Kenali 17 Jenis Udang di Malaysia

Udang itu sendiri terdiri daripada pelbagai jenis yang biasanya tidak diketahui oleh ramai orang. Kemudian, apakah jenis udang?

Anda tidak perlu keliru kerana artikel ini akan membincangkan lebih lanjut mengenai udang, bermula dari makna, kitaran hidup, hingga jenis udang.

Udang adalah haiwan yang tinggal di perairan, khususnya sungai, laut atau tasik.

Udang boleh didapati di hampir semua “lopak” air besar sama ada air tawar, air brackish, atau air masin pada kedalaman yang berbeza-beza, dari dekat permukaan hingga beberapa ribu meter di bawah permukaan.

Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

Jenis Udang di Malaysia

1. Udang Ketak

jenis udang ketak

Udang Ketak merupakan salah satu udang terumbu karang yang biasa dijumpai di perairan laut India dan Pasifik.

Udang ketak merupakan salah satu udang yang mempunyai harga belian yang tinggi kerana udang masih mempunyai pelbagai manfaat yang sangat baik untuk tubuh badan.

2. Udang Bari/Geragau/Kepal

jenis udang bari

Udang bari/geragau mempunyai kulit yang sedikit kaku atau keras, warna badannya berwarna ungu-hitam, manakala kaki atau ekor berwarna merah.

Membuat udang geragau dengan mengeringkannya supaya ia kelihatan seperti udang segar kecil.

3. Udang Minyak

gambar udang minyak

Udang Minyak adalah sejenis spesies udang yang didagangkan. Ia adalah sejenis spesies udang laut. Mengapa minyak masih tidak diketahui

4. Udang Galah

gambar jenis udang galah

Udang galah adalah sejenis udang yang hidup di perairan segar, sering juga dikenali sebagai udang cokong.

Ciri-cirinya mempunyai warna kulit kebiruan dengan saiz kepala yang besar dan mempunyai topi panjang.

Jenis udang ini paling baik diproses dengan terbakar kerana ia mempunyai tekstur kulit untuk menjadikannya keras dan kukuh.

Udang galah mempunyai nama Latin Macrobrachium Rosenbergii juga terdapat di perairan brackish dengan kemasinan 5 hingga 20 ppt.

5. Udang Harimau

udang harimau

Daripada banyak jenis udang yang ditanam, udang harimau adalah sejenis udang yang boleh tumbuh menjadi saiz yang besar.

Saiz udang harimau itu sendiri boleh mencapai panjang 34 cm dan berat 250 gram.

6. Udang Karang

udang karang

 

Udang karang adalah haiwan akuatik yang claspsnya besar dan badan mereka ditutup dengan kulit badan yang keras.

Udang karang biasanya hidup di perairan kawasan air tawar dan badannya lebih kecil berbanding haiwan akuatik seperti udang lopster.

Udang karang biasanya hidup di dalam lubang di tebing sungai dan tasik atau biasanya udang karang juga sering terletak dan hidup di bawah batu di perairan air tawar.

7. Udang Lopster

gambar udang lobster

Udang lopster adalah haiwan yang memasuki krustasea atau udang yang mempunyai kulit keras.

Secara umum, udang galah dewasa boleh didapati di atas pasir di mana terdapat bintik-bintik karang dengan kedalaman antara 5-100 meter.

Udang karang adalah malam (malam) dan menjalankan proses molting.

8. Udang Kuning

udang kuning

Udang Kuning adalah sejenis udang aquascape dengan warna kuning dominan, udang kuning tergolong dalam jenis neo caridina.

Udang kuning mempunyai 3 jenis warna yang unik, di mana warna utama kebanyakannya berwarna kuning telus, kedua-dua warna berwarna kuning terang, dan api kuning, warna kuning terang berada di belakangnya.

9. Udang Merah/Ros

udang merah

Udang Merah atau udang merah adalah sejenis udang air tawar keluarga Caridina yang berasal dari Taiwan.

