Jom Kenali Ikan Timun Yang Banyak Diminati Orang

Ikan timun atau ikan mentimun atau dalam bahasa Inggeris yang dirujuk sebagai Rusty Snapper, adalah spesies ikan laut milik keluarga Lutjanidae.

Seperti kebanyakan ahli keluarga Lutjanidae, Lutjanus carponotatus mempunyai saiz badan yang agak besar, mencapai panjang maksimum kira-kira 60 cm.

Sejarah asal-usul ikan timun

Ikan timun pertama kali ditemukan di Amerika Selatan, terutama di wilayah sungai Amazon dan Orinoco. Ikan ini kemudian dibawa ke berbagai negara di seluruh dunia untuk dijadikan ikan hias.

Kebiasaan dan Habitat Ikan Timun

Ikan timun termasuk ikan yang aktif dan menyukai berenang di dalam air yang cukup dalam. Ikan ini juga cenderung bersikap agresif terhadap ikan lain yang berukuran lebih kecil.

Ikan ini ditemui di perairan Indo-Pasifik, termasuk di sekitar Indonesia, Filipina, Australia, serta di kebanyakan kawasan Pasifik Barat.

Ciri Fizikal Ikan Timun

kenali ikan timun

Badan bujur dan sedikit rata dengan punggung bulat. Kulit kayu mempunyai warna coklat-merah hingga merah gelap, dengan warna pucat pada perut. Terdapat juga beberapa bintik putih kecil pada skala.

Rusty Snapper biasanya tinggal di perairan cetek berhampiran dengan terumbu karang atau batu di sepanjang pantai, pada kedalaman kira-kira 10 hingga 60 meter.

Ikan ini boleh didapati secara berkumpulan atau menyanyi, dan biasanya aktif pada siang hari dan menjadi kurang aktif pada waktu malam.

Lutjanus carponotatus adalah ikan yang sangat penting dalam industri perikanan. Ikan ini sering ditangkap untuk makanan, terutamanya di kawasan di mana ia meluas.

Di samping itu, ikan mentimun juga menjadi sasaran pemancing kerana saiznya yang besar dan pergaduhan yang menarik apabila ikan ini ditangkap.

Walau bagaimanapun, seperti halnya banyak spesies ikan lain, populasi Rusty Snapper di beberapa kawasan berada dalam bahaya terganggu kerana aktiviti manusia yang berlebihan seperti penangkapan ikan berlebihan dan kemusnahan habitat akibat perubahan iklim serta aktiviti manusia seperti pembangunan pantai, pembangunan pantai dan penangkapan ikan yang tidak bertanggungjawab.

Oleh itu, adalah penting bagi kerajaan dan masyarakat untuk mengurus dan mengekalkan populasi ikan timun, serta memelihara habitatnya supaya spesies ini dapat terus bertahan.

Leave a Comment