Kenali Ikan Gohok , Ciri, Habitat dan Makanannya

Ikan Gohok Sungai Pahang adalah spesies ikan air tawar yang berasal dari sungai-sungai di Provinsi Pahang, Malaysia. Ikan ini sangat terkenal karena warna dan bentuk tubuhnya yang menarik dan unik. Berikut adalah beberapa informasi penting mengenai ikan gohok Sungai Pahang:

Ciri Fizikal Ikan Gohok

gambar ikan gohok

Ciri fizikal mempunyai bentuk yang diperkemas dan bentuk kepala segi tiga dibersihkan ke sudut 50 darjah. Badan mempunyai warna asas putih dengan tepi bawah dan atas kehitaman.

Mata mempunyai murid hitam dan iris perak dengan titik hitam sedikit bertaburan di bahagian atas, rahang cenderung telus.

badan cenderung agak kaku, Sirip dorsal, dan dubur berwarna kuning telus . Dengan tulang sirip berwarna putih, sirip dada berwarna kuning telus dengan tulang sirip berwarna kuning dalam 3-4 tulang sirip pertama dan selebihnya berwarna putih.

Bersama-sama dengan sirip caudal dan sirip dada merupakan mobiliti utama pergerakan ikan ini.

Spesies ini mempunyai warna yang cenderung berwarna kuning (saiz kira-kira 15 cm) apabila kecil dan mula menjadi perak apabila matang. Mulut boleh bengkak dan mempunyai taring yang merupakan ciri paling banyak spesies ini yang seolah-olah muncul.

Habitat Ikan Gohok

Ikan ini merupakan spesies ikan air tawar yang mempunyai habitat di perairan air hitam dengan subhabitat sungai dan tasik besar dengan substrat lumpur, pasir dan kerikil.

Biasanya spesies ini lebih suka bermain di lokasi yang mempunyai kedalaman sederhana sementara menunggu mangsa melepasi atasnya. Spesies ini hidup di tiang dan tebing sungai / tasik dan cenderung menjadi Pelagic.

Makanan Ikan Gohok

Ikan gohok Sungai Pahang adalah pemakan serangga dan membutuhkan makanan yang kaya protein, seperti pakan ikan, darah beku, dan larva serangga. Mereka juga dapat makan makanan sereal dan makanan kering.

Leave a Comment