Kenali 3 Manfaat Ikan Lundu Untuk Kesihatan

Ikan lundu atau juga dikenali sebagai ikan kenyeng ialah ikan air tawar yang sering dijumpai oleh pemancing di sungai, muara, takungan, tasik, dan juga pinggir laut.

Ikan Lundu aka kenyeng ialah nama biasa bagi sekumpulan ikan air tawar yang tergolong dalam genus Mystus (keluarga Bagridae, Siluriformes).

Banyak nama tempatan dilampirkan kepada ikan-ikan ini, beberapa di antaranya adalah ikan lundu, lenyeng, ndaringan, sengat, senggiringan, ririgi, kelibere dan lain-lain bergantung kepada spesies dan rantau.

Bentuk ikan keting hampir seperti ikan sembilang tetapi saiznya lebih kecil dan mempunyai misai dan patil. Ikan Keting juga tidak mempunyai sisik dan tergolong dalam haiwan omnivor.

Dikatakan bahawa untuk memancing yang satu ini diklasifikasikan sebagai sangat mudah kerana bilangannya yang besar dan sifat tamak.

Pengedaran Ikan Lundu

gambar ikan lundu

Ikan lundu dipercayai berasal dari rantau Asia Selatan dan Asia Tenggara. Sebelum ini, klan ini juga dikenali dengan nama lain macrones, nama yang kini ditamatkan kerana ia digunakan terlebih dahulu sebagai nama klan seperti kumbang (Coleoptera).

Manfaat Ikan Lundu Yang Tidak Ramai Orang Tahu

1. Pelbagai makanan yang diproses

Oleh kerana ikan ini mudah diperoleh dan berpatutan, masyarakat sekitar sering menjadikan ikan ini sebagai hidangan sampingan dengan memprosesnya ke dalam pelbagai hidangan. Ikan ini boleh digoreng, sup atau pepesed.

2. Kurangkan Risiko Kolesterol

Ikan ini mempunyai kandungan kolesterol yang sangat rendah jadi ia selamat untuk dimakan oleh semua kumpulan.

Kandungn kolesterol yang rendah dalam daging ikan juga boleh mengurangkan risiko penyakit kolesterol, dan bagi orang yang mempunyai kolesterol tinggi, tidak perlu risau jika makan ikan ini kerana ia tidak akan mencetuskan kolesterol yang berlebihan.

3. Tingkatkan Rangsangan Seksualiti

Adalah dipercayai oleh sesetengah kumpulan orang bahawa makan ikan ini juga boleh meningkatkan rangsangan seksualiti.

Tetapi tidak ada bukti klinikal mengenai perkara ini. Walaupun begitu, sesetengah orang telah mencuba dan membenarkan faedah ikan ini.

Leave a Comment