Kura Kura Gergasi

Terdapat dua spesies kura kura darat yang terkenal dengan saiz badannya yang besar, iaitu penyu M. emys dan gigantea Aldabrachelys. kura kura M. emys adalah sejenis penyu darat dengan badan yang didakwa terbesar di Asia dan tidak mempunyai membran renang.

Sementara itu, kura-kura aldabra atau kura kura gergasi adalah jenis kura kura darat terbesar di dunia yang merupakan haiwan terancam, tetapi ramai yang telah menangkisnya dan menyimpannya.

Kura kura Aldabra atau kura kura gergasi juga telah didagangkan pada harga yang tidak murah.

Ciri-Ciri Kura Kura Gergasi

gambar kura kura gergasi

Kura kura gergasi atau Aldabra mempunyai habitat semula jadi di Pulau Aldabra Atoll. Haiwan ini biasanya terletak di kawasan padang rumput, bukit bukit pantai, paya bakau, dan pokok renek yang rendah.

Tidak seperti penyu lain, haiwan bercangkerang keras ini lebih suka berada di atas tanah dan bukannya dalam persekitaran yang penuh dengan air.

Termasuk jenis kura kura darat, haiwan ini tidak boleh berenang pada masa yang sama tidak merasa di rumah di dalam air.

Walaupun begitu, kura-kura gergasi ini memerlukan air untuk menghidrat badannya. Air juga diperlukan untuk merawat cangkerang supaya ia tidak mudah rosak atau pecah kerana panas matahari.

Secara fizikal, mungkin anda akan berfikir bahawa penyu ini adalah haiwan karnivor, kerana gigi depannya yang agak tajam.

Walau bagaimanapun, siapa sangka bahawa haiwan jarang ini tergolong dalam herbivora sejati. Di alam liar, kura kura aldabra lebih suka makan rumput, daun, ranting dan buah-buahan.

Sesetengah kura kura di sekitar hutan bakau juga mengambil akar muda tumbuhan bakau.

Kelebihan kura kura aldabra yang menjadikannya permintaan di pasaran dan ramai orang yang berminat untuk memupuknya adalah bentuk cangkerangnya.

Kura kura gergasi ini mempunyai bentuk cangkerang yang unik dan boleh berubah mengikut suhu, makanan, dan persekitaran sekitarnya.

Kura kura yang tinggal di dataran rendah biasanya mempunyai cangkerang yang tinggi, manakala mereka yang tinggal di tanah tinggi biasanya mempunyai kubah cangkerang yang rendah.

Di samping itu, penyu yang sering terdedah kepada cahaya matahari dan kurang terhidrat, biasanya mempunyai bentuk cangkerang berkaki dan membentuk gunung atau segitiga di setiap sudut.

Sementara itu, kura kura yang minum banyak air atau cenderung tinggal di tempat-tempat yang tidak terlalu banyak diterangi oleh matahari, mempunyai bentuk cangkerang yang cenderung bulat dan licin.

Selain perlu mengetahui ciri-ciri kura kura aldabra, sebelum menyimpan dan membelinya, anda harus tahu bagaimana untuk menjaganya.

Tidak sukar untuk menjaga kura kura darat, kerana anda tidak perlu menyediakan kolam untuk mereka berenang. Berikut adalah beberapa petua tentang cara menjaga kura kura aldabra.

Senarai Harga Kura Kura Gergasi Terkini

Kura Kura Gergasi Berdasarkan SaizHarga
Aldabra ukuran 11 cmRM 7629,76
Aldabra ukuran 12 cmRM 9359,17
Aldabra ukuran 22 cmRM 11303,34
Aldabra ukuran 32 cmRM 19780,85

 

Harga kura kura gergasi di atas kami perolehi daripada pelbagai sumber. Harga juga tidak tetap, bermakna terdapat kemungkinan kenaikan harga.

Cara Perawatan Kura Kura Gergasi

1. Sangkar yang Selesa

gambar kura kura aldabra

Sangkar hendaklah dibuat seselesa mungkin untuk kura kura aldabra. Haiwan ini menghabiskan lebih banyak masa di darat, jadi anda hanya memerlukan meja torto, pagar untuk sempadan kawasan, rumput sintetik, kulit hutan, lampu ultraviolet, tempat perlindungan dan bekas makanan.

2. Makanan Berkhasiat

Jenis makanan yang baik untuk penyu ini ialah daun dan ranting tumbuhan.

Walau bagaimanapun, kerana penyu anda sudah jinak dan tergolong dalam haiwan peliharaan dan bukannya haiwan liar, anda boleh memberikan pelet, pisang, epal, caisim, pakcoy, fumak, dan salad kerinting. Sesetengah orang juga memberikan kaktus centong dan daun bunga kasut.

3. Menyediakan Kolam Air

Walaupun menjadi haiwan darat, kura kura aldabra perlu mandi untuk memastikan ia bersih dan untuk mengelakkan acuan. Untuk penyu kecil, anda boleh mandi menggunakan air dan berus cangkerangnya dengan teliti.

Sementara itu, penyu dewasa sudah boleh mandi sendiri dan anda hanya perlu menyediakan Gookolam air untuk mereka mandi.

4. Gosok Gigi Kura Kura Gergasi Secara Rutin

Supaya kura kura tidak mempunyai sakit gigi, anda juga perlu memberus gigi. Lakukan memberus gigi dari luar ke dalam menggunakan berus gigi biasa yang sesuai dengan saiz gigi. Ini juga supaya penyu tidak mempunyai nafas berbau.

5. Rajin Pengeringan Kura Kura Gergasi

Seperti kebanyakan kura kura, aldabra memerlukan cahaya matahari untuk mendapatkan vitamin D. Keringkan kura kura pada waktu pagi pada 07.00 hingga 08.00 atau 09.00.

Vitamin D yang mencukupi akan membantu proses pertumbuhan dan perkembangan kura kura serta mencantikkan cangkerangnya.

Originally posted 2022-12-12 07:13:16.

Leave a Comment