Kenali 5 Jenis Ikan Sepat dan Penjagaan Mereka

Terdapat juga beberapa jenis ikan sepat yang cantik dan unik yang biasanya didagangkan sebagai ikan hiasan.

Ikan sepat tergolong dalam keluarga osphronemidae dan masih mempunyai persaudaraan dengan ikan kap. Ikan Sepat adalah salah satu jenis ikan yang biasanya dimakan oleh rakyat Malaysia.

Ikan sepat mempunyai badan yang rata dengan mulut tajam kecil mereka mempunyai skala yang disusun secara serong dari pelbagai saiz.

Ikan ini mempunyai saiz badan maksimum 20 cm panjang dan mereka boleh hidup sehingga enam tahun. Ikan sepat ini mempunyai habitat asli di Vietnam Thailand dan Malaysia, Indonesia.

5 Jenis Ikan Sepat Yang Cantik

1. Ikan Sepat Siam

jenis ikan sepat siam

Jenis pertama ialah ikan sepat Siam yang mempunyai nama lain iaitu trichogaster pectoralis atau ikan air tawar yang serupa dengan gourami.

Ikan ini juga mempunyai nama lain iaitu snake skin gourami atau gourami kulit ular yang dinamakan seperti itu kerana ikan sepat Siam ini mempunyai sisik kosong seperti ular di sisinya.

Ikan ini mempunyai saiz badan secara amnya hanya mencapai 20 cm. Ikan patin ini masih sering digunakan untuk dimakan dan juga ditanam kerana ikan sepat Siam ini mempunyai harga yang sangat mahal, terutamanya jika ia telah dibuat ikan sepat masin boleh mencapai Rm 22,65 perkilo.

2. Ikan Sepat Mutiara

gambar ikan sepat mutiara

Seterusnya ialah ikan sepat mutiara yang termasuk dalam ikan sepat hiasan yang mempunyai corak warna hitam dan berwarna terang dan terdapat garis hitam lurus di sisi badannya.

Ikan sepat mutiara ini tinggal di perairan berpaya di dataran rendah di Indonesia. Ikan mutiara biasanya ditemui di perairan Borneo dan Sumatera.

Walaupun berkait rapat dengan jenis ikan sepat Siam yang sering dimakan, ikan sepat mutiara ini lebih disukai oleh orang ramai sebagai ikan hiasan atau ikan peliharaan.

Harga ikan astringen mutiara ini agak berpatutan, iaitu sekitar 2,83 – 5,66 ringgit setiap ekor.

3. Ikan Sepat Biru

gambar ikan sepat biru

Seperti namanya, ikan sepat biru ini mempunyai warna biru dominan yang sangat elegan dan juga sangat baik untuk menghias akuarium anda. Ikan ini mampu membesar sehingga 12 cm.

Walaupun ikan ini biasanya makanan ternakan sendiri di akuarium dengan memakan lumut, anda juga perlu menyediakan makanan tambahan supaya ikan ini dapat bertahan lebih lama.

Harga ikan sepat biru ini sama seperti jenis ikan sepat lain iaitu 2,83 ringgit bagi setiap ekor.

4. Ikan Sepat Rawa/Padi

jenis ikan sepat rawa

ikan sepat rawa, ikan ini juga sering dinamakan sempena ikan sepat Ronggeng atau juga dikenali sebagai sepat paya kerana ia terdapat di banyak perairan berpaya.

Ikan ini mempunyai dua fungsi iaitu ikan hiasan dan juga sebagai ikan penggunaan.

Harga ikan sepat rawa ini antara 1,13 ringgit atau anda boleh mencarinya di sungai kerana ikan jenis ini masih agak liar dan mudah dicari.

5. Ikan Sepat Emas

gambar jenis ikan sepat emas

Ikan sepat emas juga mempunyai nama lain, iaitu gourami madu, mempunyai warna terang seperti emas dan jika terdedah kepada cahaya dari lampu ekor ikan ini menjadi sangat baik untuk menghiasi akuarium anda.

Ikan ini juga tidak agresif sehingga boleh dicampur dengan jenis ikan lain. Harga ikan sepat emas ini sangat murah sekitar 1,33 – 2,83 ringgit per kepala.

Cara Menjaga Ikan Sepat

cara penjagaan ikan sepat

Menjaga ikan sepat sebenarnya mudah tetapi kesukaran menjaga ikan ini ialah ikan sepat ini boleh menjadi agresif di akuarium dan menyerang ikan lain walaupun ikan ini sebenarnya sangat mesra dengan ikan lain.

Kemudahan menjaga ikan ini adalah bahawa ikan ini tidak mempunyai kandungan suhu air antara 24 hingga 27 darjah. Untuk komposisi air di akuarium juga mempunyai sedikit kesan pada ikan ini.

Isi akuarium anda dengan tumbuh-tumbuhan yang agak padat, cahaya di akuarium harus cerah, cuba simpan akuarium sentiasa tertutup tetapi tidak terlalu ketat kerana ikan ini sering permukaan untuk mendapatkan udara.

Makan ikan sepat ini boleh bersama serangga, atau pelet tiruan kerana ikan ini dikelaskan sebagai omnivora atau pemakan segala-galanya.

Juga berikan rakan-rakan akuarium yang mempunyai sifat damai dan tidak agresif atau anda boleh memberi beberapa rakan ikan sepat lain tetapi bilangan ikan sepat jantan harus lebih daripada ikan sepat betina.

Kerana jika terdapat banyak jantan dan sedikit betina maka boleh berlaku rusuhan atau pergaduhan antara ikan sepat jantan untuk berjuang untuk betina.

Originally posted 2023-01-30 18:37:51.

Leave a Comment