Jom Kenali Ikan Bulan, Tabiat dan Makanannya

Ikan bulan adalah ikan bersaiz sederhana keluarga Megalopidae. Di Australia ikan ini dikenali dengan nama tarpon Indo-Pasifik.

Ia boleh didapati di kawasan pantai atau muara sungai di sepanjang kawasan tropika Indo-Pasifik, dari kawasan pantai timur Afrika ke pulau-pulau Pasifik

Ciri Fizikal Ikan Bulan

gambar ikan bulan besar

Ikan ini mempunyai warna perak-perak di sisi badannya, manakala bahagian belakang kelihatan hijau kebiruan. Sisiknya besar, dengan satu sirip dorsal yang bahagian bawahnya memanjang dan berserabut, hampir memukul ekor.

Mulut diarahkan ke atas, di mana rahang bawah mempunyai tampalan gigi yang memanjang dan bony. Ikan ini dapat mengisi gelembung berenang dengan udara dan menyerap oksigen daripadanya.

Contoh ikan yang terdapat dalam air tawar cenderung lebih kecil saiznya (hanya 50 cm (20 in) panjang) daripada contoh ikan yang terdapat di laut (lebih daripada 1 m (3.3 kaki)).

Ikan ini apabila penetasan mengambil bentuk larva, dan kemudian metamorfos selama 10 hari. Ikan ini matang selepas umur 2 tahun, dan boleh hidup hingga 44 tahun.

Makanan dan Tabiat Ikan Bulan

makanan ikan bulan

Ikan ini adalah pemangsa oportunis, di mana mangsanya adalah ikan kecil, udang, dan kadang-kadang tumbuhan. Di perairan pantai, mereka biasanya menjadi mangsa herring dan udang, serta ikan lain.

Di laut segar, tidak ada perbezaan yang signifikan dalam tabiat mangsa mereka; Di mana mangsa ikan ini biasanya udang air tawar dan bertukar ikan.

Jom Baca: Umpan Ikan Bulan Paling Jitu

Habitat Ikan Bulan

Ikan ini boleh didapati di perairan dengan kedalaman 50 m, tetapi secara amnya ikan ini hidup di perairan cetek. Ikan ini mendiami terumbu karang, bakau, paya, sungai, takungan, dan juga terusan.

Ikan ini juga merupakan perenang aktif yang hampir sama dengan ikan Golden Dorado, kecuali ikan ini kadang-kadang berdiam diri. Jika anda menyimpan ikan ini mungkin lebih kerap dilihat berkumpul betul-betul di kaca depan akuarium.

Leave a Comment