Kenali Udang Harimau dan Tips Memancingnya!

Adakah anda tahu tentang Ciri-ciri dan Ciri-ciri Udang Harimau?

Giant tiger atau monodon Penaeus di Malaysia dipanggil udang windu atau udang harimau.

Udang harimau yang mempunyai nama lain termasuk monodon Penaeus , sejenis udang harimau hitam, adalah haiwan laut dengan kulit keras yang banyak dibesarkan untuk tujuan penggunaan.

Taburan semula jadi udang harimau ditemui di Pasifik barat Malaysia, dari pantai Afrika, dari Semenanjung Arab ke Asia Tenggara, dan Laut Jepun.

gambar udang harimau

Udang jenis ini juga boleh didapati di Australia, dari timur Austria, dan sebahagian kecil mempunyai koloni atau kumpulan di Laut Mediterranean melalui Terusan Suez.

Taburan penduduk selanjutnya terdapat di Hawaii dan Lautan Atlantik termasuk Amerika Syarikat (Florida, Georgia dan Carolina Selatan).

Udang harimau terbahagi kepada dua jenis iaitu Penaeus Monodon (udang hago, pencet) dan udang Penaeus Semisu / Catus (udang Krasak).

Daripada banyak jenis udang yang ditanam, udang harimau adalah sejenis udang yang boleh tumbuh menjadi saiz yang besar. Saiz udang harimau itu sendiri boleh mencapai panjang 34 cm dan berat 250 gram.

Ciri-ciri dan Morfologi Udang Harimau

ciri morfologi udang harimau

Sama seperti jenis udang secara umum, udang harimau mempunyai ciri-ciri dan morfologi yang boleh dikelaskan kepada dua bahagian, iaitu:

1. Bahagian Kepala

Di kepala udang harimau besar dilindungi oleh cangkerang kepala atau Carapace. Bahagian depan udang harimau meruncing dan melengkung, membentuk huruf S yang dipanggil cucuk kepala (rostrum).

Di bahagian atas rostrum terdapat 7 serration dan bahagian bawah terdapat 3 serration untuk monodon P. Bahagian lain kepala adalah:

  • Sepasang mata aspek atau mata kompaun berpunca dan bergerak.
  • Mulut terletak di bahagian bawah kepala dengan rahang yang kuat (mandibles).
  • Sepasang seluar pendek atau antena besar.
  • Dua pasang seluar pendek kecil atau antennula.
  • Sepasang sirip kepala (Scophocerit).
  • Sepasang pembantu rahang (Maxilliped).
  • Mempunyai kaki untuk berjalan dengan beberapa lima pasang, kaki pertama, kedua dan ketiga dicop yang biasanya dirujuk sebagai chela.
  • Terdapat hepatopankreas, jantung dan insang di bahagian dalam.

2. Badan dan Perut (abdomen)

Badan udang harimau dilindungi oleh 6 internodes. Internodes antara satu sama lain disambungkan dengan membran nipis. Terdapat lima pasang kaki renang (pleopod) yang melekat pada segmen pertama hingga kelima.

Dalam segmen keenam, kaki berenang cacat menjadi ekor kipas (uropod). Di antara ekor kipas, ekor yang penoreh bentuknya di hujungnya dipanggil telson.

Organ-organ dalaman yang boleh diperhatikan adalah usus yang dikosongkan ke dalam dubur yang terletak pada akhir segmen keenam.

3. Kemaluan Udang Harimau

Udang lelaki dan udang betina boleh dibezakan oleh alat kelamin luaran mereka. Alat luaran yang terdapat pada lelaki dipanggil petasma, yang terletak di kaki renang pertama.

Sementara itu, lubang saluran kemaluan udang harimau terletak di antara pangkal kaki jalan ke-4 dan ke-5. Kemaluan utama udang harimau dipanggil gonad.

Gonad terletak di dalam kepala dada. Dalam udang dewasa dengan seks lelaki, gonad akan berubah menjadi diuji yang bertindak sebagai pengeluar sperma.

Manakala dalam udang betina, gonad adalah ovari (ovari) yang berfungsi untuk menghasilkan telur. Ovari yang telah berkembang dan matang akan meluas ke bahagian ekor.

Cecair sperma yang dikeluarkan di dalam kantung oleh udang lelaki dirujuk sebagai kantung sperma atau spermatophora.

Dengan bantuan petasma, beg sperma akan dilekatkan pada thelicum udang tigress yang meletakkan telur. Beg sperma akan pecah dan sel-sel sperma akan menyuburkan telur di luar badan ibu.

Tips Memancing Udang Harimau

tips memancing udang harimau

Memancing udang tidak sebaik memancing secara umum. Oleh itu apabila udang telah dimakan umpan sebanyak mungkin kita mesti berhati-hati dan jangan biarkan tersentak pancing ketika hendak mendarat.

Konsentrasi dan berhati-hati sangat diperlukan apabila udang akan dikeluarkan, kerana jika hanya sedikit kasar, maka udang akan Percuma.

Apabila makan umpan, biasanya tali akan bergetar kecil dan hujung batang memancing juga akan membongkok sekali-sekala.

Sekali-sekala, hujung pancing akan dilihat perlahan-lahan naik dan turun seperti diseret oleh arus.

Tetapi anda perlu dapat memberitahu perbezaannya di mana pergerakan yang disebabkan oleh tarik udang atau Terbawa-bawa oleh arus.

Jika terbawa-bawa oleh arus biasanya nisbah pergerakan kekal pada perkara yang sama, tetapi jika ia bergerak kerana ia dimakan oleh udang harimau pergerakan tidak akan tetap.

Udang harimau besar biasanya akan menarik umpan secara kasar dan cenderung untuk berjalan selepas itu.

Untuk insiden seperti ini tidak sehingga tersentak batang, tetapi hanya menariknya perlahan-lahan Dengan teliti.

Apabila mengangkat yang pertama biasanya udang akan mencengkam bahagian bawah air dengan kakinya.

Kemudian tarik pertama ini akan menjadi menjadikan batang kelihatan seperti menarik sesuatu yang tersekat dalam Bahagian bawah air adalah seperti tumbuhan akuatik atau sampah yang menetap.

Originally posted 2023-01-19 18:18:04.

Leave a Comment