geuinea.

Klasifikasi ikan kaci (Plectorhinchus flavomaculatus) adalah seperti berikut:

  • Kerajaan : Animalia
  • Filum : Chordata
  • Sub Filum : Vertebrata
  • Kelas Super : Osteichthyes
  • Kelas : Actinopterygi
  • Perintah : Perciformes
  • Keluarga : Haemulidae
  • Genus : Plectorhinchus

Ciri Fizikal Ikan Kaci

gambar ciri fizikal ikan kaci tempatan

Secara umum, ciri morfologi ikan nuri (Plectorhinchus flavomaculatus) iaitu, bentuk badan berwarna kelabu, dengan sirip mempunyai bintik-bintik berwarna kuning yang memanjang dari sirip dorsal ke ekor.

Bahagian Kepala mempunyai jalur kekuningan kekuningan atau biru. Jalur pada ikan Masih kecil dari masa ke masa akan beransur-ansur berubah menjadi corak ikan dewasa Ketinggian ialah 2.5.-2 B SL. Sirip ekor pada mulanya bulat dan berpusing.

Ia secara beransur-ansur menjadi cekung pada masa ikan mula matang. Taburan dan habitat kawasan ikan ini mendiami perairan pantai yang berhampiran dengan batu dan kawasan berumput.

Ikan kaci biasanya Hidup di atas batu berlumpur pada kedalaman yang mencukupi atau di kawasan yang arusnya dekat di sekitar pantai.

Walaupun ikan kecil hidup di dalam perairan pelabuhan. Biologi dan ekosistem burung kakak tua biasanya hidup di iklim tropika di perairan lautan.

Habitat Ikan Kaci

habitat ikan kaci

ikan kaci yang dicat ditemui secara bersendirian atau berkumpulan, selalunya dalam air keruh. Habitatnya boleh merangkumi substrat berlumpur, berpasir atau berkelodak terbuka di teluk atau muara yang dilindungi, di sekitar singkapan batu, bangkai kapal dan runtuhan.

Ia juga boleh berlaku di perairan pantai cetek dan di terumbu karang. Ikan kaci lebih suka habitat rumpai. Mereka memakan invertebrata bentik dan ikan yang lebih kecil.

Jantan dan betina membentuk pasangan yang berbeza apabila bertelur.Ia ditemui sedalam 80 m (260 kaki) dan paling biasa di atas substrat berkelodak.

Makanan Ikan Kaci

Ikan kaci adalah ikan omnivor, yang bermaksud bahawa ikan ini makan pelbagai jenis makanan seperti serangga, cacing, plankton, ikan kecil, dan juga tumbuhan akuatik.

Ikan ini boleh mencari makanan dengan menyelam ke bahagian bawah air atau berenang di permukaan air untuk menangkap mangsa.

Leave a Comment