Makanan Burung Baji

Banyak pilihan makanan burung baji untuk bertelur dengan cepat dan dalam keadaan sihat. Ingin tahu apakah jenis makanan kegemaran burung baji? Mari ketahui di sini!

Jika anda mahukan burung peliharaan yang boleh anda berinteraksi, jenis burung parkit boleh menjadi pilihan yang baik untuk dipertimbangkan oleh Rakan Pintar.

Burung parkit yang tergolong dalam keluarga Psittacidae juga merupakan antara spesies burung paling bijak di dunia yang mampu memahami bahasa manusia, setara dengan bayi berusia 7 bulan tau.

Pada asasnya, cara menjaga burung parkit agak mudah dan serupa dengan burung lovebird . Pilihan makanannya hampir sama iaitu dalam bentuk bijirin.

Selain bijirin, burung parkit liar juga boleh makan buah-buahan, sayur-sayuran dan pelbagai tumbuhan lain, seperti yang dilaporkan oleh halaman VCA Hospitals .

Jadi, apakah makanan yang sesuai sebagai makanan burung parkit peliharaan? Ayuh, temui jawapan dalam ulasan yang telah diringkaskan oleh kami di bawah, ya.

Makanan Burung Baji

1. Pelet

gambar pelet makanan burung baji

 

Makanan burung baji sihat yang pertama ialah pelet. Terkenal dengan khasiat yang tinggi, pelet dipilih secara meluas oleh penjaga parkit untuk menyokong pertumbuhan dan kesihatan burung baji.

Pelet dirumus dengan asid amino, vitamin dan mineral yang diperlukan untuk menyokong burung parkit bertelur dengan lebih cepat.

Namun, malangnya tidak semua burung baji akan segera diterima apabila diberi pelet sebagai makanan harian. Anda perlu membiasakannya terlebih dahulu. Di mana proses ini biasanya mengambil masa sehingga seminggu.

2. Buah-Buahan

gambar buah makanan burung baji

Buah-buahan mengandungi vitamin, mineral dan antioksidan yang diperlukan oleh burung baji untuk memastikan tubuh mereka sihat.

Bukan sahaja untuk manusia, tetapi untuk kesihatan burung, buah-buahan juga sangat diperlukan untuk tubuh. Salah satunya juga untuk menambah tenaga supaya burung tidak kelihatan lesu.

Oleh kerana kandungan gula yang tinggi, buah-buahan perlu diberi 2-3 kali seminggu sahaja. Elakkan memberi alpukat yang mempunyai sebatian persin dan berbahaya kepada burung parkit.

Terdapat beberapa jenis buah-buahan yang boleh dijadikan makanan burung parkit, seperti:

 • Pisang, kaya dengan kalium,
 • Anggur, kaya dengan vitamin A,
 • Mangga, kaya dengan vitamin A,
 • Jeruk, kaya dengan vitamin C,
 • Beri biru, kaya dengan antioksidan,
 • Betik, kaya dengan vitamin A,
 • Melon, kaya dengan vitamin A, dan
 • Strawberi, kaya dengan antioksidan.

3. Sayuran

gambar sayuran makanan burung baji

 

Makanan burung baji yang sihat seterusnya ialah sayur-sayuran. Jenis sayur-sayuran yang biasa diberikan sebagai makanan burung parkit adalah sayur-sayuran dalam bentuk bijirin yang kemudiannya akan dihidangkan bersama pelet atau makanan harian yang lain.

Memberi sayur-sayuran kepada makanan burung baji, mungkin membuat najis mereka sedikit cair. Tetapi tidak perlu risau selagi burung itu tidak menunjukkan gejala masalah kesihatan yang lain.

Beberapa jenis sayuran mudah didapati dan boleh dijadikan makanan burung parkit, antaranya salad hijau, tomato, lobak merah, bayam dan lain-lain lagi.

4. Milet

gambar makanan burung baji milet

Tambahan pula, anda juga boleh memilih barli sebagai makanan untuk burung parkit lain. Kerana, tumbuhan ini juga digemari oleh burung baji, terutama burung parkit Australia. Milet mempunyai bijirin yang lebih besar, lebih licin dan berkilat daripada barli.

Milet mempunyai dua warna iaitu merah dan putih. Perbezaan antara dua jenis milet adalah dari segi harga. Harga millet putih biasanya lebih murah daripada millet merah.

5. Barli

gambar barli

Barli mempunyai nama lain seperti otek atau lelawut. Barli sangat mudah didapati di bekalan haiwan kesayangan atau kedai makanan burung.

Makanan kegemaran burung baji ini adalah makanan harian untuk memenuhi keperluan karbohidrat, protein, dan lemak yang diperlukannya.

Barli yang diberikan boleh dalam bentuk biji sahaja atau masih dengan malai. Boleh diberikan bersama tangkainya, supaya burung parkit dapat merasai makanan seperti di habitat aslinya.

Jom Baca : Senarai Harga Burung Baji Terkini

6. Kacang

 

gambar kacang

Parkit juga suka kacang, tetapi penggunaannya perlu dihadkan. Ini kerana kebanyakan makanan ini mengandungi lemak yang tinggi.

Pemberian kacang 2-3 kali seminggu adalah dos yang sesuai untuk makanan burung parkit tambahan ini.

Elakkan kacang yang telah diproses atau dibumbui. Beli kacang mentah atau haiwan kesayangan sahaja, seperti:

 • Badam, elakkan varian panggang;
 • Gajus, pilih varian mentah dan tidak diproses; dan
 • Kacang tanah, dikupas dan dipisahkan dari kulitnya.

7. Taugeh

gambar taugeh

Taugeh atau taugeh mempunyai banyak bahan penting untuk tubuh burung parkit, seperti vitamin A, vitamin C, vitamin E, zat besi, dan mineral lain.

Makanan jenis ini juga dipercayai mempunyai pengaruh besar terhadap kesuburan burung parkit. Jadi sesetengah orang mengesyorkannya sebagai makanan burung parkit untuk cepat bertelur.

Selain itu, tauge juga berguna untuk meningkatkan nafsu dan kesuburan telur, sehingga diharapkan dapat menghasilkan anak burung parkit yang sihat dan berkualiti.

8. Tulang Sotong

 

gambar makanan burung baji tulang sotong

Burung parkit betina yang ingin bertelur secara amnya akan mengalami kekurangan kalsium dalam badan yang menjejaskan kualiti anak burung parkit pada masa hadapan.

Buddy Pintar boleh menyediakan tulang sotong yang merupakan sumber semula jadi kalsium untuk burung parkit. Untuk memberi makan, anda boleh mengisar tulang sotong dan mencampurkannya dengan makanan harian.

Originally posted 2022-11-02 12:47:45.

Leave a Comment