6 Spesies Ikan Laga Avatar Paling Cantik di Malaysia

Ikan laga avatar sentiasa meningkat, dijual dengan baik untuk menjadi sasaran pencinta ikan hiasan dalam poket.

Dikenali sebagai ikan laga yang paling mahal, kini ikan laga avatar sememangnya berada dalam kasta tertinggi kerana warnanya sangat istimewa, hasil daripada menyeberangi pelbagai jenis betta sehingga dapat menghasilkan warna dan warna yang menarik.

Mari ketahui lebih lanjut mengenainya, sangat berguna bagi anda yang ingin membeli atau memupuknya, atau ia juga dapat memberikan pandangan tambahan bagi anda yang ingin mengetahui tentang ikan laga avatar.

Kenali Ikan Laga Avatar

gambar ikan laga avatar

Ikan laga avatar berasal dari pembiakan penternak Thailand, jadi ia tidak berasal dari alam semula jadi. Ia juga dikenali sebagai Black Galaxy Star Hickey dan Galaxy Avatar Hickey.

Pencipta bernama Somkiat Intamu, dia adalah penternak profesional dan terkenal di Thailand. Dia belajar dari filem dengan bintang biru, maka idea itu datang untuk mencipta ikan betta avatar.

Ia mengambil masa bertahun-tahun semasa proses itu, tidak hairanlah ikan laga avatar ini dijual pada harga yang besar.

Ikan betta Avatar betta tidak mempunyai habitat semula jadi dalam alam semula jadi, kerana ia adalah hasil daripada pembiakan, jadi habitat mereka berada di persekitaran manusia.

Jenis Ikan Laga Avatar

1. Ikan Laga Avatar Blue Black

Ikan Laga Avatar Blue Black

Ia adalah ikan betta avatar yang badannya berwarna hitam, dan kepala, sirip, dan ekornya berwarna biru. Skala mutiara di badannya juga berwarna biru. Warnanya sangat cantik dan ringan, seperti bercahaya ketika berada di akuarium.

2. Ikan Laga Avatar Red

Ikan Laga Avatar Red

Ikan betta avatar red ini mempunyai dominasi hitam di seluruh badan, merah berada pada sirip dan ekor, manakala skala mutiara berwarna biru.

Gabungan warna yang menakjubkan, jenis ini adalah yang paling sukar untuk membiak kerana ia mempunyai lebih daripada 2 kombinasi warna.

3. Ikan Laga Avatar Gordon

Ikan Laga Avatar Gordon

Warna jenis ini kebanyakannya hitam, dengan biru rawak di sepanjang badan serta sirip dan ekor, serta warna merah sekejap tambahan, biasanya di kawasan bawah berhampiran kepala atau sekitar sirip.

4. Ikan Laga Avatar Gold

Ikan Laga Avatar Gold

Seperti namanya, ikan laga avatar gold mempunyai warna yang kebanyakannya hitam, manakala warna emas atau emas berada pada sirip, ekor, dan skala logam. Ia kelihatan mewah, sesuai untuk anda yang suka emas.

5. Ikan Laga Vampire Avatar

Ikan Laga Vampire Avatar

Ikan betta Avatar jenis ini mempunyai warna hitam yang kebanyakannya mendalam yang menggabungkan skala galaksi dengan sirip merah dan ekor.

Harga ikan laga ini adalah Rm 84,00 hingga Rm 113,80.

6. Ikan Laga Avatar Copper

Ikan Laga Avatar Copper

Dari namanya sahaja, diketahui bahawa ikan betta Avatar Copper mempunyai warna hitam dengan skala mutiara yang menarik dalam tembaga atau tembaga yang menyala.

Ikan laga Avatar choper ini mempunyai harga antara RM 28,45 hingga Rm 142,25.

Originally posted 2023-01-21 10:47:39.

Leave a Comment