6 Jenis Ikan Siakap Yang Ditemukan di Malaysia

Jenis Ikan Siakap – Ikan siakap adalah salah satu ramuan menu makanan laut yang popular di Malaysia.

Ikan siakap adalah sejenis ikan laut yang termasuk dalam keluarga ikan marin bawah dengan habitat atau kediaman di bahagian bawah batu karang atau terumbu karang secara berkumpulan.

Terdapat beberapa jenis ikan siakap yang sering dijumpai di perairan Malaysia, seperti Ikan siakap merah, ikan siakap biri-biri, ikan siakap cubera dan sebagainya. Setiap jenis mempunyai ciri, saiz dan berat yang berbeza.

Ciri Fizikal Ikan Siakap

ciri fizikal ikan siakap

Ikan siakap mempunyai mata merah yang agak jelas dan jelas. Mulut cenderung lebar dengan kedudukan yang sedikit serong dengan bentuk berdetik licin.

Warna belakang berwarna biru kehijauan atau kelabu dengan sirip gelap.

Di bahagian bawah badan sebelum penutup insang terdapat tulang belakang yang kuat dan lobus berkaki di bahagian atas penutup insang.

Di belakangnya terdapat 7 hingga 9 sirip keras jari dan 10 hingga 11 sirip jari yang lemah.

Snapper mempunyai sirip dubur yang terdiri daripada 3 sirip jari keras dan 7 hingga 8 sirip jejari lemah.

Bentuk sirip ekor ikan ini adalah bulat dengan bilangan skala pada setiap garis tulang rusuk 52 hingga 61 sirip, manakala skala melintang di atas dan di bawah tulang rusuk adalah 6 hingga 13 sirip setiap satu.

6 Jenis Ikan Siakap di Malaysia

1. Ikan Siakap Merah

jenis ikan siakap merah

Di setiap rantau, penamaan untuk snapper merah boleh berbeza-beza. Tetapi di peringkat antarabangsa, snapper merah dikenali dengan beberapa nama, seperti Amerika Utara, Red Snapper, Genuine Red, dan Pargo Colorado.

Kakap merah memiliki berat rata-rata 4 hingga 10 kilogram, bahkan bisa mencapai lebih dari 20 kilogram untuk kakap berukuran besar.

Berat ikan kakap merah yang pernah tercatat dalam rekor dunia memiliki berat 25 kilogram atau 50 pon.

Ikan siakap merah menjadi jenis yang paling banyak ditemukan di seluruh penjuru perairan dunia. Umumnya, ikan ini hidup di kedalaman 60 meter di bawah permukaan laut.

Salah satu ciri khas ikan siakap merah adalah kegigihannya saat bertarung dan selalu menonjolkan kekuatan dibanding dengan berenang secara terus menerus.

2. Ikan Siakap Batu

Rock snapper atau ikan siakap batu  mempunyai nama panggilan lain, seperti Mangrove Snapper, Black Snapper, Grey Snapper, dan Caballerote.

Berat purata ikan siakapr batu adalah kira-kira 1 hingga 3 kilogram, ada juga yang beratnya lebih daripada 10 kilogram.

3. Ikan Siakap Sutera

Ikan siakap sutera sering dikenali sebagai Silk Snapper atau Mata Kuning. Biasanya nelayan mendapat ikan ini apabila pergi ke laut dengan berat antara 1.5 hingga 2.5 kilogram.

Untuk berat ikan siakap sutera yang berjaya memecahkan rekod dunia beratnya kira-kira 9 kg.

4. Ikan Siakap Ratu

Jenis ikan siakap ini lebih dikenali sebagai Queen Snapper. Ia dipanggil begitu kerana di kepalanya kelihatan seperti memakai mahkota.

Berat ikan siakapp ratu secara purata adalah kira-kira 1.5 hingga 2.5 kilogram, ada juga yang mencapai 5.5 kilogram.

5. Ikan Siakap Sirip Hitam

Bahamas Red Snapper, Blackspot, dan Black Snapper adalah beberapa sebutan untuk ikan siakap hitam. Ikan ini boleh membesar kepada berat 1.5 hingga 2 kilogram.

Malah, terdapat beberapa jenis ikan siakap sirip hitam yang tinggal di alam liar yang tumbuh menjadi berat 5 kilogram.

6. Ikan Siakap Vermilion

Berbanding dengan jenis snapper yang kita bincangkan sebelum ini, ikan siakap vermilion mempunyai badan yang agak lebih kecil dengan berat purata di bawah 1 kilogram.

Walau bagaimanapun, terdapat juga ikan siaka[ vermilion yang mempunyai bobto sehingga 3.5 kilogram, jadi ia telah dinamakan snapper vermilion paling berat di dunia.

Snapper ini tidak tergolong dalam kategori ikan pertempuran. Apabila pergi ke laut, snapper vermilion paling banyak ditangkap oleh nelayan. Sebutan lain untuk snapper jenis ini ialah Vermilion Snapper, Mingo, Beeliner, dan Cajon.

Originally posted 2023-01-24 15:33:03.

Leave a Comment