Kenali Ikan Semilang Laut Beracun Tetapi Banyak Faedah

Tahukah anda bahawa terdapat ikan yang menyerupai ikan keli? Ya, namanya ialah ikan semilang laut atau ikan keli ekor belut.

Ia mungkin masih terdengar tidak dikenali oleh kebanyakan orang, tetapi perlu diketahui bahawa ikan ini yang tergolong dalam kumpulan ikan misai (bentuk siluri) adalah sejenis ikan beracun. Kemudian, adakah terdapat faedah ikan Semilang laut beracun ini?

Ikan sembilang adalah pemangsa ikan kecil, selain ikan ini juga memakan haiwan yang hidup di dasar laut seperti gastropod, moluska dan krustasea.

Habitat ikan ini di laut atau di mulut sungai. Terdapat dua jenis ikan sembilang, iaitu Semilang Batu yang tinggal di celah-celah batu, kemudian Sembilang Lubang yang hidup di lubang pembuatannya sendiri.

Ciri Khas Fizikal Ikan Semilang Laut

faedah ikan semilang laut

Ikan semilang laut mempunyai ciri khas pada badannya, iaitu pada sirip. Sirip dorsal kedua, sirip, dan sirip ekor ikan sembilang bersatu supaya ia menyerupai ekor ikan Sidat yang bentuk badannya panjang tanpa skala.

Selain itu, ikan sembilang juga mempunyai teres seperti yang berlaku dengan ikan keli. Bilangan patil pada badan ikan sembilang adalah sebanyak tiga keping, iaitu di bahagian belakang dan dua di sirip, bukan itu sahaja, ikan ini juga mempunyai misai yang digunakan sebagai alat menyentuh untuk merasakan kehadiran mangsanya, terutama pada waktu malam dan di air keruh.

Patil inilah yang mengandungi racun yang agak kuat dalam kesannya. Kesan bisa pada teres ikan semilang laut boleh membuat mangsa merasa sakit melampau, berdebar-debar, dan badan berasa panas dan sejuk.

Walaupun toksik, ikan Sembilang ternyata mempunyai banyak nutrien yang baik untuk tubuh. Kandungan pemakanannya termasuk protein, fosforus dan omega 3 asid lemak yang tinggi dan karbohidrat dan lemak adalah rendah.

Faedah Ikan Semilang Laut

gambar ikan semilang

Di sebalik racun yang dimiliki oleh ikan ini terdapat perkara-perkara baik yang boleh kita manfaatkan, berikut adalah beberapa faedah yang dihasilkan dari ikan Sembilang untuk badan :

  1. Mengurangkan kolesterol tinggi.
  2. Baik untuk pembentukan sel-sel otak.
  3. Menurunkan tekanan darah.
  4. Bagus untuk tumbesaran kanak-kanak.
  5. Mengurangkan kesakitan semasa haid.
  6. Boleh mempercepatkan proses kehamilan.
  7. Baik untuk kesihatan jantung.
  8. Mencegah pembekuan darah.
  9. Mengurangkan penyumbatan saluran darah atau arterosklerosis.
  10. Mengawal lemak dalam badan.

Itu adalah beberapa faedah ikan Semilang laut yang beracun, walaupun ia mempunyai toksin dalam patil tetapi ada manfaat yang boleh kita dapatkan dan tidak beberapa orang Indonesia telah memakannya.

Berminat untuk memakan? Berhati-hati dengan teresnya!

Leave a Comment