6 Jenis ikan Laga Crowntail Yang Cantik

Ikan Laga Crowntail – Warna ikan laga crowntail ini sememangnya begitu menarik, ditambah dengan pergerakannya yang terkenal dan agresif menjadikannya selesa untuk menontonnya berlarutan.

Banyak jenis ikan laga ditemui oleh breeder luar negara terutamanya Thailand dan Amerika. Tetapi terdapat juga salah satu ikan laga tercantik di dunia yang berasal dari Indonesia, namanya adalah ikan laga crowntail.

Ikan laga crowntail memiliki tubuh yang gagah, lonjog dan panjang, dengan ekor yang cantik kelihatan betul-betul mahkota raja, bentuk tulang lebih kuat dan lebih kukuh daripada jenis ikan laga lain.

Ekor cantik ikan laga crowntail ini sebenarnya berasal dari lanjutan tulang serit, itulah sebabnya ekornya kelihatan tegak dan kuat, benar-benar seperti mahkota raja.

6 Jenis Ikan Laga Crowntail Yang Cantik

1. Ikan Laga Crowntail Tunggal (Combtail)

Ikan laga crowntail Tunggal (Combtaill)

Ia boleh dinamakan ikan crwontail tunggal kerana ia boleh ditandakan dengan mempunyai ciri-ciri pada bentuk serit hanya satu atau tunggal.

Kewujudannya jarang dijumpai buat masa ini kerana terdapat banyak lagi yang cantik dan popular.

2. Double Ray Crowntail

Double Ray Crowntail

Sekiranya jenis Ikan laga crowntail Double Ray buat masa ini, rakan-rakan masih boleh mendapatkannya dan masih ramai yang memilikinya, kerana ia adalah jenis serite iakn yang baik dan cantik yang mempunyai bentuk seperti huruf V dan ada yang seperti blok.

3. Double Double Ray Crowtail (DDR)

Ikan laga Double Double Ray (DDR) ini boleh dicirikan dengan mempunyai empat serit di mana selalunya serit ini akan pecah pada akhirnya yang merupakan ciri khas.

Kerana jika serit pudar, ia akan kelihatan lebih cantik. Tetapi selain itu, jika pecahannya tare dan kerap menjadi empat, maka ikan betta serit ini dipanggil serit empat atau DDR (sinar berganda).

Ikan laga crowntail ini mempunyai susunan tulang tulang dan serpihan sinar sekunder, serta serpihan sinar tertiari pada ekor. Ia berbeza jika pecahan dihancurkan kepada tiga atau empat.

4. Double Double Double Ray (DDDR) Crowntail

Double Double Double Ray (DDDR) Crowntail

Double Double Double Ray (DDDR) Crowntail adalah sejenis ikan laga crowntail yang boleh ditandakan dengan mempunyai lapan serit, semuanya berbentuk rata. Ia juga mempunyai susunan tulang utama dan serpihan sinar sekunder, serpihan sinar tertiari kepada serpihan sinar kuartari pada ekor.

Yang merupakan ciri-cirinya sendiri dan membezakan satu sama lain

5. King Crowntail

ikan laga king crowntail

Ikan Laga King Crowntail sebenarnya serupa dengan ikan betta dua atau dua sinar. Perkara yang membezakan kedua-duanya ialah ikan laga King Crowntail mempunyai serit yang melengkung dan melintasi satu sama lain, manakala ikan laga Crowntail tidak menyeberang.

Dan perbezaan antara kedua-dua jenis ini adalah bahawa ikan laga King Crowntail serit betta boleh dicirikan dengan mempunyai serite melengkung dan bersilang, manakala untuk jenis serit dua keping atau sinar berganda (Crowntail) ia boleh ditandakan dengan mempunyai serit berbentuk salib.

6. Cross Ray

ikan laga cross ray crowntail

Ikan laga Cross Ray boleh ditandakan dengan mempunyai beberapa ciri, iaitu mempunyai bentuk sinar yang hampir sama dengan tanda yang dimiliki oleh Ikan laga King Crowntail.

Perkara asas yang membezakan antara keduanya ialah untuk ikan laga Cross Ray boleh ditandakan sebagai mempunyai serites yang bentuknya melintasi satu sama lain, tetapi tidak melengkung.

Sementara itu, bagi ikan laga King Crowntail, ia boleh dicirikan dengan mempunyai serit yang bentuknya melintasi dan melengkung antara satu sama lain.

Originally posted 2023-01-23 16:11:06.

Leave a Comment