Kenali 10 Kenis Ikan Neon yang Cantik Untuk Akuarium Anda

Ikan Neon adalah salah satu jenis ikan hiasan yang paling popular. Ikan ini mudah dijaga dan tidak memerlukan perhatian khusus untuk dapat hidup lama.

Bukan itu sahaja, ikan neon juga mempunyai beberapa jenis yang berbeza. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ikan neon, sila baca artikel ini, yang akan dibincangkan.

10 Jenis Ikan Neon dan Harganya

1. Neon Tetra

gambar ikan neon tetra

Jika anda ingin menjaga ikan neon, anda boleh cuba merawat ikan neon tetra. Melaporkan dari The Spruce Pets, ikan  jenis ini popular kerana warna badannya yang cantik.

Badannya yang langsing mempunyai campuran warna biru dan merah yang menarik. Satu lagi kelebihan ikan neon tetra, ikan ini mempunyai perwatakan yang tenang dan tidak akan mengganggu ikan lain yang ada di akuarium.

Apa yang perlu anda perhatikan apabila anda ingin menjaga ikan neon tetra adalah bahawa ikan ini tidak boleh hidup bersendirian. Perlu ada ikan lain yang sama.

Oleh itu, anda perlu menyimpan sekurang-kurangnya setengah dozen ikan neon tetra dalam akuarium yang sama. Neon tetras tidak akan hidup lama jika terdapat hanya satu atau dua goreng di akuarium.

Ikan Neon tetra mempunyai perwatakan yang tenang sehingga anda tidak perlu risau jika anda meletakkannya bersama-sama dengan ikan lain dalam satu akuarium.

Harga julat ikan Neon tetra Rm 1,43 perkepala.

2. Neon Api

gambar ikan neon api

Anda boleh mengenali ikan neon api dari badannya yang mempunyai warna oren yang berapi-api.

Ikan neon api adalah sempurna untuk menjadi pelengkap dalam akuarium anda kerana warnanya boleh mewujudkan kontras yang menarik di dalam akuarium.

Ikan ini juga mudah dijaga. Pastikan anda memberi pelet kecil dan separuh tenggelam untuk memudahkan ikan ini mengambil makanan mereka.

Sama seperti ikan tetra neon, pastikan anda meletakkan sekurang-kurangnya setengah dozen ikan neon api di akuarium. Ikan ini juga memerlukan kawan-kawannya supaya ia boleh hidup dan mempunyai kehidupan yang panjang.

Harga ikan ini Rm 0,34 perkepala.

3. Neon Biru

gambar ikan neon biru

Pada mulanya, ikan neon biru mempunyai habitat yang berasal dari kawasan sungai Amazon. Ikan ini mempunyai bentuk dan saiz badan yang kecil sehingga ia boleh menjadi ikan hiasan pelengkap di akuarium anda.

Salah satu keunikan ikan neon biru ialah ia mempunyai gabungan warna biru dan perak yang memanjang dari kepala ke ekor.

Apabila terdedah kepada cahaya, warna akan melantun dan mengeluarkan warna yang sangat menarik. Berbeza dengan ikan neon lain, neon biru adalah ikan bersendirian dan tidak memerlukan ramai kawan.

Harga ikan neon biru Rm 1,15 perkepala.

4. Neon Tetra Albino

neon tetra albino

Neon tetra albino mempunyai ciri-ciri yang sangat unik. Terdapat beberapa ikan neon albino yang menetas tanpa mata sama sekali.

Ikan ini juga mempunyai kombinasi warna perak yang sedikit pucat dan mempunyai penggredan merah jambu. Walaupun ikan neon albino tidak dapat melihat, ia mempunyai jangka hayat yang panjang dan dapat mencari makanannya dengan mudah tanpa perlu dibantu.

Harga julat ikan neon tetra albono iaitu RM 0,86 perkepala.

5. Neon Hijau

ikan neon tetra hijau

Ikan neon hijau mempunyai badan warna biru dengan jalur merah sedikit, yang sama sekali tidak ada kaitan dengan warna hijau dalam nama itu.

Inilah yang sering membuat ramai orang keliru tentang nama ikan ini. Salah satu sebab mengapa ikan neon hijau mendapat permintaan yang tinggi adalah kerana penyelenggaraannya yang sangat mudah.

Ikan ini mempunyai jangka hayat yang panjang dan memerlukan makanan biasa sahaja.

Harga julat ikan neon tetra albono iaitu RM 1,00 perkepala.

6. Neon Emas

gambar ikan neon emas

Ikan neon emas adalah salah satu ikan neon kegemaran lain yang boleh anda jaga sendiri di rumah. Ikan ini mempunyai badan yang sangat kecil dan boleh diiktiraf oleh corak badannya yang berwarna keemasan.

Kelemahan ikan neon emas adalah bahawa ia boleh menjadi malu dan menjadi takut apabila ia dimasukkan ke dalam akuarium yang terlalu penuh dengan jenis ikan lain.

Harga julat ikan neon emas Malaysia iaitu RM 1,15 perkepala.

7. Neon Hitam

gambar ikan neon hitam

Ikan neon hitam adalah salah satu jenis kegemaran ikan neon bersaiz kecil yang boleh diiktiraf oleh badannya yang berwarna gelap.

Bagi anda yang berminat untuk menjaga ikan neon hitam, perlu mengambil kira bahawa ikan ini memerlukan sejumlah besar sahabat.

Sekurang-kurangnya sedozen ikan yang serupa perlu menjalani kehidupan yang normal dan tidak berasa kesepian.

Juga cuba untuk menjaga akuarium anda mempunyai besar supaya ikan tidak akan berasa sesak dan boleh berenang dengan bebas.

Harga IIkan ini ialah Rm 0,72 perkepala.

8. Neon Prsitella

Albino Pristella
Pristella maxillaris

Salah satu keunikan ikan neon pristella ialah badannya yang mempunyai warna-warna berwarna-warni seperti kristal yang indah.

Ikan pristella yang masih kecil mempunyai badan yang telus dan menjadikannya sangat unik untuk anda miliki. Kelemahan ikan neon pristella adalah bahawa ia sangat malu-malu dan memerlukan sebilangan besar kawan.

Jangan gabungkan ikan ini dengan ikan agresif lain supaya ikan neon pristella tidak tertekan dan cepat mati.

Purata harga ikan ini ialah Rm 1,15 perkepala.

9. Neon Tetra Buenos Aires

Neon Tetra Buenos Aires

Salah satu keunikan ikan neon pristella ialah badannya yang mempunyai warna-warna berwarna-warni seperti kristal cantik.

Ikan pristella yang masih kecil mempunyai badan yang licin dan menjadikannya sangat unik untuk anda miliki. Kelemahan ikan neon pristella adalah bahawa ia sangat malu-malu dan memerlukan sebilangan besar kawan.

Jangan gabungkan ikan ini dengan ikan agresif lain supaya ikan neon pristella tidak tertekan dan cepat mati.

Harga ikan ini ialah Rm 1,43.

10. Neon Cardinal

gambar ikan neon cardinal

Ikan neon kardinal tergolong dalam ikan neon yang mempunyai warna yang menarik. Gabungan warna biru dan merah yang dimiliki oleh ikan ini boleh menjadikan akuarium anda kelihatan menarik dan tidak membosankan.

Anda tidak boleh memasukkan ikan neon kardinal pada masa yang sama seperti ikan neon lain yang mempunyai sifat agresif. Ikan neon kardinal cenderung malu-malu dan mudah tertekan apabila terganggu.

Leave a Comment