Kura Kura Brazil

Kura kura Brazil adalah salah satu spesies reptilia yang agak popular di kalangan pencinta haiwan. Sifatnya yang jinak dan ketahanan yang kuat membuat ramai orang berminat untuk mengekalkan reptilia berkaki empat ini.

Nah, bagi Anda yang ingin mengenali dengan lebih dekat haiwan corak merah di kedua-dua belah kepalanya, lihat artikel ini dengan teliti.

Jika anda bercadang untuk menjaga penyu, nampaknya kura-kura Brazil adalah pilihan yang tepat. Selain aktif, kura kura ini adalah perkara biasa dan boleh hidup cukup lama sehingga 20 tahun dengan penyelenggaraan yang baik.

Kura kura Brazil berbeza dengan reptilia lain. Haiwan ini diklasifikasikan sebagai haiwan jinak dan tidak cerewet dari segi makanan.

Di alam liar, kura kura Brazil tergolong dalam omnivor atau semua pemakan makanan. Jadi, reptilia ini cenderung dapat memakan makanan haiwan dan sayur-sayuran.

Apabila menyimpan reptilia yang satu ini, Anda tidak boleh dengan cuai memberi makanan kerana ia boleh membawa maut kepada kesihatannya.

Serangga seperti cengkerik atau cacing menjadi makanan yang haiwan berwarna merah ini di kedua-dua belah kepalanya begitu banyak.

Kemudian, haiwan omnivor ini juga menyukai sayur-sayuran, seperti lobak merah, kale, dan sayur-sayuran mustard.

Kura kura Brazil atau red eared slider dikelaskan sebagai haiwan yang mudah diselenggara. Jika anda sibuk dan tidak mahu mengganggu, haiwan yang termasuk dalam susunan Testudines boleh diberi makanan buatan khas (pelet).

Perlu diingat bahawa makanan buatan harus disertai dengan jenis makanan lain. Kura kura Brazil cenderung menjadi kuat dalam pelbagai keadaan selagi anda menjaganya dengan baik.

Jika anda bercadang untuk mengekalkannya, anda perlu menyediakan ruang yang cukup kepada dua bahagian, iaitu air dan bahagian kering. Lihat fakta yang lebih menarik mengenai kura kura Brazil di bawah.

4 Fakta Kura-kura Brazil

1. Mudah Dikekalkan

gambar kura kura brazil

Fakta pertama kura kura Brazil adalah bahawa ia mudah dikekalkan. Haiwan ini berbeza dengan reptilia lain, kerana ia tergolong dalam haiwan jinak dan tidak cerewet dari segi makanan.

Haiwan ini boleh makan makanan haiwan dan sayur-sayuran, kerana dalam sifat tanah liat, kura kura Brazil adalah omnivor atau semua pemakan makanan.

Tetapi apabila disimpan, anda tidak boleh memberi makanan secara sembarangan, kerana ia boleh membawa maut kepada kesihatan mereka.

2. Reptilia yang Cukup Pintar

Kepintarannya tidak boleh dikelirukan dengan mamalia, seperti anjing atau kucing. Tetapi jika dibandingkan dengan rakan-rakan reptilia, kura-kura Brazil adalah salah satu yang paling pintar.

Hebatnya, haiwan ini dapat mengenali siapa pemiliknya. Dari kajian yang dijalankan, visi kura-kura Brazil tidak kurang hebatnya daripada mamalia, seperti anjing atau kucing.

3. Menghantar Bakteria Salmonella

Fakta seterusnya kura-kura Brazil adalah bahawa ia boleh menghantar bakteria Salmonella. Bakteria boleh bergerak apabila penyu berada dalam keadaan tidak bersih.

Kura kura lebih mudah terdedah kepada bakteria kerana badan mereka bersentuhan secara langsung dengan tanah.

Salmonella sendiri adalah bakteria yang menyerang sistem pencernaan manusia, terutamanya usus.

4. Suka Bersendirian

gambar harga kura kura brazil

Fakta penyu Brazil yang terakhir adalah bahawa ia suka bersendirian. Sama seperti reptilia lain, kura-kura Brazil mempunyai sifat bersendirian dan tidak suka hidup dalam kawanan.

Walau bagaimanapun, dalam penyu liar jenis ini masih boleh didapati kumpulan, kerana wilayah wilayah bersebelahan mereka.

Sekelompok kura kura Brazil juga boleh didapati berhampiran titik bekalan makanan, atau apabila musim pembiakan datang.

Itu adalah beberapa fakta mengenai kura kura Brazil yang perlu anda ketahui sebelum membuat keputusan untuk menyimpannya.

Senarai Harga Kura Kura Brazil Berdasarkan Saiz

 

Senarai harga kura kura brazil di atas kami himpun dari pelbagai sumber yang boleh dipercayai. Harga juga tidak tetap, mungkin terdapat kenaikan harga dengan tempat lain.

Originally posted 2022-12-11 08:30:08.

Leave a Comment