5 Jenis Ikan Laga Koi dan Cara Penjagaannya

Ikan laga koi ialah sejenis ikan laga yang mempunyai warna dan motif yang menarik. Ketahui apakah jenis ikan laga koi di sini!

Ikan laga atau Betta SP adalah salah satu jenis ikan air tawar hiasan yang sangat berminat kerana ia mudah dijaga dan mempunyai rupa yang cantik.

Uniknya, ikan betta terdiri daripada jenis yang sangat luas, daripada bettas slayer, ikan laga black samurai, ikan laga halfmoon, ikan laga nemo, ikan laga double tail, hingga ikan laga koi.

Setiap jenis ini mempunyai ciri uniknya sendiri yang dapat memukau mata.

Berikut adalah penjelasan dan jenis ikan laga koi yang anda mesti lihat!

Jenis Ikan Laga Koi

1. Ikan Laga Koi Tiger

gambar ikan laga koi tiger

Ikan harimau Betta koi mempunyai ciri-ciri badan dengan warna hitam, putih, merah, dan kadang-kadang terdapat juga warna kuning atau oren.

Corak ikan betta jenis ini membentuk susunan seperti tompok garis yang kemas, jadi ia diberi nama samaran tiger.

2. Ikan Laga Koi Galaksi

gambar Ikan Laga Koi Galaksi

Ikan betta galaksi koi mempunyai sirip berkilat biru atau ekor seperti galaksi di angkasa lepas.

Di samping itu, baka ini mempunyai pelbagai corak badan dengan gabungan hitam, merah, dan kuning.

Salah satu ciri utama yang membezakan ikan koi betta ini daripada yang lain ialah skala mutiara dengan corak warna tetap membentuk setem seperti corak ikan betta koi.

3. Ikan Laga Koi Emerlard

Ikan Laga Koi Emerlard

Ikan laga koi Emerald dipanggil jenis asal ikan koi betta kerana ia mempunyai warna dan corak asas asal seperti ikan koi.

Warna asas ini termasuk hitam, merah, putih, atau gabungan kuning atau oren.

Melihat ikan laga koi emerlard adalah seperti melihat kap koi sebenar, kecuali bentuk badannya berbeza.

4. Ikan Laga Koi Nemo

Gambar Ikan Laga Koi Nemo

Ikan Betta koi nemo mempunyai warna yang lebih pelbagai daripada warna asas hitam, merah dan putih.

Jenis ini juga mempunyai warna lain seperti biru yang terdapat pada sirip dan ekor. Ciri-ciri ikan ini seperti ikan nemo, tetapi motifnya seperti ikan koi.

5. Ikan Laga Koi Fancy

gambar Ikan Laga Koi Fancy

Ikan laga koi fancy dianggap paling cantik kerana warnanya sangat pelbagai dengan penggredan yang paling indah.

Penggredan warna ikan betta ini sangat pelbagai dan kelihatan seperti lukisan.

Cara Penjagaan Ikan Laga Koi

penjagaan ikan laga koi

Makanan Ikan Laga Koi

Hidangan berkhasiat yang baik untuk hickey koi boleh menjadikan warna kelihatan sihat dan segar, ditambah sirip dan ekor juga menjadi lebih cantik dan licin.

Jika anda memberi pelet, cacing beku, larva nyamuk, atau kutu air, beri mereka 2 kali sehari. Bagi ulat sutera yang masih hidup, ia cukup sekali sehari.

Untuk bahagiannya sebesar bola matanya, secukup rasa, anda boleh memberi perhatian kepada bola matanya, tentang banyak yang anda berikan kepada mereka dalam satu gosh.

Beri hanya satu jenis makanan dalam satu penyusuan, elakkan mencampurkan 2 jenis makanan kerana ia boleh membuat sistem pencernaan terganggu.

Lebih baik untuk memberikannya dalam bentuk selingan jika anda ingin menyediakan pelbagai jenis makanan berkhasiat, bukan campurkannya.

Persediaan Akuarium

Hickeys Koi perlu disimpan bersendirian di akuarium kerana mereka agresif, menjaga mereka tanpa kawan akan menjadikan warna mereka kelihatan lebih berseri.

Ia memerlukan kira-kira 5 gelen air atau 18 liter. Kualiti air perlu dikekalkan supaya ia mempunyai penapisan yang mencukupi.

Anda boleh menghiasi kerikil atau pasir, ia juga boleh dengan tumbuhan hidup untuk memberi mereka persekitaran semula jadi dan memberi mereka tempat persembunyian seperti dari batu halus atau kayu hanyut yang tidak berisiko mencederakan sirip dan ekor lembut mereka.

Tetapi jika anda ingin menyimpan hickey koi dengan spesies lain atau dengan ikan lain, anda harus memberikan akuarium dengan sekurang-kurangnya 15 gelen air atau 56 liter kerana ikan laga koi mempunyai keperibadian yang agresif yang memerlukan wilayah untuk dirinya sendiri.

Untuk suhu menyimpan antara 25 – 28 darjah Celsius dan pH terbaik antara 6.5 – 7.5.

Originally posted 2023-01-23 14:44:36.

Leave a Comment