Kenali Ikan Terubuk, Ciri-ciri dan Habitatnya

Ikan terubuk yang dinamakan secara saintifik Tenualosa macrura ialah ikan pelagik kecil keluarga Clupeidae sebagai dua daripada lima spesies yang terdapat di dunia.

Penduduk perairan muara (berhampiran muara sungai / perairan peralihan antara air laut dan sungai) sebagai sumber ikan yang boleh diperbaharui dengan menggunakan daging dan telur.

Menjadi primadona dan kebanggaan kerana ia mempunyai nilai ekonomi yang tinggi, terutamanya telurnya dengan kawasan habitat hidup tertentu supaya ia mesti diurus dan digunakan secara mampan untuk kelestarian dan kewujudannya.

Ciri Fizikal Ikan Terubuk

gambar ikan terubuk

Ikan terubuk mempunyai panjang maksimum sehingga 52 cm. Ikan terubuk adalah hermaphrodite, apabila ikan kecil adalah lelaki kemudian sebagai orang dewasa mereka berubah menjadi betina dan tergolong dalam keluarga Clupeidae biasa dengan kedudukan mulut terminal dan bentuk badan fusiform dan perak pada badan mereka.

Ikan paling terubuk mempunyai ciri-ciri tidak mempunyai tulang belakang licin di bahagian depan bahagian atas kepala, kemudian mempunyai kepingan insang (raker insang) untuk membentuk gerbang tajam dan mempunyai skala 28-33 pada perut.

Ikan paling sibuk (Tenualosa macrura) mempunyai ekor panjang 40-42% panjang standard, mempunyai warna keperakan di bahagian bawah, dan mempunyai maxilla pendek dengan tidak mencapai garis menegak di tengah mata.

Ikan paling sibuk (Tenualosa macrura) mempunyai panjang badan <50cm, mempunyai berat badan <780 gr, mempunyai bentuk sirip ekor yang hancur dan panjang, mempunyai saiz mulut yang kecil.

Habitat Ikan Terubuk

habitat ikan terubuk

Ikan terubuk mempunyai habitat pemijahan yang berbeza dengan habitat pembesarannya. Sebagai peraturan, pemijahan ikan paling sibuk dijalankan sepanjang tahun.

Proses melahirkan bulan gelap dan cahaya bulan dijalankan serentak pada air pasang tinggi. Pemijahan dijalankan di tapak yang ditenggelami lumpur.

Apabila ikan terubuk bertelur atau bertelur, oosit yang lebih kecil muncul. Ikan paling sibuk yang ditangkap biasanya dikuasai oleh ikan jantan kerana ia disebabkan oleh pemijahan setiap bulan supaya generasi baru kepada orang dewasa lebih banyak.

Leave a Comment