Udang ini yang boleh hidup sehingga 2 tahun mempunyai warna merah telus yang indah. Udang  Merah jantan mempunyai warna yang lebih menyala dan saiznya lebih kecil daripada udang betina.

10. Udang Putih/Udang Vaname

udang vename

Udang Vaname adalah sejenis udang yang sering ditanam kerana ia mempunyai nilai ekonomi yang tinggi di pasaran antarabangsa.

Orang Malaysia sendiri biasanya menanam udang vaname di kolam atau kolam. Kelebihan udang vaname atau udang putih ialah ia mempunyai tekstur daging yang lembut dan lazat apabila dimakan.

Selain ditanam, udang, yang mempunyai nama Latin Litopenaeus vannamei, terdapat di perairan tropika.

Kadar pertumbuhannya yang cepat dan kelangsungan hidup yang tinggi menjadikan udang vaname sememangnya pilihan yang tepat untuk penanaman.

11. Udang Lambouh

udang lambouh

Udang lambaouh merupakan udang tempatan yang memiliki raza yang lezat dan banyak di carai oleh ramai orang.

12. Udang Kara

udang kara

Udang kara dengan nama saintifiknya Cherax Quadricarinatus atau lebih dikenali sebagai ‘cakar merah’ lebih mudah diternak berbanding jenis udang galah walaupun kedua-duanya merupakan udang spesies air tawar.

13. Udang Kertas

gambar udang kertas

Metapenaeus intermedius adalah spesies udang dalam keluarga Penaeidae. Ia juga dikenali sebagai udang kertas, yang dijual secara komersial.

14. Udang Lipan Besar

gambar udang lipan besar

Udang lipan besar agak unik, kerana ia mempunyai mata yang boleh berputar 360 darjah. Di samping itu, udang, yang mempunyai nama Latin Lysiosquilla maculata, mempunyai tulang belakang yang agak keras di kepala dan antena.

Permukaan kulit keras udang ronggeng mengandungi kapur, bentuk badannya sama dengan mantis atau mantis berdoa.

Spesies udang ronggeng ini terdapat di banyak kawasan karang dan akuatik di mana terdapat batu granit atau batu gunung berapi.

Untuk mengeluarkan cangkerang kerasnya mesti dipotong dari bahagian kanan atau kirinya. Anda boleh mengambil udang lipan dengan memanggang atau menggoreng.

15. Udang Rotan

gambar udang rotan

Udang rotan adalah binatang laut, binatang berkulit keras yang banyak dibesarkan untuk makanan.

Taburan semula jadi di Pasifik barat Indonesia, dari pantai Afrika, dari Semenanjung Arab ke Asia Tenggara, dan Laut Jepun.

Mereka juga boleh didapati di Australia, dari Austria timur, dan sebilangan kecil mempunyai koloni di Laut Mediterranean melalui Terusan Suez.

Lintasan penduduk selanjutnya di Hawaii dan Lautan Atlantik termasuk Amerika Syarikat

16. Udang Solo

udang solo

Udang solo adalah sejenis spesies udang yang didagangkan. Ia adalah sejenis spesies udang laut.

Itu sahaja perbincangan jenis udang di Malaysia yang mesti anda tahu, mudah-mudahan maklumat ini berguna.

17. Udang Pasir

gambar udang pasir

Merupakan jensi udang yang banyak dijumpai dikawasan perairan pantai yang berlumpur. Lazimnya udang ini berwarna coklat dan juga pada bahagian ekornya berwarna coklat kekuningan.

Ia mempunyai bentuk kelapa yang leper dengan bentuk ekornya seperti kipas. Ia dipukat oleh nelayan pesisir pantai dimana harga udang ini adlaah antara yang murah dipasaran iaitu diantara RM10 – RM20 sekilogram dipasaran.

Enak dimasak sebagai ramuan sayuran dan sebagainya. Udang ini adalah jensi udang yang popular diproses menjadi udang kering yang harganya berlipat kali ganda.

Originally posted 2023-01-18 14:14:08.

Leave a Comment