Jom Kenali 8 Jenis Burung Cawi Makanan dan Cirinya

Burung cawi adalah salah satu burung chirping yang paling popular di Indonesia. Terdapat begitu ramai orang yang terpesona dengan bunyi burung ini.

Walaupun begitu, burung srigunting adalah baka burung yang lincah dan sukar dijinakkan. Terutama jika burung itu diperolehi daripada tangkapan liar di hutan.

Nama Cawi/Srigunting itu sendiri diambil kerana bentuk ekor garpu kelihatan seperti gunting.

Burung ini sangat popular di kalangan pencinta burung. Rayuannya terletak pada keupayaannya untuk meniru bunyi jenis burung lain.

Menakjubkan, burung cari diketahui mempunyai minda yang licik, terutamanya ketika mencari makanan. Di habitat semulajadi, burung ini sentiasa merampas makanan burung lain.

Burung cawi adalah spesies keluarga Dicruridae. Dicruridae sendiri mempunyai dua genera, iaitu Dicrurus dan Chaetorhynchus.

Kawasan pengedaran bermula dari benua Asia, Afrika dan juga benua Australia.

Ciri Burung Cawi

ciri burung cawi

Burung cawi mempunyai beberapa ciri khas, Burung ini adalah burung yang bersaiz kecil. Dari hujung kepala ke hujung antena, panjang badannya kurang daripada 30 cm. Pada akhir antena burung ini melebar ke bahagian luar.

Burung cawi lelaki mempunyai antena yang lebih panjang. Mempunyai puncak, bahagian puncak adalah sebahagian daripada bulu di bahagian mahkota yang memanjang.

Ia mempunyai iris merah. Paruh dan kedua-dua kaki berwarna hitam. Habitatnya adalah di kawasan hutan, ladang dan hutan bakau.

Cara hidup burung ini berpasangan dalam kumpulan kecil. Secara amnya, burung ini tinggal di sekitar paya bakau atau paya bakau, paya, ladang dan hutan.

Oleh itu, anda akan mendapati lebih mudah untuk mencari burung ini jika anda pergi ke hutan.

Makanan Burung Cawi

makanan burung cawi

Burung cawi adalah untuk sentiasa terbang dan merebut makanannya. Selalunya burung ini akan kelihatan berjalan di aliran sungai ketika mencari makanan atau mengejar pasangannya.

Pemakanan burung Srigunting adalah serangga. Selain itu, Srigunting juga suka buah-buahan manis dan ada kalanya burung Srigunting akan menghisap nektar bunga.

Jenis Burung Cawi

jenis burung cawi

1. cawi Kelabu

Saiz badan burung Cawi kelabu tergolong dalam yang besar. Kira-kira kira-kira 29 cm panjang. Bahagian ekor agak panjang dan bercabang.

Warna burung ini kelihatan kusam kerana kelabu. Iris mata adalah oren. Kaki dan paruh berwarna hitam.

Burung ini diedarkan di kawasan Kalimantan, Sumatera, Bali, Jawa dan kawasan timur. Berbanding dengan jenis lain, burung cawi kelabu adalah jenis yang paling biasa ditemui di Indonesia.

Di samping itu, burung ini juga boleh didapati di pasar burung di Malaysia. Harga burung cawi jenis ini juga tidak terlalu mahal.

2. Cawi Lencana

Anda boleh menemui Lencana Srigunting di rantau Papua. Ciri-ciri fizikal burung ini mempunyai ekor seperti gunting.

Warna bulu hitam berkilat sangat cantik apabila dilihat. Ciri tersendiri sedemikian adalah tarikan jenis lencana sripalang.

3. Cawi Keladi

Burung jenis ini serupa dengan cawi hitam. Perbezaannya hanya terletak pada postur dan alam semula jadi.

Burung jenis ini cenderung lebih agresif. Jadi ada kalanya burung ini akan menyerang burung lain seperti burung helang hornbill.

4. Burung Cawi Bukit

Cawi bukit juga dikenali sebagai gunung Srigunting . Ciri utamanya ialah antena yang berada di kedua-dua belah ekor.

Di samping itu, ekor juga sangat panjang. Kerana bentuk ekor yang lebih panjang daripada jenis lain, srigunting bukit mempunyai ramai peminat.

5. Cawi Batu

Burung ini sering digunakan sebagai tuan oleh pencinta burung. Srigunting Batu pada pandangan pertama serupa dengan bukit Sribawang.

Perbezaannya hanya dalam bentuk dan panjang ekor dan puncak.

6. Cawi Wallacea

Burung ini boleh didapati di kawasan Nusa Tenggara dan Maluku, Indonesia. Burung cawi Wallacea mempunyai postur yang lebih besar.

Jika dikira dari paruh ke ekor secara purata panjangnya adalah kira-kira 38 cm.

7. Cawi Hitam

Burung cawi Hitam adalah sejenis Srigunting yang terbaik untuk meniru bunyi burung lain seperti helang. Burung ini meniru helang untuk menakutkan burung lain yang membawa makanan.

Matlamatnya adalah untuk membuat burung lain ketakutan dan makanan yang dilepaskan, supaya cawi Hitam akan mengambil makanan.

8. Cawi kerdil

Seperti namanya, jenis ini sangat kecil jika dibandingkan dengan jenis Srigunting lain. Salah satu ciri burung ini ialah ia mempunyai warna hitam di seluruh badannya.

Tetapi jika anda memberi perhatian di belakang sayap, di sana anda akan melihat tempat putih yang indah.

Originally posted 2023-01-10 12:38:40.

Leave a Comment