Jom Kenali Ikan Kenerak, Ikan Gergasi Yang Menakjubkan

Ikan kenerak, juga terkenal sebagai ikan keli pemakan manusia, adalah raksasa sungai yang menakutkan dengan rahang tajam dan bola mata yang besar.

Ikan kenerak atau goonch catfish ialah ikan keli yang berasal dari Sungai Kali, India. Jenis ikan dianggap ikan keli yang paling berbahaya. Panjangnya jauh dari saiz biasa ikan keli biasa yang mencapai dua meter dan beratnya sehingga 75 kilogram.

Di India, goonch berukuran 1.8 meter panjang dan berat 75.5 kilogram berjaya ditangkap. Gigi tajam dan dianggarkan kuat untuk makan kanak-kanak.

Apa Itu Ikan Kenerak?

Ikan kenerak, secara saintifik dikenali sebagai Bagarius yarrelli, adalah ahli keluarga Sisoridae dan terkenal dengan banyak nama.

Ikan ini mampu membesar sehingga 6 meter, bagaimanapun, mereka kini hanya ditemui dengan panjang antara 3 hingga 4 meter.

Ciri Fizikal Ikan Kenerak

Ikan kenerak malaysia

Secara morfologi badan ikan kenerak adalah bersaiz besar, dengan kepala yang luas yang besar, tiga pasang sungut dan mereka juga mempunyai liang deria di kepala mereka.

Walaupun warna ikan ini serupa dengan ikan lain, ikan ini mempunyai ciri khas. Iaitu badan mereka tidak bersisik, dan rahang mereka mempunyai gigi tajam.

Tepi sirip pectoral, dorsal dan caudal berwarna hitam. Ketua besar mereka segi tiga dan rata di bahagian atas. Tiga pasang seluar pendek, yang biasanya lebih tebal di pangkalnya dan panjang.

Mata ikan ini kecil dan mempunyai iris berwarna kelabu, dan mereka mempunyai mulut terminal dengan rahang bawah yang besar dan bibir nipis.

Barisan luar gigi ikan ini panjang dan sempit, tetapi barisan dalamannya pendek dan lebar. Mereka mempunyai kelabu pucat hingga warna kekuningan, dengan perut putih.

Badan mereka mempunyai tompok hitam dan tompok yang berbeza dari setiap individu.

Kebanyakan saiz badan ikan kenerak adalah kira-kira 2 m panjang, tetapi dijangka tumbuh lebih besar. Oleh kerana saiznya yang besar, mereka mempunyai keupayaan yang cukup untuk mengheret mangsa mereka dengan arus sungai.

Beratnya kira-kira 100 kilogram, bersamaan dengan bayi gajah yang baru lahir.

Jom Baca: Jenis Ikan Keli Yang Banyak Disukai Ramai Orang

Jangka Hayat Ikan Kenerak

jangka hayat ikan kenerak

Masa hidup yang tepat dari ikan ini tidak diketahui saat ini. Spesimen penangkaran, di sisi lain, hanya bertahan selama sekitar 5 sampai 10 tahun.

Ikan Kenerak Laki-laki dan Perempuan

Mereka tidak mempunyai dimorfisme seksual, oleh itu ikan jantan dan betina kelihatan sama.

Tabiat Ikan Kenerak

Mereka adalah karnivor suka makan Ikan kecil, krustasea, amfibia dan invertebrata yang tinggal berhampiran dasar sungai. Sekiranya terdapat mayat manusia, mereka akan memakannya.

Oleh kerana saiznya yang besar dan keupayaan untuk menyerang mana-mana makhluk hidup yang masuk ke dalam air, ikan ini mungkin sangat berbahaya.

Ikan ini terkenal menyerang manusia, dan sekurang-kurangnya tiga orang mati akibat serangan ikan ini di India. Walaupun Saiznya kecil, mereka agak kuat dan perenang cepat, yang membolehkan mereka menangkap mangsa mereka.

Leave a Comment