Jom Kenali Ikan Belanak dan Habitanya

Ikan belanak ialah sejenis ikan yang hidup di laut tropika dan subtropika. Nama sainsnya Moolgarde Seheli tergolong dalam suku Mugilidae.

Dalam bentuk, ia hampir menyerupai Whitefish dengan tulang belakang yang lebih sedikit. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai blue-spot mullet atau blue-tail mullet.

Hidup dengan baik di perairan laut Asia seperti Jepun, Taiwan, India, Sri Lanka, Malaysia, Filipina, dan Australia.

Hidup dalam kumpulan di sungai-sungai berair yang rapuh berhampiran dengan muara sepanjang jalan ke laut.

Ikan ini adalah sejenis ikan yang sukar ditangkap kerana bentuk elipsnya seperti torpedo yang membuat ikan ini mempunyai keupayaan berenang yang sangat baik dan cepat.

Musuh utama ikan belanak ialah ikan pemangsa seperti Ikan Baramundi dan ikan pemangsa lain yang juga hidup di sekitar muara sungai.

Tabiat Ikan Belanak

gambar ikan belanak besar

Ikan belanak mempunyai tabiat mengikuti arus jika air laut tinggi, ikan mullet dalam kumpulan akan bergerak dari muara ke hulu sungai sejauh air pasang tinggi.

Aktiviti ini dijalankan oleh ikan Mullet untuk mencari makanan yang banyak terdapat di sungai sungai yang dikosongkan ke dalam laut.

Makanan ikan belanak ialah lumut yang digunakan untuk tumbuh di atas kayu hanyut, batang pokok yang tumbuh di tebing sungai, batu atau tebing dan dasar sungai.

Tabiat Ikan belanak yang mengikut arus pasang surut air laut juga digunakan oleh nelayan untuk menangkap mereka.

Biasanya, nelayan akan menangkap Ikan belanak dengan memasang jaring di laluan yang dianggarkan biasa dilalui oleh ikan ini.

Ikan belanak biasanya makan sebanyak mungkin makanan yang boleh didapati sebelum air laut bergerak kembali ke air pasang rendah. Sekiranya air sungai mendung kerana hujan dan air sungai menjadi terlalu segar, Ikan belanak akan ditolak ke laut

Apabila musim bertelur tiba, biasanya ibu ikan ini akan bergerak sejauh mungkin di hulu sungai mencari lokasi dengan lebih banyak rumpon atau dahan pokok yang cenderung lebih selamat daripada ikan pemangsa.

Mereka akan bertahan di lokasi ini sehingga menetas telur mereka.

Ikan ini boleh memancing dengan menggunakan lumut umpan semulajadi, termasuk lumut kolam. Juga ikan ini suka tepung bercampur dengan aroma yang hanyir, enak, manis dan sedikit masam.

Teknik memancing ini sedikit berbeza kerana ikan mullet mempunyai bibir lembut atau rapuh

Leave a Comment