Makanan Burung Enggang

Anda mesti sangat akrab dengan bentuk burung yang satu ini, ia hitam dan mempunyai paruh yang sangat besar. Namanya ialah burung Enggang atau burung rangkong.

Di dunia terdapat sekurang-kurangnya 57 spesies burung enggang yang diketahui, 9 daripadanya adalah endemik ke Afrika.

Bagi hornbills yang tersebar di seluruh Indonesia, secara purata mempunyai saiz badan 140-150 cm. Berat badan boleh mencapai 3.5 kg.

Burung enggang atau burung rangkong mempunyai peranan yang sangat penting dalam hutan. Burung ini bertindak sebagai penyebar benih di seluruh dataran hutan.

Ini kerana burung enggang biasanya makan buah-buahan yang banyak. Kemudian apabila dia membuang najisnya, akan ada banyak bijirin buah yang tidak dicerna. Di sinilah burung enggang berfungsi sebagai penyebar bijirin.

Makanana Burung Enggang

gambar makanan burung enggang

1. Buah Banyan

Banyan dikenali sebagai pokok dengan faedah yang tidak diberitahu. Selain kayu, akar dan bahagian lain, buahnya sangat berguna untuk makhluk hidup di sekelilingnya.

Bermula daripada orang utan dan monyet, burung enggang juga sangat menggemari buah banyan. Buah Banyan juga boleh dikatakan sebagai salah satu makanan kegemaran hornbill.

2. Buah Pala Hutan

Buah pala hutan dengan nama Latin Myristicacaeae juga merupakan salah satu makanan makanan burung enggang di alam liar. Buah pala hitam mengandungi banyak lipid dan protein yang bagus untuk kesihatan burung enggang.

3. Buah Walnut

Buah walnut mempunyai banyak kandungan berguna. Panggil saja asid omega 3, asid alfa linoleik, kepada lemak tak tepu. Semua itu baik untuk badan burung enggang.

4. Haiwan Kecil

Bukan sahaja buah-buahan, burung enggang juga sangat menyukai haiwan vertebrata dan invertebrata. Burung enggang akan lebih rajin memakan haiwan kecil apabila memasuki masa pembiakan.

Lebih-lebih lagi, apabila di dalam hutan sukar untuk mencari buah, maka sebagai balasannya Burung enggang akan makan haiwan kecil.

Itu adalah sebahagian daripada makanan burung enggang di alam liar. Tetapi malangnya, kini burung dengan paruh besar semakin nipis dalam populasi.

Ini disebabkan oleh pembalakan dan pemburuan haram. Mudah-mudahan tanduk tidak akan pupus sehingga anak-anak dan cucu-cucu kita masih dapat melihat mereka.

Originally posted 2022-11-09 23:07:55.

Leave a Comment