Jom Kenali 4 Jenis Ikan Baung di Sungai Pahang

Jenis Ikan Baung – Nama samaran ikan misai ini bukan sahaja bertujuan untuk ikan keli, tetapi ikan baung. Ikan ini digunakan secara meluas sebagai hidangan sampingan oleh orang-orang di Malaysia.

Ikan baung adalah ahli genus Hemibargus dari keluarga Bagridae. Ikan ini masih sedekat dengan ikan keli, jadi kedua-duanya mempunyai ciri fizikal yang hampir sama.

Ikan baung, yang merupakan ciri dan berbentuk seperti ikan keli, mempunyai beberapa jenis. Berikut adalah jenis ikan baung yang perlu anda ketahui.

Jenis Ikan Baung Yang Ada di Malaysia

 

1. Ikan Baung Pisang

jenis ikan baung pisang

Ikan baung tikus atau baung kuning dipanggil ikan senggal atau ikan senggal baung. Mengapa ia dipanggil itu?

Tidak ada jawapan dan penjelasan muktamad tentang sebab nama sedemikian. Tetapi dari bentuk fizikalnya, ikan ini mempunyai kulit biasa warna coklat kekuningan. Panjang baung dewasa boleh mencapai 20 cm.

Kepala ikan baung agak lebar dan sedikit rata sama seperti kepala ikan keli. Di bahagian bawah badan, terdapat jalur kekuningan atau krim yang meluas ke ekor. Saiz sirip sangat pendek.

2. Ikan Baung Tikus

gambar jenis ikan baung tikus

Panjang baung dewasa ini adalah kira-kira 20 cm. Orang sering menamakan ikan baung sahaja. Kepala baung sedikit lebar dan rata. Sirip ikan ini sangat pendek. Di bahagian belakang terdapat tulang belakang yang sangat lembut.

Untuk mencari jenis ikan baung putih ini, anda boleh melawat habitat semula jadi di sungai-sungai di rantau Semenanjung Tanah Melayu

Jom Baca: Umpan Ikan Baung Terbaik

3. Ikan Baung Akar

ikan baung akar

Sementara itu, morfologi spesies ikan baung akar mempunyai kepala yang rata dan sedikit rata. Untuk panjang ikan dewasa boleh sekitar 38 cm. Ikan ini mempunyai warna badan biasa atau tiada bintik hitam.

4. Ikan Baung Ekor Merah

gambar ikan baung ekor merah

Ikan baung ekor merah adalah spesies ikan air tawar yang menarik dengan ciri-ciri unik dan habitat yang tersendiri. Dengan warna badannya yang menarik dan bentuk badan yang diperkemas, baung ekor merah adalah tarikan bagi pemancing.

Mengetahui ciri-ciri dan habitat ikan ini boleh membantu peminat memancing memahami dengan lebih baik tentang spesies yang menarik ini.

Redtail baung biasanya ditemui di perairan segar seperti sungai, tasik, dan paya. Mereka cenderung untuk tinggal di kawasan dengan aliran air yang tenang atau air cetek yang mempunyai bahagian bawah berlumpur atau berpasir.

Ikan baung ekor merah juga lebih suka berada berhampiran struktur semula jadi seperti akar pokok atau batang tumbuhan akuatik.

Di samping itu, ikan ini lebih malam dan biasanya mendiami perairan yang mempunyai tumbuh-tumbuhan akuatik yang mencukupi untuk tempat persembunyian.

Ikan baung ekor merah juga dikenali sebagai ikan yang kuat dan agresif apabila diganggu atau ditangkap oleh pemancing.

Makanan Ikan Baung

Di alam liar, baung tergolong dalam jenis ikan omnivora yang memakan segala-galanya. Sesetengah makanan ikan baung adalah udang kecil, kupang, ikan yang lebih kecil, serangga, moluska, dan rumput.

Walau bagaimanapun, terdapat juga mereka yang mengklasifikasikan baung sebagai ikan karnivor kerana mereka lebih kerap menjadi mangsa ikan dan haiwan laut kecil lain daripada tumbuh-tumbuhan.

Anak anjing dan orang dewasa menjadi mangsa suapan yang berbeza. Anak pokok Baung menjadi mangsa serangga akuatik, manakala baung dewasa cenderung menjadi mangsa ikan, haiwan kecil, dan serangga.

Originally posted 2023-01-25 15:23:41.

Leave a Comment