Kenali Ciri Fizikal dan Tabiat Ikan Tamok

Ikan Tamok (juga dikenali sebagai ‘Diamondscale Mullet’) mendiami lagun pantai dan salur masuk, flat terumbu, muara sungai, margin bakau dan habitat terlindung lain.

Ia kadang-kadang direkodkan di hilir, air tawar terbentang beberapa sungai. Juvana boleh mendapatkan perlindungan di habitat bakau.

Ikan ini adalah satu-satunya spesies dalam genus Ellochelon. Ia adalah ikan kediaman permukaan, ikan berbentuk torpedo dengan ekor kuari. Bahagian atasnya berwarna coklat, dan sayapnya keperakan.

Sirip ekornya berwarna kekuningan dan sirip dadanya gelap. Sisiknya bermata gelap, dan jalur coklat mungkin kelihatan di tepi.

Vaigiensis Ellochelon memakan detritus organik dan alga marin. Fishbase menggambarkan telurnya sebagai pelagic (terapung bebas), yang mesti menyumbang kepada penyebaran meluas peringkat larva.

Spesies ini berlaku di sebahagian besar rantau Indo-Pasifik, dari Laut Merah dan Afrika Timur di barat, melalui Lautan Hindi dan Asia Tenggara, ke Jepun dan Lautan Pasifik tengah.

Ciri Fizikal Ikan Tamok

gambar ciri fizik ikan tamok

Ikan tamok berwarna coklat zaitun di belakangnya dengan sayap perak dan perut putih atau kekuningan.

Ia mempunyai enam jalur membujur di sepanjang sisinya yang dibentuk oleh tanda membujur yang lebih gelap pada skala yang juga mempunyai tepi gelap mewujudkan penampilan sedikit cekal pada sayap.

Iris mempunyai tompok kuning. Sirip mempunyai margin gelap yang berbeza dengan tuangan kekuningan terutamanya mereka tetapi sirip caudal jelas kuning dan dalam spesimen yang lebih kecil sirip pectoral benar-benar hitam tetapi bahagian bawahnya menjadi kekuningan pada ikan yang lebih tua.

Tabiat Ikan Tamok

tabiat ikan tamok

Ikan tamok boleh didapati di lagun, muara, pantai berpasir terlindung dan anak sungai pantai dan boleh memasuki air tawar, setelah ditemui sehingga 10 kilometer (6.2 mi) ke atas sungai, walaupun biasanya mereka tidak bergerak lebih jauh ke pedalaman daripada pengaruh air pasang.

Mereka boleh membentuk pengagregatan besar di kalangan paya bakau dan juvana sering direkodkan dalam sawah padi dan paya bakau.

Mereka memakan phytoplankton, alga dan detritus. Pemijahan adalah di laut, dan telur-telur itu pelagik dan tidak mematuhi objects (selalu bergerak).

Ikan yang lebih kecil ditangkap untuk digunakan sebagai umpan ikan. Ikan ini juga dicari oleh penduduk tempatan sebagai ikan untuk kegunaan yang dipasarkan apabila ia segar.

Telur juga dijual dan dimakan dan mempunyai rasa yang lazat. Ia memancing untuk menggunakan pukat tunda pantai, jaring insang, jaring tuang dan jaring pasak.

Leave a Comment