Kenali 5 Makanan Terlarang untuk Kucing

Mungkin anda masih berfikir bahawa kucing anda boleh makan semua makanan, termasuk makanan yang biasa dimakan oleh manusia.

Malah, terdapat beberapa makanan manusia yang betul-betul toksik dan tidak selamat untuk diberikan kepada kucing atau anak kucing.

Berikut adalah beberapa makanan yang dilarang untuk kucing bersama-sama dengan penjelasan mereka.

5 Jenis Makanan Terlarang Untuk Kucing

1. Produk Susu dan Tenusu

gambar susu

Sesetengah pemilik kucing kadang-kadang mahu memberi susu kepada kucing sebagai hadiah.

Walau bagaimanapun, sebenarnya kucing tidak memerlukan susu. Memberi susu dan produk yang diproses, seperti keju, sebenarnya boleh mengganggu pencernaan kucing.

Susu lembu mengandungi gula laktosa yang sukar dicerna oleh kucing.

Akibatnya, penggunaan susu dan produk yang diproses berisiko menyebabkan senak kucing, contohnya, cirit-birit dan muntah, akibat intoleransi laktosa. Malah, sesetengah kucing mempunyai alahan susu.

Di samping itu, susu lembu juga mengandungi banyak lemak supaya ia boleh membuat kucing berlebihan berat badan, jika dia diberi makan terlalu banyak susu.

2. Makanan Mentah

makanan mentah

Makanan yang dilarang untuk kucing kemudiannya adalah makanan mentah, contohnya, telur, daging dan ikan mentah.

Ini kerana makanan ini biasanya mengandungi bakteria, virus atau parasit, yang boleh menyebabkan keracunan makanan pada kucing.

3. Alkohol, Kafein dan Coklat

makanan terlarang untuk kucing

Sama seperti manusia, pengambilan alkohol juga boleh membahayakan kesihatan kucing.

Minuman dan makanan yang mengandungi alkohol boleh menyebabkan kucing muntah, cirit-birit, mengalami kesukaran bernafas, atau mati.

Penggunaan kafein, termasuk teh, kopi, dan semua jenis coklat, juga boleh membawa maut kepada kucing.

Ini kerana makanan tersebut mengandungi bahan yang berbahaya kepada kucing.

Jika kucing mengambil makanan sedemikian, ia boleh mengalami pelbagai gejala, seperti muntah, cirit-birit, kerap membuang air kecil, hiperaktif, gemetar badan, sawan atau kematian.

4. Buah-buahan dan Sayur-sayuran Tertentu

buah kelapa

Tidak seperti manusia, kucing biasanya tidak memerlukan buah-buahan atau sayur-sayuran sebagai sebahagian daripada diet harian mereka.

Sesetengah keping buah-buahan atau sayur-sayuran masih boleh dimakan oleh kucing, seperti timun, labu, brokoli, ubi keledek, lobak merah, kacang, dan pisang.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak boleh diberikan kepada kucing, iaitu:

  • Kelapa
  • Wine
  • Kismis
  • Bawang, termasuk bawang putih, daun bawang, bawang merah, dan bawang
  • Kacang, termasuk badam, pecan, dan walnut

Jika dimakan oleh kucing, pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran di atas boleh menyebabkan kucing jatuh sakit, malah mengalami masalah kesihatan yang serius, seperti senak, anemia, atau kegagalan buah pinggang.

5. Makanan Anjing

gambar makanan anjing

Gigitan makanan anjing sekali-sekala biasanya tidak membahayakan kucing.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa makanan anjing bukan pengganti makanan kucing. Ini kerana keperluan pemakanan anjing dan kucing adalah berbeza.

Walaupun secara amnya diperbuat daripada bahan yang sama, makanan kucing telah dirumus khas untuk memenuhi keperluan pemakanan kucing yang terdiri daripada banyak protein, vitamin dan asid lemak tertentu.

Sebagai tambahan kepada pelbagai makanan yang dilarang untuk kucing di atas, terdapat beberapa makanan lain yang perlu dihadkan bilangannya dan hanya boleh diberikan sekali-sekala, iaitu tuna dan hati.

Apabila dimakan dalam kuantiti yang banyak, makanan sedemikian boleh menyebabkan keracunan pada kucing.

Leave a Comment