Ikan Toman Bunga: Taksonomi, Makanan, Habitatnya

Ikan Toman Bunga – Ikan Kerandang juga dikenali sebagai ikan toman bunga ialah spesies ikan berkepala ular atau berada dalam keluarga ikan snake head.

Dia adalah spesifikasi snakehead yang mempunyai perwakilan yang sangat sengit dan wilayah. Ikan yang sangat cantik tetapi jangan tertipu dengan keindahannya kerana ia adalah spesies bergigi tajam dan agresif.

Taksonomi Ikan Toman Bunga

gambar ikan toman bunga

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Actinopterygii
Order: Perciformes
Family: Channidae
Genus: Channa
Scientific Name: Channa marulioides (Bleeker, 1851)
Common Name: Emperor Snakehead
Nama Lokal: Kerandang, Toman Bunga, Jelai

Ciri Fizikal Ikan Toman Bunga

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ikan ini mempunyai naungan yang indah. Warna badan pada Cork Emperor aka Channa Marulioides adalah oren kekuningan di bahagian bawah, manakala di bahagian atas ia kelihatan kebanyakannya hitam.

Ia tidak berhenti di situ, ia hanya keindahan. Di sebelah badan, terdapat juga sejenis corak bunga hitam dengan tepi putih. Serta yang paling epik ialah mata berwarna merah. Sudah tentu ia sangat sejuk, bukan?

Pengedaran Ikan Toman  Bunga

Ikan Channa Bunga berasal dari selatan Thailand (di bawah Kra Isthmus), Malaysia, dan Indonesia, termasuk Kepulauan Sunda Besar. Kemudian apa yang perlu anda ketahui ialah jenis tempat ikan ini ialah ‘Sambas, Kalimantan barat, Indonesia’.

Jom Baca: Jenis Ikan Toman di Malaysia

Habitat & Ciri-ciri

ciri fizikal ikan toman

Ikan ini dengan corak bunga teratai ternyata sangat gembira dengan alam sekitar seperti sungai yang besar dan tentu saja terdapat banyak tumbuh-tumbuhan di dalamnya.

Tumbuh-tumbuhan inilah yang sangat bermanfaat baginya, mulai dari mencemarkan memburu atau hanya berlindung dari ancaman berbahaya.

Itulah sebabnya apabila anda menaikkan ikan Channa Marulioides, anda harus menggunakan tumbuhan akuatik, baik sebenar dan plastik. Sesuaikan dengan kebolehan anda. Jika ia hanya membenarkan plastik, maka gunakan plastik sahaja.

Makanan Ikan Toman Bunga

Channa Marulioides adalah salah satu ikan pemangsa yang agak ditakuti. Jangan biarkan anda tertipu dengan keindahan dan keindahan badan dan corak anda.

Kerana dalam kekukuhannya, Channa Marulioides sangat gembira menjadi mangsa ikan, amfibia, dan serangga darat. Cara memburu tidak dalam tin, benar-benar agresif dan tangkas. Malah kita sebagai manusia yang hanya penonton boleh terkejut dengan bunyi yang dibuatnya.

Originally posted 2023-01-27 09:16:36.

Leave a Comment