8 Jenis Ikan Haruan Yang Cantik di Malaysia

Jenis Ikan Haruan – Terdapat 50 jenis ikan haruan yang diedarkan di kawasan perairan Asia yang mempunyai iklim tropika dan subtropika.

Sebahagian daripada mereka terletak di Myanmar, India, Iraq, China (China), Bangladesh, dan Malaysia sendiri.

Ikan haruan, yang juga sering dipanggil ikan channa, tergolong dalam keluarga Channidae. Ikan ini adalah ikan pemangsa yang hidup di dalam air tawar.

8 Jenis Ikan Haruan Yang Ada di Malaysia

jenis ikan haruan

1. Ikan Haruan Micropeltes

Saiz ikan haruan micropeltes, yang sering digelar ikan toman, agak besar, iaitu kira-kira 1.3 meter. Bentuk ikan ini mempunyai loreng-loreng yang menyerupai harimau.

Harga yang agak rendah menjadikan ikan ini mempunyai ramai peminat. Jangan lupa, sediakan akuarium yang cukup besar untuk menampung ikan ini!

2. Ikan Channa Barca

Ikan channa jenis ini dikenali kerana mempunyai kulit yang tersendiri. Di samping itu, sirip melebar ke atas menjadi tarikan ikan ini.

Walaupun tidak sebesar micropletes, saiz ikan channa barca juga agak besar, iaitu kira-kira 90 cm. Berbanding dengan beberapa jenis ikan channa yang lain, ikan ini mempunyai harga yang agak mahal.

3. Ikan Channa Auranti

Pada pandangan pertama, ikan channa auranti serupa dengan ikan channa barca. Perbezaannya ialah, ikan snakehead ini mempunyai saiz yang lebih kecil kira-kira 40 cm.

Di samping itu, anda perlu melihat dengan lebih terperinci untuk membezakan ikan auranti dan ikan channa barca.

4. Ikan Haruan Todak

Jenis ikan haruan yang mempunyai Nama saintifiknya adalah Channa gachua saiznya yang kecil, yang hanya kira-kira 20 cm.

Tetapi ikan ini mempunyai keupayaan untuk menjadi mangsa ikan kecil.

5.Ikan Channa Diplogramma

Ikan Channa Diplogramma

Pada pandangan pertama, ikan haruan jenis ini serupa dengan mikropletes, hanya ia mempunyai motif yang berbeza dan warna yang sedikit lebih gelap.

Sementara itu, saiz badan ikan ini tidak sebesar mikropletes, yang hanya kira-kira 48 cm.

Walaupun ramai pencinta ikan hiasan berminat dengan jenis ikan ini, malangnya populasi ikan ini tidak lagi banyak.

6. Ikan Haruan Palas Pula

Jenis ikan haruan ini merupakan ikan air tawar. Nama saintifiknya adalah Channa melasoma. Ikan Haruan Palas mempunyai warna kebiru-biruan di sebelah bawah badannya sementara bahagian lain berwarna agak gelap atau sedikit coklat bergantung kepada kualiti air.

Ikan Haruan Palas mendiami kawasan-kawasan berpaya dan kawasan-kawasan yang kandungan pH airnya rendah atau senang dikatakan agak berasid.

Diet utamanya adalah anak-anak ikan dan juga udang, katak, cengkerik dan cacing. Ikan jenis ini pernah saya dapat dikawasan Paya Serompong iaitu kawasan paya yang agak luas dan mempunyai habitat sesuai untuk ikan jenis ini.

7. Ikan Toman Bunga

Ikan Toman Bunga atau juga dikenali sebagai ikan Jelai, Jaloi, Kuang, Kerandang, merupakan ikan air tawar. Nama saintifiknya adalah Channa marulloides.

Ikan Toman Bunga merupakan ikan pemangsa jenis ikan seperti kepala ular (Sila lihat foto diatas). Ikan Toman Bunga mendiami sungai, tasik dan kawasan berpaya berair gambutmendiami kawasan-kawasan berpaya dan kawasan-kawasan yang kandungan pH airnya rendah, sama seperti ikan Haruan Palas dan juga ikan Bujuk.

Diet utamanya adalah anak-anak ikan dan juga udang, katak, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.

8. Ikan Bujuk

Jenis ikan haruan ini adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN, termasuk di Malaysia.

Nama saintifiknya Channa Lucius. Ikan ini suka mendiami anak sungai yang mengalir dan kawasan paya. Ikan bujuk mempunyai warna gelap dibahagian bawah (coklat kehitaman) dan agak terang sedikit dibahagian atasnya.

Ikan ini suka makan anak-anak ikan, serangga kecil, katak dan juga cengkerik serta bersifat seperti haruan lain yang cekap memburu mangsanya.

Originally posted 2023-01-24 16:03:06.

Leave a Comment