Makanan Burung Cockatiel

Salah satu burung kicauan yang unik dan menarik yang mendapat permintaan tinggi ialah burung cockatiel. Bercakap tentang burung cockatiel atau falk juga sering digelar burung parkit Australia, ternyata masih terdapat banyak mania chirping yang keliru tentang jenis burung cockatiel makanan yang harus diberikan dalam menyokong pertumbuhan.

Jenis makanan yang diberikan akan sangat menjejaskan prestasi burung yang anda naikkan, termasuk cockatiel ini.

Di samping itu, makanan yang diberikan kepada burung ini juga akan menjejaskan warna bulu yang ada.

Makanan Burung Cockatiel Terbaik dan Sihat

Anda boleh memberinya air minuman yang telah direbus dan berada dalam keadaan bersih. Di samping itu, cuba ubah minuman untuk burung cockatiel setiap hari dengan menggunakan bekas air minuman yang juga dibersihkan. Matlamatnya tidak lain adalah untuk mengelakkan perkembangan dan pertumbuhan lumut atau kulat bercampur dengan air minuman. Kerana, jika air minuman kotor, ia boleh menyebabkan penyakit pada burung yang meminumnya.

Makanan burung cockatiel jenis ini sebenarnya sama dengan jenis burung yang direndam bengkok secara umum.

Sebagai contoh, seperti burung lovebird dan baji. Kerana orang biasa akan memberinya makanan bijirin dan juga memberinya makanan tambahan dalam bentuk jagung.

Sebenarnya, untuk jenis makanan sahaja sudah cukup, tetapi vitamin yang terkandung dalam makanan juga dianggap masih kurang.

Kerana, di alam liar, jenis burung ini akan makan apa sahaja yang dianggap sesuai dan juga boleh dimakan oleh spesies burung haiwan kesayangan anda.

Faktor penting mengenai penjagaan burung cockatiel ini adalah untuk mempertimbangkan pengambilan pemakanan untuk memberi makan kepada cockatiel.

Seperti yang diketahui umum bahawa burung ini juga dikenali sebagai jenis burung yang sangat pemilih terutamanya untuk makanannya.

1. Bijirin

Jenis makanan burung cockatiel malaysia yang boleh anda berikan ialah bijirin. Cockatiel juga sangat menyukai bijirin seperti bijirin putih, biji bunga matahari atau kwaci.

Di samping itu, ia juga menyukai bijirin lain serta yang diberikan kepada burung-burung lain yang direndam seperti baji dan burung lovebird.

2. Sayuran

Sayur-sayuran juga merupakan antara jenis makanan terbaik untuk anda berikan kepada cockatiel anda.

Untuk makanan sayuran, anda semua boleh memberikan pucuk kacang atau pucuk, bayam, lobak hijau, brokoli, tomato. Anda juga boleh memberi lobak parut, ubi keledek, jagung, dan banyak lagi.

Jom Baca: Harga Burung Cockatiel Terkini

3. Buah-Buahan

Buah-buahan juga termasuk makanan berkhasiat yang boleh anda berikan kepada burung-burung yang direndam bengkok seperti burung parket Australia ini. Mangga, Betik, Epal, Pisang, Grapefruit, oren anda boleh cuba berikan

4. Air Minum

Anda boleh memberinya air minuman yang telah direbus dan berada dalam keadaan bersih. Di samping itu, cuba ubah minuman untuk burung cockatiel setiap hari dengan menggunakan bekas air minuman yang juga dibersihkan.

Matlamatnya tidak lain adalah untuk mengelakkan perkembangan dan pertumbuhan lumut atau kulat bercampur dengan air minuman.

Kerana, jika air minuman kotor, ia boleh menyebabkan penyakit pada burung yang meminumnya.

Apabila anda memberi makanan kepada burung seperti buah-buahan atau sayur-sayuran, perkara terbaik ialah memotongnya menjadi kepingan kecil.

Di samping itu, ia juga mencampurkannya dalam satu bekas. Dengan cara itu mereka boleh memilih apa yang mereka mahu makan.

Originally posted 2022-11-09 14:03:11.

Leave a Comment