7 Jenis ikan Laga Plakat dan Harga di Malaysia

Ikan laga plakat ialah ikan laga ekor pendek, dalam bahasa Thailand ia bermaksud berperang atau berperang.

Ikan laga ini berbeza daripada ikan laga hiasan, ia lebih pitted, lebih dipercayai dalam memerangi dan melawan seks yang sama. Bentuk sirip keras dan warnanya padat. Mari kita mengenali dia lebih jauh.

Walaupun ia adalah sejenis ikan laga, betta plakat pada masa kini lebih banyak digunakan sebagai ikan hiasan, terutamanya bilangan penternak kreatif yang dapat mengembangkannya dengan pembiakan, menjadikan warna lebih pelbagai dan menarik.

7 Jenis Ikan Laga Plakat Malaysia

1. Betta Plakat Nemo

gambar ikan laga plakat nemo

Ikan laga ini mempunyai ciri fizikal Warna oren atau kuning coklat digabungkan dengan merah pada badan dan ekor, terdapat juga gabungan merah, hitam, dan kuning.

2. Betta Plakat Fancy

Ikan laga ini memiliki warna adalah seperti penggredan dan pelbagai, yang terdiri daripada warna oren, biru, putih, dan warna terang yang lain.

3. Betta Plakat Dragon

Ikan laga plakat jenis naga ini mempunyai warna badan putih seperti salji, dan ekor, sirip atas, dan sirip bawah berwarna merah. Semakin merah kemas dan bahkan, semakin mahal.

4. Betta Plakat Biru

Ikan laga plakat Biru, Ia kebanyakannya terdiri dari warna biru, biasanya biru tua dengan sirip dan ekor kehitaman.

5. Betta Plakat Galaksi

Ciri-ciri ikan laga plakat galaksi ini berasal dari gen warna induk, yang merupakan campuran warna merah dan lain-lain sehingga 4 warna, dengan skala biru gelap yang indah seperti galaksi.

6. Betta Plakat Koi

Ikan plakat ini mempunyai warna seperti ikan koi, gabungan warna merah, hitam dan kuning yang membentuk corak atau motif ikan kap koi yang tersendiri.

7. Betta Plakat Avatar

Warna badan ikan laga plakat avatar berwarna biru dengan skala dalam bentuk tompok putih seperti mutiara, kadang-kadang terdapat juga skala biru gelap.

Mungkin terdapat jenis warna lain yang boleh anda dapati di pasaran, kerana warna ikan laga palkat berasal dari ibu bapa.

Walaupun ia mempunyai warna yang hampir sama dengan jenis ikan laga lain, jika anda melihatnya secara terperinci, anda akan melihat perbezaannya, iaitu warna kelihatan lebih gelap, tidak begitu terang seperti ikan laga lain.

Sebagai contoh, ikan laga plakat fancy dengan ikan laga fancy, apabila dihadapkan, warna badan ikan laga plakat fancy kelihatan lebih gelap, tidak begitu terang seperti ikan laga fancy asal.

Harga Ikan Laga Plakat

ikan laga plakat fancy

Harga ikan laga plakat sangat pelbagai mengikut saiz dan motif corak. Di samping itu, kawasan juga menjejaskan harga. Berikut adalah butiran anggaran harga ikan laga Plakat

Anak pokok ikan laga plakat : Rm 17,17
Ikan laga Dewasa : Rm 42,93 – 143,10
Betta plakat induk: Rm 51,52 – 85,86
Pemenang plak Betta: RM 572,40

Originally posted 2023-01-24 13:56:23.

Leave a Comment