Kenali 4 Jenis Ikan Keli di Malaysia

Jenis Ikan Keli di Malaysia – Artikel ini akan membincangkan maklumat tentang ikan keli yang terdiri daripada peluang perniagaan kepada jenis ikan keli yang sering diternak.

Ramai peternak ikan keli kerana kaedah penanaman mereka yang mudah dengan modal yang berpatutan. Dengan harga yang cenderung stabil, ikan keli juga mudah dipasarkan.

Peluang pemasaran ikan keli secara konvensional melalui mulut ke mulut, melalui orang tengah, dan melalui pengedaran ikan keli sangat besar.

4 Jenis Ikan Keli Yang Banyak Dicari

1. Ikan Keli Kayu

jenis ikan keli kayu

Ikan keli kayu (Clarias batrachus) ialah sejenis ikan keli yang tergolong dalam suku kaum Clariidae. Pada masa lalu, spesies ini dianggap meluas bermula dari benua kecil India, Asia Tenggara, Malaysia, Indonesia dan Filipina.

Rasa yang lebih enak adalah kelebihan ikan keli ini. Malangnya, pertumbuhan ikan keli tempatan lambat jadi ia kurang menguntungkan walaupun rasanya enak.

Jika anda pergi ke paya paya dan mencari ikan keli, kemungkinan adalah ikan keli kayu.

Ciri-ciri ikan keli Kayu:

Ikan Keli kayu memiliki tubuh yang lonjong dan panjang sekitar 30 cm (sekitar sekaki. Ia sering kali diselitupi tompok putih kecil melintang, tubuhnya kebanyakannya bewarna kelabu atau kelabu keperangan.

 Ikan Keli Kayu memiliki sirip dan ridip dorsal and sirip dubur (“anal fin”) termasuk beberapa pasang janggut deria (“barbell”).

Kulitnya tidak bersisik tetapi diselitupi dengan lendir, yang melindungi ikan keli ketika berada di luar air.

2. Ikan Keli Limbat

jenis ikan keli limbat

kan ini agak popular di Asia Tenggara. Ikan keli limbat terdapat di kawasan paya bakau, perigi lama, dan hutan hutan berair.

Ciri utama limbat ialah kehadiran bintik-bintik di badannya yang membentuk jalur kuning.

Ikan Keli Limbat memakan anak ikan, serangga , udang dan juga terkenal sebagai pemakan bangkai. Umpan terbaik ialah buah kelapa sawit dan daging ayam.

Jom Baca: Umpan Ikan Keli Terbaik

3. Ikan keli Bunga

Ikan keli Bunga

Ikan keli Bunga merupakan jenis ikan keli tempatan yang kebanyakannya ditanam di Asia Tenggara seperti Vietnam dan Kemboja, Pesona ikan keli bunga semakin pudar selepas menyebarkan ikan keli unggul seperti ikan keli eksotika.

Ikan keli bunga mempunyai ciri-ciri kepala yang lebar dan patil adalah sehingga lapan. Warna hitam.

4. Ikan Keli Eksotika

ikan keli eksotika

Ikan keli eksotika (Clarias gariepinus) ialah sejenis ikan keli yang ditanam berasal dari Afrika.

Berbanding ikan keli tempatan (ikan keli kampung C. batrachus, dan C. macrocephalus) ikan keli eksotika bersaiz lebih besar dan teres tidak tajam sehingga disukai oleh pengguna.

Kelemahannya ialah dagingnya lembut dan mudah runtuh apabila digoreng.

Originally posted 2023-01-25 13:41:38.

Leave a Comment