Inovasi Makanan Ikan Puyu Terbaru untuk Hasil Pancingan yang Lebih Maksimal

Anabas Testudineus atau ikan puyu adalah sejenis ikan air tawar dan brackish, mempunyai panjang badan kira-kira 25 cm dan mempunyai badan hijau hitam hingga pucat.

Ikan jenis omnivora yang bermaksud semua pemakan adalah tangkapan kegemaran pemancing.

Harus diingat bahawa masa yang baik adalah ketika ikan puyu lapar, iaitu pada waktu pagi, sekitar jam 6-9 pagi dan pada waktu petang sekitar 4-6 petang.

Kali ini adalah masa yang istimewa untuk memancing ikan air tawar, ini supaya anda boleh mendapatkan hasil yang memuaskan.

Makanan ikan puyu agak mudah diperoleh, kerana umpan yang boleh kita dapatkan di kawasan sekitar rumah bermula dari serangga kecil dan lelumutan.

Dan sekarang kita telah merumuskan beberapa umpan ikan puyu yang paling tepat yang boleh anda cuba.

Ramuan Makanan Ikan Puyu Cepat Besar

1. Bran

gambar makanan ikan puyu

Yang pertama adalah bran atau dedak, mengapa bran? Kerana apabila anda menyebarkan bran di sekitar perairan yang didiami oleh ikan puyu, ia akan menarik mereka keluar dari sarang mereka. Ia boleh dianggap sebagai bom umpan.

2. Larva Tawon

Sebelum menjadikannya umpan, ternyata ada langkah-langkah yang perlu anda perhatikan. Pertama, ambil salah satu daripada dua sarang lebah yang berwarna putih yang bermaksud mereka masih mempunyai anak lebah di dalamnya.

Kemudian, bungkus sarang lebah menggunakan daun pisang, membungkusnya juga sama seperti ketika kita membungkus ikan untuk pepes, selepas itu pepes lebah pada embers selama beberapa minit, jika ia berbau harum, ini bermakna anak pokok lebah dimasak.

Jangan gunakannya sebagai umpan dengan segera, tunggu sehingga sejuk dengan meratakannya menggunakan tongkat atau sesuatu.

Ia berhasrat untuk memisahkan sisa sarang lebah dan saplings lebah hitam lama. Sekiranya sejuk, anda boleh menggunakannya dengan segera sebagai umpan.

3. Kroto

Kroto adalah telur semut rangrang. Selain menjadi bahan pemprosesan makanan yang lazat, anda juga boleh menggunakan kroto ini sebagai umpan untuk ikan puyu.

4. Cacing Tanah

Cacing tanah yang boleh kita dapati di belakang tanah subur kerana bahan organik yang merupakan makanan untuk cacing.

Anda juga boleh menggunakan haiwan ini sebagai umpan untuk ikan puyu sawah padi.

5. Ulat Daun Pisang

Salah satu perosak yang menjadi kegemaran makanan ikan puyu boleh didapati di daun pisang bergulung.

6. Ulat Daun

Spodoptera adalah sejenis perosak yang kita kenali sebagai ulat hijau. Anda boleh menjadikan perosak ini umpan yang menjanjikan ikan untuk pakan ikan puyu di sawah.

7. Lumut Hijau

Kerana ikan puyu adalah sejenis ikan omnivor yang bermaksud pemakan segala-galanya. Lumut hijau juga boleh menjadi pilihan yang menarik untuk digunakan.

8. Laron

Laron adalah perosak seperti anai-anai yang boleh tumbuh sayap semasa musim hujan dan berpusu-pusu keluar dari saccharcoalnya untuk mencari tempat yang lebih panas.

Serangga yang merupakan keluarga  Infraordo Isoptera boleh digunakan sebagai umpan untuk menjerat ikan puyu yang jitu.

9. Lipas Tanah

Salah satu serangga yang mempunyai protein tinggi boleh digunakan sebagai umpan alami yang berkesan untuk ikan puyu.

10. Maggot

Maggot atau berenga adalah larva yang berasal dari lalat. Anda boleh menemui larva ini pada bangkai, sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah rosak.

Ia agak menjijikkan tetapi larva ini juga boleh menjadi umpan pasti untuk ikan betok.

11. Udang

Salah satu daripada haiwan yang datang dari laut juga boleh digunakan sebagai umpan untuk ikan puyu siam, selain daging lembut, bau udang yang hanyir boleh menjadi tarikan kepada ikan puyu.

Cadangan umpan di atas adalah makanan yang paling tepat bagi anda yang ingin memancing ikan puyu. Mudah-mudahan, artikel kami akan berguna dan menjadi pengalaman membaca yang baik untuk anda.

Originally posted 2022-12-15 04:20:10.

Leave a Comment