Kenali 4 Faedah Ikan Tamban Yang Harus Anda Tahu

Ikan tamban atau ikan herring mungkin tidak dikenali secara meluas sebagai nama ikan mungkin masih tidak dikenali oleh sesetengah orang.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa ikan berwarna perak berwarna terang, tidak mempunyai manfaat yang besar untuk kesihatan, serta untuk kecantikan dan penjagaan kulit.

Dengan bentuknya yang tidak besar dan harga yang rendah, ikan ini menawarkan pelbagai manfaat yang sangat kuat untuk kesihatan untuk keluarga.

Kelebihan Ikan Tamban

kelebihan ikan tamban

1. Tahap Merkuri yang Rendah

Seperti yang diketahui, merkuri adalah salah satu daripada pelbagai sebatian toksik yang biasanya berasal dari sisa industri dan ‘menjangkiti’ ikan di laut terbuka, termasuk ikan yang menjadi subjek penggunaan.

Anda tidak perlu risau tentang masalah ini kerana tahap merkuri dalam ikan tamban agak rendah memandangkan jenis ikan ini hidup di perairan tengah dan dalam, jadi sentuhan dengan sebatian berbahaya agak rendah.

Secara automatik, anda masih boleh menikmati faedah ikan tamban dan rasa yang lazat.

Orang Jepun juga biasa makan jenis ikan ini mentah dengan sake dan sos yang lazat. Sekiranya hanya tahap merkuri dalam ikan yang berbahaya, tentu saja, hidangan yang dipanggil sashimi tidak akan dihidangkan sedemikian.

Di samping itu, jenis ikan ini juga tidak jarang dipelihara untuk penggunaan jangka panjang orang di negara-negara sejuk.

2. Kandungan Protein Tinggi

Seperti yang diketahui ramai, penggunaan yang sihat memerlukan menu ikan sebanyak 3.5 auns dalam masa beberapa minggu. Untuk memenuhi keperluan ini, herring boleh menjadi alternatif yang menjanjikan kerana 3 auns ikan mengandungi sekurang-kurangnya 20 gram protein.

Protein diperlukan oleh badan untuk menjalankan hampir semua fungsinya, mulai dari memudahkan metabolisme, membentuk dan menguatkan sistem imun, menjana tenaga, meningkatkan tenaga kepada keperluan khas seperti mengekalkan kesihatan wanita hamil dan pembentukan janin.

Oleh itu, manfaat ikan tamban juga diperlukan oleh wanita hamil untuk kesihatan diri mereka dan bayi mereka.

Pengambilan protein yang mencukupi dalam herring juga sangat penting untuk mengurangkan kemungkinan kemurungan dan tekanan serta mempercepatkan pertumbuhan tulang dan menguatkannya.

3. Mempunyai Omega-3 yang Tinggi

Dengan memakan hanya 3 auns herring, badan anda boleh menyerap 1,950 mg omega 3. Jumlah sedemikian jauh lebih tinggi daripada kandungan omega-3 yang dimiliki oleh faedah tuna, faedah salmon dan makanan lain.

Ia tidak berhenti di situ, kandungan asid lemak omega-3 dalam herring menjadikan ikan jenis ini sering menjadi sumber minyak ikan.

Manfaat minyak ikan inilah yang mempunyai manfaat bukan sahaja dalam bidang kesihatan, tetapi juga kecantikan.

Faedah Ikan Tamban Untuk Kesihatan

faedah ikan tamban

Oleh itu, ia bukan sahaja berguna untuk mereka yang memakannya dari rasa, tetapi juga untuk terapi dan rawatan. Pelbagai masalah kesihatan dan kecantikan yang boleh diatasi dengan minyak ikan termasuk yang berikut:

1. Mengatasi Masalah Otak

Omega 3 dalam herring juga mempunyai fungsi penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak.

Pengecutan otak manusia dengan usia boleh diatasi dengan faedah ikan tamban dari omega-3 dzat di dalamnya, kerana dzat akan membuat jumlah otak membesar dan bersamaan dengan dua tahun sebelumnya.

Di samping itu, omega 3 juga meningkatkan fungsi otak dan kuasa tumpuan supaya penggunaan ikan tamban juga sangat baik bagi mereka yang memerlukan tumpuan yang tinggi dalam pelajaran dan kerja.

Fungsi lain yang masih dikaitkan dengan kerja otak adalah untuk membantu mereka yang menjalani terapi otak selepas mengalami kesan, trauma otak atau kecederaan otak.

2. Mengatasi Masalah Jantung

Herring dipercayai mempunyai tahap omega-3 yang tinggi supaya ia dapat mengelakkan serangan jantung secara tiba-tiba, strok atau masalah jantung yang lain.

Ini juga berkaitan dengan keupayaan omega-3 untuk menurunkan tahap kolesterol tidak baik dan meningkatkan tahap kolesterol baik supaya kesihatan jantunng dan organ teras lain dikekalkan.

Dari sini, herring juga berfungsi untuk mencegah dan merawat penyakit yang tidak jarang menjadi punca awal kemunculan gangguan jantung.

Manfaat ikan tamban dalam konteks ini digunakan untuk jangka pendek dan juga jangka panjang.

3. Mengatasi Jerawat dan Masalah Kulit

Pengambilan omega 3 secara tetap dipercayai membantu ketahanan terhadap radiasi cahaya matahari, supaya kulit akan dilindungi dan bebas daripada gangguan kecil seperti jerawat dan ulser kepada gangguan serius seperti kanser kulit.

Omega 3 juga boleh membuat kulit segar supaya manfaat herring di sini boleh berguna untuk kesihatan atau kecantikan.

4. Mengatasi Kanser

Sekurang-kurangnya, terdapat dua jenis kanser yang boleh dijinakkan dengan omega 3 yang terdapat dalam ikan tamban, iaitu kanser pankreas dan kanser ovari.

Kandungan dalam omega-3 juga dipercayai dapat mencegah kanser ovari, jadi manfaat herring juga mempunyai kuasa pencegahan.

Leave a Comment